Jezte denně šest vlašských ořechů a bude vám to pálit jako Einsteinovi, říkají lékaři

vlašské ořechy
Zdroj: pixabay.com

Září je měsíc, kdy dozrávají vlašské ořechy, které svým tvarem i strukturou připomínají náš mozek. A ne náhodou, plody ořešáku totiž obsahují vitamíny a minerály opravdu zvyšující aktivitu mozku.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 24. 09. 2020 12:00

Vzrostlý ořešák dříve rostl u každé druhé chalupy a na návsi, tyhle košaté stromy lemovaly úvozové cesty. Naši předci dobře věděli, proč ořešák pěstují. Semena vlašského ořechu jsou totiž velmi výživnou potravinou a dokážou báječně zahnat hlad a jsou výtečným zdrojem energie pro tělo. Obsahují tuky, fosfor, vápník, železo a další pro organismus důležité látky.

Zmoudříme po ořeších?

Říká se, že stačí dát si každý den hrstičku ořechů, tedy asi 80 g, což je minimálně zmiňovaných šest celých kousků, a výrazně si polepšíme, co se hladiny špatného (LDL) cholesterolu týká. Jeho hladina se sníží až o 16 %. Těžko říct, jak je to opravdu s tím dávkováním, ale jisté je, že z vitamínů nás v ořeších potěší vitamíny řady B a vitamín E, které jsou  nezbytné pro správné fungování mozku i celé nervové soustavy. Vitamín B3 ještě reguluje hladinu krevního cukru, vitamín B5 má výrazné protistresové účinky. Mimo to jsou ořechy bohaté i na kyselinu listovou a minerály.

Důležité minerály

Plody ořešáku královského jsou mimořádně bohaté na hořčík – prvek nezbytný pro správnou funkci nervového systému a svalů. Trpíte-li například na noční svalové křeče, dávejte si denně ořechy, velmi se vám uleví. Také kosti si přijdou na své díky nezanedbatelnému obsahu vápníku. Naše tělo také často trpí na nedostatek zinku, i ten doplníme ořechy. Z dalších minerálů, které jsou v jádrech obsažené, jmenujme draslík s fosforem a konečně také železo s pozitivním vlivem na krvetvorbu.

Sladké sny s ořechy

Jelikož jsou vlašské ořechy bohatým zdrojem  melatoninu, hormonu, jenž u lidí vylučuje epifýza, a který je spojován s navozením spánku, můžou se ořechy konzumovat i pro lepší a snadnější usínání.

Některé výzkumy prokazují, že konzumací vlašských ořechů se zvyšuje koncentrace melatoninu v krvi a to může znamenat, že antioxidační účinek vlašských ořechů má vliv na snížení rizika rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění a neurodegenerativních poruch, například Alzheimerovy choroby.

Oživte ořechy

Během zimy ořechy vysychají a málokomu pak chutnají, ale věděli jste, že je můžete snadno vrátit zpět do vzhledu, v jakém jste je teď na podzim nasbírali? Stačí, když jádra na 24 hodin namočíte do studené vody. Doporučuje se vodu alespoň dvakrát v průběhu macerování vyměnit. Zkuste to, výsledek vás určitě překvapí.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články