Není cukroví podle vašich představ? Zakopaný pes bude možná v použitých surovinách. Vyznáte se v nich?

Není cukroví podle vašich představ? Zakopaný pes bude možná v použitých surovinách. Vyznáte se v nich?
Zdroj: Pixabay.com

Chce to čas a nic neuspěchat. Když už máme hotový plán pečení, jdeme a nakoupíme si potřebné suroviny. A hned u tohoto prvního kroku se můžeme dopustit zásadních chyb, které nakonec pokazí celý výsledek. Na tom, z čeho cukroví upečeme, totiž ohromně záleží!

Jana Šulcová
Jana Šulcová 29. 11. 2020 11:00

Dřív, než se pustíme do samotného pečení, bylo by dobré vědět, jaký použít cukr, která mouka je nejlepší a proč je lepší použít čokoládu na vaření než hotovou polevu. Je toho ale mnohem víc, tak začneme pěkně od začátku. A příště si povíme něco o tajných cukrářských tricích.

Není cukr jako cukr

Když je v receptu předepsaný moučkový, rozhodně ho nezaměňujte za krystal. Jestliže ale jiný doma nemáte, zkuste krystalový cukr dát do mixéru, na nejvyšší otáčky ho rozsekat a potom prosít přes jemné síto. Strukturu výrazně zjemníte. Ale pozor, krystalový cukr sladí víc, do těsta proto dejte množství menší zhruba o třetinu.

Kvalitní mouka

Do cukroví se až na malé výjimky používá mouka hladká. Hodně záleží ale na její čerstvosti. Nepoužívejte tu ze železné rezervy. Mouka, která doma už nějaký ten měsíc leží, není nejvhodnější. Opravdu si kupte čerstvě mletou a před použitím ji prosejte přes jemné síto. Krásně se provzdušní a cukroví bude lehké a nadýchané. Kvalitu také dost ovlivní obsah lepku, používejte tu s označením T530.

Máslo ničím nenahradíš

Nevěřte tomu, že jakýkoli rostlinný tuk dokáže nahradit opravdovou chuť a vůni másla. Tak to prostě není. Ale rozdíl je i v kvalitě samotného másla. Jestliže budete kupovat zlevněné mrazírenské, dobrého výsledku se také nedočkáte. Jestli vám záleží na kvalitě, měli byste kupovat svoji ověřenou značku, protože vysoká cena kvalitu nezaručí. Před pečením nechte máslo přes noc povolit při pokojové teplotě. Ostatně všechny používané suroviny by měly mít zhruba stejnou teplotu.

Na čokoládě nešetřete

Nejčastější přísadou do cukroví je kakao nebo čokoláda. Asi nemusíme znovu opakovat, že jen kvalitní. V případě čokolády doporučujeme koupit nedoslazovanou tabulkovou na vaření, a to s obsahem kakaa alespoň 60 %. Kakaový prášek také nekupujte jen tak ledajaký, bohužel se už nemůžete orientovat označením „holandské“, to dnes mají skoro všechny. To, co by vás mělo zajímat, je obsah kakaového másla. Jednoduše – čím vyšší energetická hodnota, tím je kakao lepší.

Marta Jandová obětovala rakovině prsa, vaječníky i šanci na druhé dítě: Nechtěla jsem umřít jako bratr a maminka

Marta Jandová obětovala rakovině prsa, vaječníky i šanci na druhé dítě: Nechtěla jsem umřít jako bratr a maminka

Související články

Další články