Tři nejlepší jedlé dárky: Jak na domácí pečený čaj, paštiku nebo vaječný koňak

Tři nejlepší jedlé dárky: Jak na domácí pečený čaj, paštiku nebo vaječný koňak
Zdroj: Pixabay.com
Pikantní chutney ocení každý milovník steaků.Vaječný koňak, to je naprostá vánoční klasika.Blýskněte se vlastní zavařeninou nebo kompotem.Se sušeným kořeněným masem určitě uspějete.+ 4 fotky+ 5 fotek

Nejlepší dárky jsou osobní a přímo od srdce. Takové, na kterých je vidět, že na obdarovaného myslíte a dobře víte, čím ho potěšit. Přesně to splňují jedlé dárky, vlastnoručně vyrobené a připravené každému na míru.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 06. 12. 2020 12:00

Přemýšlejte o tom, co má kdo rád. Maminku nebo sestru možná potěší vaječný koňak či pečený čaj plný spousty voňavého ovoce. Otci a bratrovi uděláte radost paštikou nebo sušeným masem. Gurmáni ocení čerstvě vyrobené bylinkové pesto nebo nakládanou zeleninu. Kamarádce, která drží linii, nasušte ovoce a babičce dejte třeba sáčky s bylinkami. Populární jsou také sypké směsi na dorty a koláče. Ty hezky vrstvu po vrstvě nasypejte do pěkné sklenice a prokládejte různé barvy a struktury přísad.

Vlastnoručně zabalené dárky

Když už si dáte tu práci s výrobou jedlého dárku, měla byste celý projekt dotáhnout až do konce. To znamená pečlivě zabalit do pěkné sklenice nebo vložit do ušitého sáčku a opatřit ručně napsanou jmenovkou a případně i věnováním. Dobře se osvědčily sklenice s uzavíráním na kovové pérko. Ty samy o sobě vypadají zajímavě, ale můžete je vylepšit kresbou nebo opařit textilní čepičkou a převázat stužkou.

Vaječný koňak

Potřebujete: 1 díl smetany ke šlehání (nebo kondenzovaného mléka), 1 díl koňaku (nebo rumu), 3 díly slazeného kondenzovaného mléka a 8 žloutků.

Postup: Všechny suroviny nalijte do hrnce nebo mixéru a důkladně rozšlehejte. Likér nalijte do uzavíratelných lahví a skladujte v chladničce, kde vydrží maximálně týden. Pokud použijete místo smetany kondenzované mléko, čas spotřeby se posune na zhruba jeden měsíc.

Pečený čaj

Potřebujete: 1 kg ovoce (jablka, hrušky, citrusy, kaki, lesní ovoce, švestky, meruňky, broskve, višně, jahody, šípky, jeřabiny…), 500 g cukru a koření (zázvor, skořice, hřebíček, badyán).

Postup: Základem ovocné směsi by měla mít jablíčka, k nim přidávejte další druhy a kombinujte podle toho, jak vám chutnají nebo jakou strukturu čaje chcete získat. Ovoce nakrájejte na drobné kostičky a všechno najednou nasypejte do velkého pekáče. Posypejte cukrem a přidejte koření. Vložte do trouby vyhřáté na 200 ºC a pečte asi 30 až 40 minut. Horkou směsí naplňte skleničky, ihned zavíčkujte a nechte dnem vzhůru vychladnout stejně, jako to děláte u zavařeniny.

Na přípravu čaje dejte do hrnku 3–4 lžičky pečeného čaje a zalijte vařící vodou.

Jemná kuřecí paštika

Potřebujete: 500 g kuřecích jater, 250 g prorostlé anglické slaniny, 1 velkou cibuli, 3–4 stroužky česneku, 150 g másla, 100 ml smetany a sůl. Můžete přidat brusinky, vyloupané mandle, zelený pepř, koření na zvěřinu, bylinky, portské nebo cherry.

Postup: Slaninu a cibuli nakrájejte na kostičky a nechte důkladně osmahnout. Cibulka by měla mít zlatavou barvu. Přidejte nasekaný česnek a rychle orestujte. Přisypejte očištěná a na kusy pokrájená játra, prudce osmahněte a pod pokličkou asi 15 minut zvolna poduste. Směs nechte vychladnout a poté ji rozmixujte. Struktura je na vás, někdo má rád jemnou, jinému vyhovuje hrubší. Přidejte změklé máslo, zalijte smetanou, osolte a dobře promíchejte. Paštiku můžete vylepšit některou z vybraných přísad. Poté ji přendejte do skleniček. Zalijte rozpuštěným máslem a dejte do chladu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články