Máslo a Vánoce: Stolní nebo čerstvé? Jaký má dopad na naše zdraví?

Mrkvové cukroví

Suroviny:
200 g hladké mouky, 150 g másla z La Formaggeria Gran Moravia, 20 g namletých mandlí, 2 středně velké mrkve, 70 g cukru, půl lžičky mletého zázvoru, trocha vanilky, půl lžičky kypřicího prášku

Příprava:
Máslo nechte při pokojové teplotě změknout a poté ho vyšlehejte s cukrem a vanilkou. Přidejte mouku, kypřicí prášek, zázvor a najemno nastrouhané mrkve. Vypracujte vláčné těsto a nechte je několik hodin odležet v ledničce. Poté těsto vyválejte na asi půl centimetru vysoký plát a formičkami vykrájejte různé tvary. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 15 minut. Cukroví můžete poprášit moučkovým cukrem, potřít rozpuštěnou čokoládou nebo slepit marmeládou.
Zdroj: La Formaggeria Gran Moravia
Slavnostní novoroční dvoučokoládový cheesecake

Suroviny
80 g rozpuštěného másla
15 větších tmavých sušenek (např. Buongiorno)

Náplň a obloha:
900 g sýru ricotta z La Formaggeria Gran Moravia, 200 g přírodního krupicového cukru, 4 lžíce prosátého kakaa, vanilkový lusk, 3 lžíce kvalitního kávového likéru, 3 velká vejce, 300 g zakysané smetany, 100 g rozpuštěné tmavé čokolády, 1 lžička instantní kávy + 2–3 lžičky mléka, 300 ml lehce ušlehané 40 % smetany, čokoládové hoblinky

Postup:
Troubu zahřejte na 180° C. Dno dortové formy o průměru 25 cm vyložte pečicím papírem. Horké máslo pečlivě promíchejte s jemně nadrcenými sušenkami. Napěchujte do formy a pečte 10 minut. Teplotu zvyšte na 240° C. Vyšlehejte ricottu s cukrem dohladka, vešlehejte vejce, kakao, vanilku a likér. Přidejte zakysanou smetanu, půlku rozpuštěné čokolády a kávu. Do zbylé čokolády vmíchejte mléko – tolik, aby vznikla hustá omáčka. Odložte. Stěny formy vymažte máslem a vylijte do ní připravenou směs a uhlaďte. Pečte 10 minut. Pak stáhněte teplotu na 110 °C a pečte dalších 25–30 minut. Potom troubu vypněte, otevřete a nechte 2 hodiny vystydnout. Pak dejte koláč vychladit do ledničky. Cheesecake opatrně vyjměte z formy a zbavte papíru na pečení. Potřete šlehačkou a pokapejte čokoládovou omáčkou. Podle chuti posypte hoblinkami čokolády.
Mrkvové cukroví

Suroviny:
200 g hladké mouky, 150 g másla z La Formaggeria Gran Moravia, 20 g namletých mandlí, 2 středně velké mrkve, 70 g cukru, půl lžičky mletého zázvoru, trocha vanilky, půl lžičky kypřicího prášku

Příprava:
Máslo nechte při pokojové teplotě změknout a poté ho vyšlehejte s cukrem a vanilkou. Přidejte mouku, kypřicí prášek, zázvor a najemno nastrouhané mrkve. Vypracujte vláčné těsto a nechte je několik hodin odležet v ledničce. Poté těsto vyválejte na asi půl centimetru vysoký plát a formičkami vykrájejte různé tvary. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 15 minut. Cukroví můžete poprášit moučkovým cukrem, potřít rozpuštěnou čokoládou nebo slepit marmeládou.
Křehké máslové tyčinky

Suroviny: 
200 g hladké mouky, 200 g vařených brambor, 200 g másla z La Formaggeria Gran Moravia, 1 ks vejce, Sůl
Na posyp: hrubozrnná sůl, sezam, sýr Gran Moravia z La Formaggeria Gran Moravia

Postup:
Na desku dáme mouku, sůl, studené, oloupané brambory, máslo a vytvoříme těsto, které rozválíme na tloušťku čtvrt cm. Vykrájíme tyčinky, dáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem, solí, sýrem a v horké troubě na 180´C upečeme dozlatova. 
Vánoční jogurtový závin s jablky

Suroviny:
400 g hladké mouky, 150 g bílého jogurtu z La Formaggeria Gran Moravia, 200 g másla z La Formaggeria Gran Moravia, 1 vejce, špetka soli, olej (slunečnicový) na potření závinů

Náplň: 
8 lžic strouhanky nebo 20 ks nastrouhaných piškotů, 12 jablek (dle velikosti), cukr krupice, vanilkový cukr, skořice mletá, rozinky, vlašské ořechy, brusinky dle chuti

Příprava:
Mouku si prosijte na vál a přidejte špetku soli. Z mouky si udělejte hromádku, doprostřed udělejte důlek, do něho vklepněte vajíčko a dejte jogurt. Vidličkou tekuté ingredience vymíchejte s troškou mouky do hustší kašičky. Na mouku nastrouhejte na hrubém struhadle tuk (můžete ho i jen nakrájet) a vše rukama rychle zpracujte na měkké a nelepivé těsto. Dle potřeby ještě přidejte mouku. Těsto si rozdělte na 4 stejně velké díly a nechte odpočinout. Mezitím oloupejte a nahrubo nastrouhejte jablka a na sucho si na pánvi orestujte strouhanku (nebo nastrouhejte piškoty – 5 ks na závin). Z těsta na pomoučeném povrchu vyválejte obdélník o síle 2–3 mm, na 1/3 si nasypte část strouhanky, poklaďte lehce vymačkanými jablky (jen pokud jsou příliš šťavnatá), posypte cukry, skořicí, oříšky, rozinkami, ... co kdo rád. Pak těsto zaviňte jako klasický závin a okraje uzavřete, přehněte dospodu nebo dovnitř a přendejte na plech. Troubu rozehřejte na 180 °C. Záviny před pečením pomažte olejem a dejte péct do vyhřáté trouby na asi 25–30 min. Pečte do světlé barvy. Před podávání pocukrujte. Těsto na závin je krásně elastické, netrhá se, při pečení nepraská a chuťově je krásně jemné.
+ 1 fotka+ 2 fotky

Cukroví, vánočka, zásmažka do zelňačky, kapr na másle, a dokonce i řízek... Bez „bílého zlata“ kuchyně se zkrátka o Vánocích správná hospodyňka neobejde! Do tradičních pokrmů patří poctivá klasika v podobě másla. Vsázely na ni už naše babičky... Jak je to ale s jeho vlivem na zdraví? A jaké máslo si vlastně vybrat?

Petra Járková
Petra Járková 01. 12. 2019 10:00

Necelých dvacet kilometrů severně od Prahy, v těsném sousedství Libčic nad Vltavou, leží malá obec Máslovice. Nemá ani čtyři stovky obyvatel, zato se může pyšnit unikátem, který nikde ve střední Evropě nenajdete: Muzeem másla! Každoročně od konce listopadu až do konce ledna si sem návštěvníci přijíždějí prohlédnout betlém vytvořený z 20 kilogramů másla. Ano, i to je poněkud netradiční způsob využití této potraviny. Většina z nás ale spíše než pro výrobu figurek Ježíška, Marie a Josefa využívá během adventu máslo v kuchyni. Naši předkové na něj nedali dopustit již před dvěma tisíci lety a za tu dobu se stalo nedílnou součástí mnoha pokrmů. Obzvlášť o vánočních svátcích jeho spotřeba stoupá...

Zdravé, nebo nezdravé? To je, oč tu běží!

Máslo nebylo vždy tak snadno dostupné jako dnes! V minulých stoletích si jej mohli dovolit jen movití občané, dokonce mělo v některých zemích funkci platidla. V uplynulých letech naopak získalo cejch nezdravé potraviny – hovořilo se o škodlivých nasycených tucích a následcích konzumace v podobě onemocnění srdce a cév, obezity i cukrovky. Tento mýtus byl však podle posledních poznatků vyvrácen a máslo si znovu vydobylo své místo na slunci. Ukázalo se, že zavrhované mastné nasycené kyseliny obsažené v másle sice mírně zvyšují cholesterol, ale na rozdíl od mastných kyselin v rostlinných tucích jsou využitelné jako okamžitý zdroj energie a neukládají se v těle ve formě tuku. Navíc pomáhají zvyšovat hladinu „dobrého“ cholesterolu, který naopak snižuje riziko srdečních chorob a infarktu.

„Nezbytné pro lidské zdraví je hlídat si optimální hladinu cholesterolu, protože s příliš vysokým i nízkým množstvím tělo degeneruje. Jedna porce másla, tedy 10 gramů, obsahuje 24 miligramů cholesterolu, což se rovná 8 % doporučené denní dávky exogenního cholesterolu, která činí 300 miligramů. Takže jako u spousty dalších věcí, i tady platí všeho s mírou,” vysvětluje Hana Borkovcová, výživová poradkyně.

A jak je to s kaloriemi? I tady vychází jako vítěz: 10 g másla obsahuje 75 kalorií, zatímco stejné množství extra panenského olivového oleje má 90 kalorií. Máslo má i další důležité složky, pozitivně ovlivňující zdraví: je bohaté na vitamin D, posilující pevnost kostí a imunitní systém, a je zdrojem vitaminu A, který je nezbytný pro oči, správné fungování štítné žlázy a dalších tělesných orgánů. Dále obsahuje vitaminy E a K, jež zlepšují obranyschopnost organismu a zdraví celkově.

Jen pozor při smažení! Protože má máslo nízkou teplotu, při níž se tuk začíná pálit, šéfkuchaři z něj vytvářejí takzvané přepuštěné máslo, zbavené kaseinu a vody. Mimochodem, tento trik používala i Magdalena Dobromila Rettigová – a dnes zažívá renesanci! Na takovém másle usmažíte kapra či řízek i při vyšších teplotách... A bude zaručeně křupavý a šťavnatý!

Stolní nebo čerstvé? Není máslo jako máslo...

Zatímco naše babičky si máslo pracně stloukaly v máselnicích, dnes stačí zajít do obchodu... Jenže se zase potýkáme s jiným problémem – na výběr jsou různá másla a člověk mnohdy neví, které vybrat.

Jak se tedy vyznat v jejich označení? Pakliže uvidíte „máslo stolní“, znamená to, že výrobek byl skladován dlouhodobě (ne však déle než 24 měsíců od data výroby) při teplotách minus 18 °C a nižších, a poté rozmražen. Tento typ má v porovnání s čerstvým máslem zhoršenou nutriční hodnotu, méně vitamínů a mění se i jeho chuť a náchylnost k oxidačním procesům – rychleji žlukne.

Jestliže bude na etiketě uvedeno pouze slovo „máslo“, jedná se o produkt, který je sice nezmražený, ale může být starší než 20 dnů.

Označení „čerstvé máslo“ mohou totiž používat pouze výrobky prodávané maximálně 20 dnů od data výroby (jeho trvanlivost je zpravidla v rozmezí 35–55 dní).

Setkat se lze i s čerstvými krájenými másly přímo od výrobce – zákazník si tak může sám zvolit, jaké množství si zakoupí. K dostání je například v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia, kam se do několika hodin od výroby dovážejí z litovelské sýrárny Brazzale Moravia.

NA RECEPTY Z POCTIVÉHO MÁSLA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články