Jaké brambory jsou vhodné na bramborový salát: Sledujte varný typ a kvalitu

Jaké brambory jsou vhodné na bramborový salát: Sledujte varný typ a kvalitu
Zdroj: Freeepik.com

Bramborový salát v české kuchyni používáme hlavně jako přílohu ke smaženým řízkům či kaprovi. Řada bramborových salátů může posloužit i jako hlavní chod. Jaký varný typ brambor zvolit na přípravu tohoto pokrmu?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 20. 12. 2020 11:00

Existují tři hlavní varné typy brambor a každý se dá využít na jinou variantu chystaného pokrmu. Která další hlediska hrají roli?

Důležitý je vzhled

Při výběru brambor nejde jen o jejich varný typ. Na jedinečný salát jsou potřeba brambory v bezvadném stavu. Neměly by tedy vykazovat známky měknutí, případně klíčení. Neměly by být nazelenalé, mokré ani poškozené. Vybírejte suché brambory. Na jejich tvaru nezáleží. Důležité také je, aby nezapáchaly. Brambory uchovávané v plastových pytlích mají tendenci vlhnout a plesnivět.

Někteří prodejci dokonce nabízejí možnost prohlédnout si bramboru na řezu. Poznáte tak, jestli má rovnoměrně žluté zabarvení, případně jestli se na řezu objevují skvrny. Brambory nerovnoměrně zabarvené byste brát neměli.

Sázkou na jistotu je typ A

U bramborového salátu potřebujeme, aby brambory měly pevnou konzistenci, aby se nerozpadaly. K tomu je právě vhodný varný typ A, případně AB. Jejich výhoda spočívá v tom, že zůstávají pevné. I když chvilku přeženete var, nestane se to, co u typu C, nerozvaří se. Jsou lojovité a jsou velmi málo moučné. Představují výbornou variantu pro vaření ve slupce. Další možností, jak je využít, je pečení plátků v troubě.

Pro využití tohoto typu se jim někdy říká i salátové brambory. Za nejlepší jsou považovány odrůdy Keřkovské rohlíčky a Annabelle. Varný typ B se uvádí jako vhodný do salátů, měl by být univerzální. Nevýhodou je, že při vaření brambory křehnou a měknou.

Rané versus staré brambory

V obchodech se také můžeme setkat s označením rané brambory a staré brambory. Pro přípravu salátu se hodí právě staré brambory.

U starých (vyzrálých) brambor se pak uvádí varné typy A, B, C. S novými bramborami se dají také připravovat saláty, ale spíše jiného typu. Nové brambory můžete využít třeba na řecký salát s bramborami. Kromě nich v něm najdete třeba rajčata, salátovou okurku, papriku a petrželku. Dochutí se pak olejem, solí a pepřem.

Při prodeji by mělo být vidět, jestli se jedná o konzumní rané, případně konzumní pozdní brambory. Neměl by chybět název odrůdy, u konzumních pozdních pak i varný typ. Balené brambory mají mít uvedenou hmotnost v kilogramech, dále také zemi původu a adresu.

Na bramborovou kaši nebo třeba hranolky zvolte typ C, ale na klasický bramborový salát nejlépe typ A. Kvalitní brambory tohoto typu by měly být předpokladem pro přípravu výborného bramborového salátu.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články