Superpotravina mák: Proč by ho měly pravidelně konzumovat zejména ženy?

Superpotravina mák: Proč by ho měly pravidelně konzumovat zejména ženy?
Zdroj: Pixabay.com

V našich krajích je mák oblíbenou pochutinou, i když zbytek světa na něj nahlíží s odstupem a považuje ho za přinejmenším nebezpečnou drogu. Přitom mák je výživná olejnina známá již od starověku.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 15. 11. 2020 14:00

Mák je velmi cenným zdrojem řady minerálních látek. Za pozornost stojí především obsah vápníku, na nějž je mák opravdu velmi bohatý. Výzkumy opakovaně potvrdily, že nenajdete potravinu, jež by vápníku obsahovala více. Z toho důvodu ho ocení především ženy. Dále obsahuje množství manganu, hořčíku a fosforu. Z vitamínů se pyšní vysokým obsahem antioxidačního E, bohatý je i na vitamíny skupiny B.

Mák pro zdraví

Není žádným tajemstvím, že největšími producenty máku jsme právě my, Češi. Také proto v naší kuchyni najdete spoustu receptů na sladké i slané pochutiny, jež využívají příjemnou chuť máku.

Nicméně mák se využívá nejenom coby potravina, ale i léčivá rostlina. V tom případě se ale jedná o jiné odrůdy s bohatě vyvinutým systémem mléčnic (známý zaschlý latex nazývaný opium). Nás však zajímají potravinářské odrůdy, bohaté na vícenasycené a mononenasycené mastné kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu LDL (špatného cholesterolu) a zvyšovat hladinu HDL (dobrého cholesterolu) v krvi. Mák je ale také bohatým zdrojem vlákniny a bílkovin. Sbírají se ale i okvětní lístky, které se suší a následně používají do čajů proti nachlazení.

Mák je chutný

Zralá semena máku slouží nejenom jako náplň do buchet a koláčů, vyrábí se z něj i makový olej, skvělý do studené kuchyně. Pokud chcete využít veškeré blahodárné účinky máku, konzumujte jej v syrovém stavu. Lahodný je například v podobě makového mléka. Opražený mák naopak získává příjemně oříškovou chuť.

Pro využití všech cenných látek z makových semen, a to i při tepelné úpravě, je třeba vždy je rozemlít. Nepomletá totiž projdou zažíváním nedotčená.

Makový závin s hruškami

Potřebujete na náplň: hruškový kompot, 1 balíček hotové makové náplně, 75 g oloupaných slunečnicových jader, 1 balíček vanilínového cukru, 1 lžička mandlového aroma, 3 lžíce medu, 2 lžíce ovesných vloček nebo strouhanky, 150 ml šťávy z hruškového kompotu.

Na těsto: 500 g hladké mouky, 1/2 balíčku kypřicího prášku do pečiva, 250 g nízkotučného tvarohu, 160 ml mléka, 160 ml oleje, 2 lžičky cukru, 2 lžičky soli.

Na ozdobení: 1 balíček světlé dortové polevy.

Postup: Slijte kompot a hrušky nechte odkapat na sítku a nakrájejte je na kostičky. Smíchejte makovou náplň, slunečnicová jádra, vanilínový cukr, aroma, med a ovesné vločky nebo strouhanku, přidejte šťávu z kompotu a nakrájené hrušky.

Připravte si těsto, na válu smíchejte mouku s kypřicím práškem, přidejte tvaroh, mléko, olej, cukr, sůl a ručně zpracujte hladké těsto. Těsto poprašte malým množstvím mouky a vyválejte obdélník (40 x 35 cm). Náplň rozetřete rovnoměrně na těsto a nechte volný okraj asi 2 cm. Obdélník zaviňte z kratší strany a okraje podhrňte. Závin přeneste na pečicí plech a vložte do trouby vyhřáté na 160 °C. Pečte zhruba 45 minut.

Na ozdobení rozpusťte polevu podle návodu na obale a polijte jí povrch závinu.

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články