Pravý domácí vaječný koňak: Podle lihovarníka Martina Žufánka lidé dělají jednu zásadní chybu

Pravý domácí vaječný koňak: Podle lihovarníka Martina Žufánka lidé dělají jednu zásadní chybu
Zdroj: Freepik.com

Známý lihovarník Martin Žufánek na svých sociálních sítích upozorňuje na jednu zásadní chybu, kterou většina z nás dělá při výrobě domácího vaječného koňaku. Pokud se jí během přípravy tohoto domácího likéru vyvarujete, konečně poznáte jeho pravou chuť.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 08. 12. 2020 11:00

Běžně doma připravujeme „vaječňák“ ze žloutků, slazeného mléka a tuzemáku. Nechutná vůbec špatně, ale s pravým vaječným koňakem se dá srovnat asi tak jako Chanel Nº5 s voňavkou z tržnice.

Lihovarník Martin Žufánek upozorňuje na chybu, která se skrývá právě v použití klasického tuzemáku. Ten je totiž plný aromat, která nepříjemně ovlivňují výslednou chuť.

Lahve důkladně sterilizujte

Protože se vaječný koňak nepije hned, ale nechává se uležet až tři týdny, je potřeba nalít ho do opravdu čisté lahve. Použijte prázdnou lahev se šroubovým uzávěrem, a i když v ní byl předtím také alkohol (třeba vodka nebo rum) a vy máte pocit, že je čistá, před plněním je potřeba ji znovu důkladně vymýt. Nalijte do ní čistou vřelou vodu (bez saponátu) a nechte asi deset minut stát. Vodu vylijte, čistou lahev hned naplňte připraveným likérem až po hrdlo a ihned uzavřete.

Použijte jen kvalitní suroviny

Kondenzované a slazené mléko nikdy nenahradí jemnou chuť smetany a také čerstvě naškrábaná semínka z vanilkového lusku jsou mnohem voňavější než vanilkový, nebo dokonce vanilínový cukr ze sáčku. To samé platí i o alkoholu. Tuzemák je plný aromat, proto použijte pravý rum, kvalitní bourbon a brandy. Právě kombinací těchto tří druhů alkoholu vznikne ona delikátní chuť pravého vánočního vaječného koňaku, jaký svět neviděl.

Níže uvedený recept vybral, upravil a na svých sociálních sítích sdílel právě lihovarník Martin Žufánek. A už z přidaných ingrediencí je jasné, že bychom s ním měli dosáhnout toho nejlepšího výsledku.

Vaječný koňak

Potřebujete: 4 žloutky, 70 g moučkového cukru, 1 vanilkový lusk, 220 ml sladké smetany (33%), 220 ml Bulleit Frontier Bourbonu, 30 ml Casa Eminente rumu, 30 ml Brandy.

Postup: Do větší porcelánové misky dejte žloutky s moučkovým cukrem a vyškrabanými semínky z vanilkového lusku. Vyšlehejte do pěny, potom přilijte smetanu a důkladně promíchejte – ale už nešlehejte. Na závěr přilijte všechny tři druhy alkoholu. Opatrně promíchejte a přelijte do připravené čisté lahve. Pevně uzavřete a uložte do chladničky. Nechte odpočinout zhruba tři týdny. Před podáváním nechte zahřát při pokojové teplotě, nepije se chlazený.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články