Jak udělat domácí majonézu: Vyzkoušejte poctivý recept z vajec a oleje

Jak udělat domácí majonézu: Vyzkoušejte poctivý recept z vajec a oleje
Zdroj: Pixabay.com

Majonéza má řadu podob. Pro zdraví je nejvhodnější domácí majonéza s olejem a vejcem. Jako u každého skvělého receptu i v tomto případě hraje hlavní roli kvalita surovin. Protože jsou základem právě vejce a slunečnicový olej, zaměřte se na ně.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 22. 12. 2020 10:29

Než budete majonézu připravovat, ověřte si suroviny, které máte doma. Kromě oleje a vajec můžete přidat další dochucující ingredience, které jen základ doplňují.

Roli hraje teplota surovin

Při přípravě domácí majonézy je důležité, aby vstupní ingredience měly stejnou teplotu. Když bude jeden produkt právě vyndaný z lednice a druhý s pokojovou teplotou, úplně si rozumět nebudou. Včas proto nechte potraviny v pokojové teplotě.

Olej do majonézy

Ideálním olejem do domácí majonézy je kvalitní slunečnicový olej. Když do pokrmu dáte laciný produkt, bude podle toho vypadat i výsledek. Jestliže byste rádi využili olivový olej, raději ho zkombinujte se slunečnicovým, protože je příliš výrazný. Hodit se může i další chuťově neutrální olej, třeba arašídový.

Vejce do majonézy

Protože se vejce do majonézy dává syrové, je třeba, aby bylo v pořádku. Mělo by mít dostatečnou trvanlivost.

Domácí majonéza

Budete potřebovat: 1 žloutek, alespoň 100 ml slunečnicového oleje, velkou špetku soli, lžíci citronové šťávy nebo octu, 1/2 lžičky dijonské hořčice, špetku cukru.

Tipy a triky pro skvělou domácí majonézu

Základem dobře udělané majonézy je dobré našlehání vejce metlou, přidání hořčice, cukru a citronové šťávy nebo octa a opatrné (přičemž důraz na slovo opatrné je maximální) přilévání oleje. Ideálně po kapkách. Tady hraje velkou roli čas. Když byste na přípravu spěchali, vejce by se mohlo srazit, což by vás zase vrátilo na začátek. Velmi pomalu tedy přilévejte olej a zároveň šlehejte. Když je obojí krásně spojené a vznikla našlehaná konzistence, hmota zesvětlá a zhoustne.

Citronová šťáva (nebo ocet) hraje roli nejen dochucovací, ale i dezinfekční. Nakonec dochutíte solí. Jako chuťovou variantu můžete přidat i nastrouhanou okurku či cibuli.

Něco se nepovedlo?

Když je konzistence příliš tuhá, je potřeba naředit něčím na vodní bázi. Ve hře může být ocet, citronová šťáva, teplá voda.

Jestliže přidáte příliš oleje a žloutek se srazí, je potřeba vzít druhý žloutek, našlehat a opatrně přidávat sraženou směs. Olej dodává směsi tuhost, ostatní tekutiny měkkost.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články