Speciál: Průvodce kvalitouSpeciál: Hubněte s námiTestování

Bezlepkové vánoční cukroví: Variace klasických oblíbených receptů pro celiaky

Bezlepkové vánoční cukroví: Variace klasických oblíbených receptů pro celiaky
Zdroj: Labeta
+ 1 fotka+ 2 fotky
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Vánoce jsou pro osoby s bezlepkovou dietou většinou velkým utrpením – tolik dobrot a tolik lepku. Nenechte se ochudit o vánoční chutě a vůně a vyzkoušejte skvělé recepty bez mouky, které budou chutnat jako od babičky.

Petra Járková 19. prosince 2019

Linecké cukroví bez lepku

Co potřebujete: 300 g univerzální směsi bez lepku Labeta + na podsypání, 150 g másla, 50 g moučkového cukru, 2 vejce, 2 vanilinové cukry Labeta, marmeláda na slepení

Postup: Všechny suroviny důkladně smícháme a vypracujeme těsto, které rozválíme na 0,5 cm silný plát. Vykrajujeme různé tvary. Pečeme dozlatova na plechu vyloženém pečicím papírem při 180 °C, asi 8-10 minut. Po vychladnutí slepujeme marmeládou.

Mandlové kakaové cukroví bez lepku

Co potřebujete: 260 g univerzální směsi bez lepku Labeta, 60 g drcených mandlí, 18 g holandského kakaa, 80 g moučkového cukru, 150 g másla, 1 vejce

Postup: Kakao a cukr prosejeme a smícháme s univerzální směsí a mandlemi. Přidáme na kousky nakrájené máslo a vejce a vypracujeme pevné těsto. Vypracování těsta vyžaduje trpělivost, chvíli trvá, než se suroviny hnětením propojí. Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme hodinu odležet v chladničce. Troubu předehřejeme na 180 °C. Plechy vyložíme pečicím papírem. Odleželé těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm a vykrajujeme tvary. Cukroví pečeme po dobu asi 12 minut (v závislosti na velikosti tvarů) a po upečení necháme vychladnout na papíře. Cukroví nejlépe chutná poslepované vanilkovým nebo marcipánovým krémem.

Vosí hnízda – vrchol nepečeného vánočního cukroví. Vosí úly se třemi různými náplněmi
Mohlo by Vás zajímat:

Vosí hnízda – vrchol nepečeného vánočního cukroví. Vosí úly se třemi různými náplněmi

Kokosové kuličky bez lepku

Co potřebujete: 175 ml studeného mléka, 40 g univerzální směsi bez lepku Labeta, 100 g cukru moučky, 150 g změklého másla, 150 g kokosu, 50 g sušeného mléka

Postup: Do studeného mléka postupně vsypeme bezlepkovou univerzální směs a za stálého míchání uvaříme kaši. Do vychladlé kaše přidáme cukr a změklé máslo a ušleháme. Vmícháme kokos a sušené mléko a hmotu rozdělíme na 2 poloviny. Do jedné přidáme lžíci kakaa a promícháme. Obě hmoty dáme ztuhnout do lednice. Potom z nich tvarujeme kuličky o průměru asi 3 cm a obalujeme v kokosu. Hotové kuličky necháme ztuhnout v lednici.

Vánoční perníčky bez lepku

Co potřebujete: perník bez lepku Labeta, 1/2 lžičky perníkového koření, 20 g medu, 2 vejce, 40 g rozpuštěného másla

Postup: Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme minimálně 2 hodiny odpočinout v  lednici. Nejlépe však uděláme, když těsto necháme uležet v ledničce přes noc. Z odleželého těsta vyválíme silnější plát (cca 5 mm silný) a vykrajujeme různé tvary. Klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme na 180 °C asi 8-10 minut podle velikosti tvarů a tloušťky těsta. Ihned po upečení potíráme žloutkem rozšlehaným v trošce vody. Po vychladnutí zdobíme bílkovou polevou.

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články