Vyznejte se v bramborách: Jaké se k čemu hodí a jak poznat ty, které začínají být jedovaté

11. Brambory a slunce? Nebezpečná kombinace. brambory by nikdy neměly ležet na přímém slunci! Nejenže začnou klíčit, ale změní se i jejich struktura, která se stane pro člověka jedovatá.
Zdroj: Pixabay.com
Bramborová kaše je oblíbenou českou přílohou. K její přípravě můžete využít i nejrůznější vychytávky.Bramborová kaše s jarní cibulkou:

Suroviny:

máslo
olivový olej na smažení
jarní cibulka s natí
brambory
čerstvý tymián
mléko
smetana na vaření.

Postup:

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a zalijeme vroucí vodou s trochou soli. Uvaříme doměkka a slijeme.

Mezitím si jarní cibulku očistíme (může být i více) a i s natí nakrájíme na kroužky. Cibulku osmahneme na trošce olivového oleje. Čerstvý tymián omyjeme, osušíme a otrháme lístečky.

Ještě teplé brambory rozšťoucháme, přimícháme podle chuti a hutnosti brambor smetanu na vaření (případně mléko) a máslo pokojové teploty. Ručním mixérem vyšleháme dohladka a podle chuti osolíme. Nakonec přimícháme osmahnutou cibulku a odrhnutý tymián, to ale už bez mixéru.

Bramborovou kaši s jarní cibulkou nejlépe ihned podáváme jako přílohu i hlavní chod.Bramborová kaše se špenátem:

Suroviny:

1 kg brambor
200 g baby špenátu
1 lžíce másla - na přípravu špenátu
100 g másla - na přípravu kaše
150 ml teplého mléka
1 špetka strouhaného muškátového oříšku
2 špetky soli
2 špetky mletého bílého pepře
4 lžičky nakládaného růžového pepře.

Postup:

Brambory uvařte v osolené vodě doměkka, uvařené brambory sceďte.
Špenát nechte “zavadnout“ na lžíci másla. Pak špenát nasekejte na menší kousky.
Brambory rozmačkejte, přidejte máslo, teplé mléko a připravený špenát.
Podle chuti osolte, dochuťte muškátovým oříškem a opepřete bílým pepřem.
Na každou porci dejte lžičku růžového nakládaného pepře.Bramborová kaše se šalvějí:

Suroviny:

750 g brambor, oloupaných a pokrájených na stejné kousky
60 g másla
75 ml mléka
75 ml smetany ke šlehání (30% a výše)
sůl.

Postup:

Brambory oloupeme a pokrájíme na stejně velké kousky a dáme vařit do osolené vody. Vaříme cca 20 minut, ale už tak po 15 minutách píchněte do brambor vidličkou, a pokud vidlička projde lehce bramborou, slijte vodu.

Do odměrky si nalijeme mléko, smetanu a přidáme máslo a ohřejeme, aby se máslo rozpustilo. Směs pak nalijeme do brambor.

Vše prošťoucháme a dochutíme solí. Kaše nemá být řídká, mám mít krásnou kašovitou konzistenci.

Nakonec přidáme nasekané kousky šalvěje a promícháme.+ 1 fotka+ 2 fotky

Bývaly doby, kdy se brambory podávaly jako příloha takřka ke každému obědu. Časem je sice částečně nahradily těstoviny, ale je to škoda. Brambory jsou totiž poměrně levné, zdravé a s trochou fantazie z nich lze vykouzlit doslova delikatesy.

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 24. 09. 2019 14:00

Brambory jsou důležitým zdrojem škrobu, mají ho něco přes dvacet procent. Proto jsou tak syté a hodí se jako příloha k různě upraveným masům. Kromě toho jsou velmi důležitým zdrojem vitaminu C, který se v nich uchovává i po správném vaření. Jsou téměř bez tuku a obsahují málo bílkovin, takže jsou poměrně lehce stravitelné, neporazí ani zaryté dietáře.

Jaké jsou typy brambor

Podle sezony můžete u nás koupit brambory rané, nové a pozdní. Rané brambory poznáte vždy podle tenké loupající se slupky. Sklízejí se totiž před dosažením plné zralosti a u nás jsou na trhu od května do července.

"Rané brambory skvěle chutnají, obsahují ale hodně vody, takže se moc nehodí na přípravu kaší a bramborového těsta. Není dobré je ani dlouho skladovat. Proto radím, kupujte jich jen tolik, kolik sníte u jednoho jídla, aby byly čerstvé," říká známý gastronom Roman Vaněk.

Pozdní brambory jsou naopak zcela vyzrálé a sklízejí se od července dál. Mají pevnou slupku, nižší obsah vody a dlouhou trvanlivost. Nové brambory jsou brambory z dovozu, které se u nás prodávají od ledna do května, na rozdíl od raných jsou ale vyzrálé.

Jak brambory vybírat a skladovat

Při nákupu se obloukem vyhněte bramborám, které jsou nazelenalé, naklíčené či nahnilé. Samozřejmě že hlína nevadí, brambory ale nesmí být plesnivé ani poškozené.

Brambory kupujte nejlépe průběžně, aby se vám nezkazily. Skladujte je v temnu a ideálně při teplotě okolo 4 až 6 °C. Brambory uložené na světle zezelenají a také se u nich zvýší obsah jedovatého solaninu. Podobně se stávají jedovatými i brambory uložené v teple, na kterých se vytvoří klíčky.

Víte, jaké se hodí k čemu?

Doslova českým vynálezem je dělení brambor podle tzv. varného typu. Podle toho dělíme brambory na A, B a C. "Varný typ se určuje podle obsahu vody, škrobu a vlastností po uvaření," vysvětluje Roman Vaněk.

Varný typ A jsou brambory s vyšším obsahem vody a jen trochou škrobu. Po uvaření jsou pevnější a nerozpadají se. Hodí se tedy do salátů, na opékání i do příloh.

Brambory s varným typem B mají střední obsah škrobu. Lze je použít na vaření, pečení, smažení, ale klidně i do kaší nebo na bramborové těsto.

Brambory s varným typem C jsou nejmoučnatější, mají tedy nejvyšší obsah škrobu a po uvaření se pěkně rozpadají. Jsou proto ideální na kaši a bramborové těsto.

MILUJETE BRAMBOROVOU KAŠI? V GALERII NAJDETE SKVĚLÉ RECEPTY:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články