Kdy péct vánoční cukroví: Velký přehled, abyste byla za královnu svátků

Kdy péct vánoční cukroví: Velký přehled, abyste byla za královnu svátků
Zdroj: Pixabay.com

Správné načasování a dokonalá příprava, to je základ úspěchu. Proto letos dáme vale shonu, využijeme toho, že stejně ještě nemůžeme na nákupy, a pořádně se připravíme na pečení toho nejlepšího cukroví.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 25. 11. 2020 11:00

Na začátku adventu je nejvyšší čas na přípravu pečení. Začneme tím, že si uděláme seznam cukroví, které letos chceme napéct. Nejprve sepíšeme tradiční druhy, které pečeme každý rok, a nakonec přidáme jednu dvě novinky, aby nabídka měla šmrnc.

Nákupní seznam

Osvědčilo se připravit si malou přehlednou tabulku, do které vepíšeme do řádků jednotlivé druhy a do sloupečků pak používané suroviny. Jednoduchým součtem nakonec zjistíme, kolik budeme potřebovat másla, hladké mouky, ořechů a tak dále. S tímhle krokem se nám už nikdy nemůže stát, že začneme péct ořechy a zjistíme, že došlo kakao.

Časový plán

Každé cukroví potřebuje jinou dobu na to, aby se správně rozleželo, a proto si o každém adventním víkendu připravíme dva až tři druhy. Když si práci pěkně rozvrhneme, jednak se vyhneme nepříjemnému náporu těsně před svátky, a jak už bylo řečeno, dopřejeme cukroví čas.

První týden

Začínáme s pečením perníčků, zázvorek, kokosového cukroví, vanilkových rohlíčků, medvědích tlapek a skořápek plněných oříšků. Tento týden máme také nejvyšší čas na pečení pravé vánoční štoly. Jestliže jste ji ještě neochutnali, vyzkoušejte ji letos. Je trošku náročnější, ale ta chuť vynahradí vynaložené úsilí.

Druhý týden

Pečeme jemné druhy cukroví, jako je linecké, jemné máslové cukroví, mandlová kolečka, korpusy košíčků na plnění nebo sušenky. Druhy, které plánujeme slepovat marmeládou, můžeme dokončit hned. U těch, na které přijde máslový krém nebo poleva, ještě se zdobením počkáme.

Třetí týden

Máme nejvyšší čas na přípravu všech nepečených druhů, marokánek a bílkových pusinek. Tento týden si také už můžeme pohrát s čokoládovými i ledovými polevami, které zdobíme čokoládovými hoblinkami, perličkami, sekanými oříšky anebo jen čokoládovými linkami.

Těsně před svátky

Dva až tři dny před Štědrým dnem dokončíme všechny druhy. Teprve teď je čas na máslové krémy. Všechno cukroví už bychom měli mít hotové, správně rozleželé a připravené na příchod nejkrásnějších svátků. Jestliže máte pocit, že je druhů málo, můžete na poslední chvíli ještě upéct šlehačkové cukroví (recept vám přineseme), které nepotřebuje vůbec žádný čas na rozležení.

V předvečer Vánoc

A konečně v předvečer Štědrého dne ještě upečeme máslovou vánočku s mandlemi a rozinkami a samozřejmě pravý vánoční jablkový závin.

Jak vidíte, stihnout se to dá a vy si v pohodě a bez shonu užijete krásné svátky.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články