Kakaové boby: Proč patří mezi nejkomplexnější potraviny planety?

Kakaové boby jsou superpotravinou
Zdroj: Pinterest
Kakaové boby jsou superpotravinouKvět kakaovníkuSušené kakaové bobyPlod kakaovníku+ 1 fotka+ 2 fotky

Indiáni je označovali jako pokrm bohů a my kakaové boby řadíme mezi superpotraviny. Ovšem protože na ně nejsme zvyklí třeba jako na jablka nebo brambory, často řešíme, co s nimi vlastně v kuchyni podniknout a do jakých jídel se hodí.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 04. 03. 2019 10:00

Kakaové boby: základ pro výrobu kvalitní čokolády

Veškerá čokoláda na celém světě se vyrábí z kakaových bobů. Nepražené syrové kakaové boby jsou tedy tou nejčokoládovatější čokoládou – zkrátka tou jedinou a opravdovou čokoládou. Ve své syrové podobě si kakao uchovává nejvíce hodnotných výživných látek a chutná opravdu úžasně. Její chuti se nejvíce blíží některé černé hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa. Syrové kakaové boby se u nás konzumují poměrně zřídka, což je ovšem škoda – většina čokolád na našem trhu totiž neobsahuje vysoké procento kakaa, a tak vlastně konzumujeme spíše cukr nebo ztužené tuky než samotný základ všech čokolád – kakaové boby. A že čokolády konzumujeme opravdu hodně – je to jedno z nejoblíbenějších jídel na světě, které tvoří dokonce 1 % stravy západní populace.

Jak a kde rostou kakaové boby

Kakaové boby jsou sušená semena plodů kakaovníku. Název tohoto stromu zní Theobroma cacao, přičemž theobroma v řečtině znamená pokrm bohů. My dnes kakaové boby řadíme mezi superpotraviny. Kakaovník je stále zelený a velmi hustě olistěný strom, který dosahuje výšky až 15 metrů. Než na něm uzrají chutné kakaové boby, rozkvete nádhernými květy. Ty se začínají rozvíjet až v odpoledních hodinách a v noci jsou opylovány hmyzem. Plody kakaovníku se pak podobají velkému lusku. Tato řapíkatá tobolka dorůstá délky 10 až 30 cm a na jejím povrchu je velmi tuhá a hladká slupka. Nezralé plody bývají většinou zelené, u některých odrůd červené. Zralé mívají žlutou, červenou až hnědou barvu. Někdy jsou ovšem také žíhané nebo pruhované. Uvnitř jednoho lusku jsou v několika řadách umístěny plody po 10 až 14 semenech. Čerstvé plody vyjmuté z tobolek jsou téměř bez vůně – charakteristickou kakaovou vůni a chuť získávají až sušením nebo pražením. Mění také svou barvu směrem k teplejším tónům, což názorně zjistíte, pokud si připravíte domácí čokoládu.

Kakao a zdraví

Kakaové boby obsahují přibližně 300 chemicky identifikovatelných látek, což z nich dělá jednu z nejkomplexnějších potravin planety. Pokud by vás zajímalo více informací, nezbývá nám, než vás odkázat na vyhledávání na internetu. Například zadáním do vyhledávače: „účinky kakaových bobů“.

Co s nimi

Kakaové boby naleznete v nabídce některých prodejen zdravé výživy nebo si je můžete objednat online přes internet. Nejvíce účinných látek je uchováno v celých kakaových bobech nebo v nahrubo rozdrcených nepražených kakaových bobech. Určitě se ovšem setkáte i s jemnějšími či zcela rozdrcenými formami kakaových bobů. Kakaové boby, které už prošly pražením, neobsahují tolik cenných látek jako ty nepražené – ovšem ty je zase náročnější sehnat.

Kakaové boby můžete jíst rovnou tak, jak je koupíte v obchodě, tedy samotné – slouží k rychlému dodání energie, zahnání hladu a podpoře koncentrace. Zkrátka taková energetická a kreativní bomba. Můžete s nimi zdobit nejrůznější dezerty nebo je přidávat do kaší a jogurtů. Smíchat se dají i s müsli nebo sušeným ovocem, které si k snídani zaléváte mlékem či jogurtem. Skvělé jsou i v kombinaci se zmrzlinou. Pokud si připravujete ovesné kaše nebo kaše, které necháváte přes noc odstát, určitě do nich zkuste přidat kakaové boby.

Můžete je zapracovat i do svých oblíbených dezertů a sladkostí. Kakaové boby totiž velmi snadno rozsekáte v mixéru nebo kuchyňském robotu a můžete s nimi pracovat stejně snadno jako s čokoládou.

Kakaové boby nejsou vhodné jenom pro přípravu sladkých jídel, ale výborně se hodí také k pečenému masu. Ideální je podrtit kakaové boby a přidat je rovnou na pekáč k připravovanému pokrmu. Jejich výrazná chuť vašemu jídlu dodá zvláštní hořko-sladký nádech. S kakaovými boby spíše šetřete a vnímejte je jako jemné koření. Určitě vám budou chutnat s drůbežím nebo s vepřovým masem.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články