Čaj, který můžete pít místo kávy: S matchou zhubnete a jen tak nezestárnete

Matcha, čaj
Zdroj: Pixabay.com

Šálek čaje je symbolem pohostinnosti a jeho servírování základním společenským aktem podobně jako tradice podávání mléka, vína, kávy nebo nám blízké nabídnutí chleba se solí…

Jana Šulcová
Jana Šulcová 28. 09. 2020 12:00

Nejlepší matcha je zářivě zelená, její vůně by měla být mírně rostlinná, hladká a sladká. Matcha obsahuje široké spektrum živin, vápník, železo, vitaminy A a C, ale také protein a vlákninu.

Odkud pochází

Lístky pro čaj matcha se produkují především v centrálním Japonsku, blízko Nishio a Uji. Vyrábí se výlučně z nejkřehčích čajových lístků nasbíraných brzy z jara na zastiňovaných plantážích, což pomáhá zvýšení obsahu chlorofylu v mladých listech, a tím dochází ke vzniku jasně zelené barvy čaje.

Lístky se při zpracování nesvinují, ale po usušení se z nich speciálním postupem vypreparují všechny žilky a rozemelou se  na velejemný čajový pudr jasně zelené barvy.

Všestranné použití

Matcha se používá i na výrobu sladkých, chlazených, osvěžujících čajů, jenž jsou vhodné pro běžné pití. Používá se k ochucování jídel, výrobě čajové zmrzliny nebo cukrovinek. Ale možná by vás mohlo zajímat, že matcha je vhodná i pro milovníky kávy – silné dávkování může kávu nahradit a oživit tak alespoň dočasně pitný režim.

Zdraví prospěšná

Z množství prokázaných účinků jmenujme alespoň ty nejpodstatnější. Čaj výrazně zvyšuje energii po dobu 8–10 hodin, zlepšuje duševní bdělost. Dodává klid a redukuje stres. Potěšující je i fakt, že neobsahuje téměř žádné kalorie a podporuje látkovou výměnu, a tím usnadňuje hubnutí. Oceníme také to, že díky velkému množství antioxidantů zpomaluje proces stárnutí, snižuje krevní tlak i úroveň cholesterolu.

Působí jako prevence proti rakovině a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Obsahuje mnohonásobně víc antioxidantů než pomerančová šťáva a devětkrát více beta-karotenu než špenát.

Správná příprava

Pro klasickou přípravu matcha čaje potřebujete misku a metličku na šlehání. Pak stačí vložit 2 špetky nebo 1 g matcha čaje do misky, přidat 100 ml horké vody (80 ºC) a pomocí metličky pořádně rozmíchat, dokud se matcha nerozpustí.

Horkou vodu je možné nahradit studenou vodou, mlékem, sojovým nebo rýžovým mlékem, ovocným džusem. Také dávkování si můžete upravit podle vlastní chuti. V případě, že nemáte k dispozici metličku na šlehání, stačí 2 špetky nebo 1 g matcha čaje zalít 1 polévkovou lžící vody a vytvořit z této směsi jemnou pastu, kterou následně zalijete zbytkem vody.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články