Rychlá studená večeře: Jak na nejchutnější pomazánky ze sýra a tvarohu

Rychlá studená večeře: Jak na nejchutnější pomazánky ze sýra a tvarohu
Zdroj: Pixabay.com

Došla vám fantazie, co připravit rodině k večeři? Zkuste studenou kuchyň, ve které jsou hodně oblíbené pomazánky. Dají se vytvořit prakticky z každé suroviny, kterou najdete doma v chladničce. My jsme se tentokrát zaměřili na skvělé pomazánky z mléčných výrobků. které, kromě toho, že fantasticky chutnají a zasytí jsou dokonce i zdravé.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 03. 12. 2020 11:00

Mléko a mléčné výrobky by v naší stravě rozhodně neměly chybět. Jsou významným zdrojem plnohodnotných živočišných bílkovin. Našemu organismu ovšem poskytují i další živiny potřebné pro stavbu a činnost organismu. Česká kuchyně mléčné výrobky, hlavně smetanu a sýr ráda a často využívá, ale mnoho zajímavých pokrmů můžeme připravit i z tvarohu. Smetana nachází uplatnění nejčastěji v omáčkách, které delikátně zjemňuje. Sýr milujeme smažený, ale ve studené kuchyni se z něj připravují hlavně skvělé pomazánky.

Zdravá pomazánka

Do pomazánek nemusíte nutně přidávat tučnou majonézu, ale můžete je připravit v odlehčené variantě s kysanou smetanou nebo jogurtem které dochutíte hořčicí, cukrem a několika kapkami Worcesterské omáčky. Také tvaroh nebo sýr můžete použít nízkotučné. Jen počítejte s tím, že chuť pomazánky nebude tak výrazná, přidejte proto o trochu víc koření, určitě ale nepřisolujte, zvlášť sýry bývají slané dost.

Česneková pomazánka z eidamu

Potřebujete: 250 g eidamu, 250 g kysané smetany, 3 nakládané okurky, 3 stroužky česneku, 1 lžičku hořčice, sůl a pepř

Postup: Do misky najemno nastrouháme všechen sýr a přidáme kysanou smetanu, hořčici, česnek i jemně nastrouhané okurky. Dobře promícháme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Tuhle pomazánku můžete připravit i bez česneku nebo vynechat okurky.

Rozhuda, pomazánka z tvarohu

Potřebujete: 250 g tučného tvarohu, 2 lžíce změklého másla, 100 ml smetany, 1 lžičku mleté papriky, sůl, jemně nakrájenou cibuli, nasekané bylinky (pažitka, kopr, libeček…)

Postup: V misce utřete tvaroh se změklým máslem a smetanou, až získáte jemnou až krémovou konzistenci. Přisypejte sladkou papriku, sůl a velmi jemně nakrájenou cibuli. Důkladně promíchejte a na konec přidejte ještě nasekané bylinky. Můžete je ale i vynechat.

Našlehaná pomazánka z nivy

Potřebujete: 250 g vyzrálé nivy, 2 lžíce měkkého másla, 250 g kysané smetany, 1 lžičku cukru, 1 lžičku Worcesterské omáčky, pepř

Postup: Do misky dáme najemno nastrouhaný sýr a utřeme ho se změklým máslem. Přidáme kysanou smetanu a vyšleháme do lehké pěny. Dochutíme pepřem a Worcesterskou omáčkou. Pomazánku není třeba solit, plísňový sýr je slaný dost. Podáváme s bílý pečivem, můžeme také zapéct na krajíčku toastového chleba.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články