Jak dlouho vydrží bramborový salát? Důležitý je chlad a čistota

Jak dlouho vydrží bramborový salát? Důležitý je chlad a čistota
Zdroj: Freepik.com

Bramborový salát je stálicí na našich stolech hlavně o Vánocích. Jeho podoba se dnes už ale liší. Někdo si dopřává bramborový salát plný majonézy, druhý raději některou z jeho lehčích variant. Právě podle použitých ingrediencí se liší také doba trvanlivosti. Velmi důležitým hlediskem je ale také způsob skladování a zacházení se salátem.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 25. 12. 2020 11:00

Ocet a citronová šťáva, které často bývají součástí salátu, slouží také k dezinfekci. Díky nim se jídlo udrží déle v dobrém stavu. Problém by mohla představovat vejce, brambory, případně cibule.

Trvanlivost salátu závisí na surovinách

Součástí bramborového salátu často bývá majonéza. V tomto případě záleží na tom, jestli je vyrobená, nebo domácí. Kupovaná kvalitní majonéza obsahuje pasterované žloutky, odkud by potíže přijít neměly. Otázkou je domácí majonéza. Někdo ji dělá ze žloutků, které nijak tepelně neupravuje.

Omezit rizika salmonely je možné tím, že žloutky s malým množstvím oleje budete opatrně šlehat v misce ponořené do teplé vodní lázně. Ale pozor, voda nesmí být vřelá. Zahřívají se pouze na max. 70 °C.

Riziko podle kuchařů ale představuje spíše cibule. Aby se z ní nezačala vytvářet tekutina připomínající mléko, a tím se rychle kazit, je důležité cibuli předem upravit. Stačí ji při přípravě přelít horkou vodou a pak zase studenou. Když se takto spaří, pak cibule nekvasí a nenadýmá.

Podmínky skladování

Bramborový salát je třeba skladovat v chladu, ideálně v ledničce. Pokud byste ho nechali v teplejším prostředí, zkazil by se mnohem rychleji. V teple třeba začínají kvasit brambory, což je cesta k likvidaci salátu. Z velké mísy salátu je tedy vždy vhodné vzít pouze potřebnou část, zbytek patří do chladu.

Zacházení s bramborovým salátem

Bramborový salát může za správných podmínek vydržet až čtyři dny. Jedním z důležitých faktorů je také způsob, jak s bramborovým salátem zacházíte. Po dokončení a uskladnění by měl být salát zakryt, třeba pokličkou.

Když se bramborový salát odebírá, mělo by se do něj sahat zcela čistou lžící. Pokud to nevydržíte, do salátu hrábnete a ochutnáte, pro nové nabrání si vezměte novou lžíci. Použitá lžíce už nesmí přijít do salátu.

Jestliže by salát nebyl zakryt, mohl by osychat. Dalším častým jevem bývá uvolňování vody ze zeleniny. Změna chuti a barvy také nemusí nutně znamenat, že se salát kazí.

Bramborový salát nejlépe chutná po krátkém rozležení. Proto se doporučuje jeho příprava den dopředu. Za ideálních podmínek pak ještě vydrží další tři dny.

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články