Med mýtů zbavený: Světlo mu nesvědčí a krystaly nevadí

med
Zdroj: freepik.com

V tomhle psím počasí nás nejlépe zahřeje horký zázvorový čaj se lžičkou medu. Možná se ale bojíte, že tenhle zlatý poklad v horkém čaji ztratí svoji kouzelnou moc. O medu koluje tolik mýtů, že už ztrácíme přehled, jak to s ním doopravdy je.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 29. 09. 2020 12:00

O medu je známo, že je to přírodní antibiotikum a především účinný pomocník v boji proti nachlazení, chřipce nebo zánětu dýchacích cest. Málokdo z nás ale ví, jak se k medu správně chovat, co mu svědčí a čím mu uškodíme. Kdy je neúčinnější a ve kterém okamžiku už ztrácí svoji moc.

Krystalizace nevadí

Krystalizace není na závadu, naopak je pro med přirozená a důkaz toho, že je med kvalitní a že s ním nebylo nešetrně manipulováno. „Doba, za jakou dojde u medu ke krystalizaci, závisí na podílu fruktózy a glukózy. Čím větší má med podíl fruktózy, tím později zkrystalizuje,“ uvádí včelař Milan Špaček.

Pastovaný med

Také jste se pokoušeli vrátit medu zpět tekutou formu nahříváním? Jde to, ale musíte být velmi opatrní a skleničku pomaloučku zahřívat v teplé vodní lázni, která by neměla překročit 45 °C. Druhou možností je med napastovat. Nic to není a zvládnete to i sami doma. Med vložte do větší nádoby, například plastové misky a mechanicky jej rozmělněte. Poté ho po dobu několika dnů pravidelně asi 3x denně promíchávejte nerezovou metličkou. Po pár dnech už med viditelně začne měnit svoji strukturu a stává se krémovým.

Nemá rád světlo

Je známá pravda, že medu nesvědčí přímé denní světlo a ani vysoké teploty. Proto by měl být uchováván při pokojové teplotě do 25 °C, v temnu a suchu. Ideální místo pro něj je chladná spíž nebo potravinová skříňka. Skladovat med v chladničce není vysloveně potřeba. Sklenici s medem vždy dobře uzavřete, protože je hygroskopický (pohlcuje vlhkost ze vzduchu) a tím je současně ohrožován pachy, které snadno přijímá.

Kvalitní med se nezkazí

Dlouhá trvanlivost medu je způsobena vysokým obsahem jednoduchých cukrů, nízkým obsahem vody a antibakteriálními účinky. Pokud ale není med kvalitní a má v sobě vysoký podíl vody, může začít kvasit. Proto kupujte jen kvalitní medy, od známého nebo prověřeného včelaře anebo z medového krámku. Tam máte navíc jistotu, že medy a medové produkty zde nabízené prošly přísnou kontrolou složení, která spočívá v kontrole fyzikálního a chemického složení medu, ověření nepřítomnosti antibiotik, pesticidů a jiných látek, které do medu nepatří.

Horký čaj medu neškodí

Vysoké teploty kvalitě medu rozhodně nesvědčí, to ale neznamená, že bychom se měli bát dát si lžičku medu do horkého čaje. Počítejte s námi: voda na běžně připravený čaj mívá teplotu 80 – 90 °C, když ji nalijete do hrnečku, ihned se zchladí o několik stupňů, a když do ní ponoříte lžičku s medem a zamícháte, teplota čaje opět o něco klesne. Teplotní zátěž pak není tak vysoká a dlouhá, aby došlo k úplnému znehodnocení medu, a stále ještě zbývá dostatek cenných látek a vitamínů. Ale pozor, nikdy med v čaji nevařte a neohřívejte v mikrovlnce.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články