Fit a krásnátestovánísoutěže

Milovaná i zatracovaná kapusta: Chutná skvěle, když se správně připraví

Milovaná i zatracovaná kapusta: Chutná skvěle, když se správně připraví
Zdroj: Pixabay.com
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Jsou jen dva typy lidí: ti, kteří na kapustu nedají dopustit, a ti, kteří ji nemohou ani cítit. Nic mezi tím. My si ale myslíme, že neexistují špatná jídla, jsou jenom nevhodně připravené pokrmy. Když totiž víte, jak na to, dokážete i z kapusty vyrobit lahůdku.

Jana Šulcová 20. listopadu 2020

Vím, o čem mluvím. Když jsem kdysi přivedla mého muže do rodiny, tak moje maminka jako trošku škodolibý test připravila kapustový nákyp. Naše rodina ho milovala, ale rodina mého tehdy ještě snoubence zelenině neholdovala. No, co vám budu vyprávět, po počátečních rozpacích si dvakrát přidal a celé odpoledne chodil vyškrabávat zbylou porci z pekáče… a mě si nakonec vzal.

Zelí, ať jsme celí! Tradiční levná superpotravina pomáhá proti nachlazení i s trávením
Mohlo by Vás zajímat:

Zelí, ať jsme celí! Tradiční levná superpotravina pomáhá proti nachlazení i s trávením

Pár tipů ke kapustě

  • Hlávky kapusty jsou krásné i na pohled. Jejich temně zelené kadeřavé listy obklopují pevné, světle zelené srdce.
  • Existují rané a pozdní varianty kapusty i kapusty barevné a dekorativní a pak samozřejmě kapustičky růžičkové. Raná kapusta má křehké a poddajné listy, pozdní je houževnatější.
  • Pokud chcete zachovat svěží zelenou barvu, je třeba nakrájenou kapustu nebo celé listy jen krátce povařit v osolené vodě a poté prudce zchladit, nejlépe v míse s kostkami ledu.
  • Typická sirnatá vůně vzniká po dlouhém převaření.
  • Kapusta se nejlépe páruje s uzeným masem, slaninou a hlavně česnekem. Ten má schopnost přebít pro někoho ne zrovna příjemnou chuť této zeleniny.
Postrach školních jídelen: Dejte šanci řepě a sledujte, co všechno s vaším tělem dokáže
Mohlo by Vás zajímat:

Postrach školních jídelen: Dejte šanci řepě a sledujte, co všechno s vaším tělem dokáže

Kapustový nákyp

Potřebujete: 1 středně velkou kapustu, 500 g uzeného masa, 2 středně velké cibule, 100 g slaniny, 2 lžíce vepřového sádla, 250 ml mléka, 4 vejce, 4 lžíce polohrubé mouky, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, sádlo a strouhanku na vymazání a vysypání.

Postup: Kapustu nakrouhejte najemno, vložte do hrnce, přelijte vroucí osolenou vodou a uvařte doměkka. Vodu slijte a kapustu nechte v sítu okapat a zchladnout. Mezitím na 2 lžících sádla dozlatova opečte cibulku s na kostičky pokrájenou slaninou. Oddělte žloutky od bílků a rozšlehejte je v mléce, přidejte mouku, sůl, pepř a prolisovaný česnek. Vytvořte řídké těsto, konzistencí připomínající palačinkové.

Kapustu přendejte ze síta do větší mísy, přelijte ji těstem, přidejte cibulku se slaninou a na kostičky nakrájené uzené maso. Důkladně promíchejte. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte tuhý sníh. Po částech ho vmíchejte do kapustové směsi. Nákyp přelijte do sádlem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče. Pečte dozlatova asi 25 minut v troubě rozpálené na 250 °C. Dobu pečení určuje výška nákypu. Zda je hotový zjistíte obvyklým testem se špejlí.

Tajemství dokonale připravených brambor: Jak na šťouchané, gratinované a pečené
Mohlo by Vás zajímat:

Tajemství dokonale připravených brambor: Jak na šťouchané, gratinované a pečené

Masové kuličky s růžičkovou kapustou

Potřebujete: 350 g růžičkové kapusty, 500 g mletého masa, 2 vejce, 2 stroužky česneku, strouhanku, sůl, pepř, olej, 1 cibuli, 400 g konzervovaných loupaných rajčat, tymián.

Postup: Růžičkovou kapustu vysypte do hrnce s 500 ml vroucí osolené vody, krátce povařte a sceďte. Mezitím připravte masovou směs smícháním mletého masa s vejci, osolte a opepřete a přidejte prolisovaný česnek. Pokud je směs příliš řídká, zahustěte ji strouhankou.

Kapustičky po vychladnutí obalte masovou směsí a lehce je osmahněte na pánvi s olejem. V hrnci si připravte základ na omáčku. Ke zpěněné cibulce přidejte konzervovaná rajčata a tymián, lehce povařte do vytvoření hladké omáčky. Poté vložte osmahnuté kuličky a povařte ještě asi 20 minut. Podávejte s rýží nebo bramborami.

 

Řízková hitparáda: Chutnají víc smažené na sádle, oleji, nebo másle?
Mohlo by Vás zajímat:

Řízková hitparáda: Chutnají víc smažené na sádle, oleji, nebo másle?

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články

Zavří­t reklamu