Jak na dokonalé vánoční cukroví? 12 jednoduchých triků, díky kterým napečete jako profesionál

Jak na dokonalé vánoční cukroví? 12 jednoduchých triků, díky kterým napečete jako profesionál
Zdroj: Freepik.com

Ať už pečete jen několik osvědčených druhů cukroví anebo se chystáte na nějakou novinku, může se vám hodit pár osvědčených tipů od mistrů cukrářů. Takže letos už žádný sražený krém ani popraskaná poleva vám zcela určitě nehrozí.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 02. 12. 2020 11:00

Na detailech záleží a ne, že ne. Jediný špatný krok vám může znehodnotit všechnu práci a úsilí, které pečení cukroví věnujete.

Práce s čokoládou

  1. Lesklá čokoládová poleva: Nedoporučujeme používat k rozpuštění čokolády mikrovlnku. Správný postup je ve vodní lázni. Nerezovou misku (skleněná by praskla) postavte na hrnec s vodou a rozlámejte do ní čokoládu na vaření nebo nasypte čokoládové vločky. Zahřívejte a za stálého míchání čokoládu pozvolna rozpouštějte. Potom už do ní můžete za stálého míchání po částech přidat změklé máslo nebo smetanu podle receptu.
  2. Čokoládové hoblinky: Pro vytvoření hoblinek použijte škrabku na brambory, nebo čokoládu rozpusťte, rozetřete na hladké desce a hranou nože seškrabujte hobliny.
  3. Čokoládové obrázky: Rozpuštěnou čokoládu nalijete do papírového kornoutku, dole ustřihnete dírku a „nakreslíte“ obrázky.

Jak na loupání a půlení mandlí

  1. Snadné loupání: Sáček s mandlemi nasypeme do vroucí vody a necháme přejít varem. Potom je slijeme a ještě horké přesypeme do čisté bavlněné utěrky. Zabalíme a třením oloupeme slupky.
  2. Půlení mandlí: Nasypeme je do vlažné vody a promnutím mezi palcem a ukazovákem je rozdělíme, můžeme si pomoct i špičkou ostrého nože.
  3. Domácí marcipán: Velmi jemně umeleme nebo rozmixujeme vyloupané mandle. Smícháme je s prosátým moučkovým cukrem a napěněným bílkem, hněteme, dokud nevznikne vláčná hmota. Přidáním cukru hmotu zahustíme, bílkem naředíme.

Jak pracovat s těstem

  1. Lesklé perníčky: Vysokého lesku na povrchu dosáhneme, když ještě horké cukroví potřeme oslazeným mlékem s trochou rozpuštěné škrobové moučky.
  2. Sůl do sladkého těsta: Aby něco bylo sladké, musí to být alespoň trochu slané. Proto do těsta k vyvážení chuti nezapomeňte předat špetku soli.
  3. Lehce vyválené těsto: Aby šlo těsto snadno vyválet a vytvarovat, necháme je do druhého dne odpočinout v lednici. Místo mouky na podsypání je vložíme mezi dvě potravinářské fólie a vyválíme plát.

Pečení cukroví s náplní

  1. Marmeláda: aby se neroztékala, přidejte do ní ovocnou šťávu a piškotové drobky.
  2. Ořechová náplň: Mleté ořechy povaříme v mléce či smetaně a zahustíme piškoty.
  3. Tukové náplň: Jejich chuť zlepšíme přidáním trošky kávy či likéru.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články