Speciál: Průvodce kvalitouSpeciál: Hubněte s námiTestování

Staročeské medvědí tlapky vonící kořením: Přidejte škvarky a cukroví bude hned měkké

Staročeské medvědí tlapky vonící kořením: Přidejte škvarky a cukroví bude hned měkké
Zdroj: Profimedia.cz
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Bez praciček, medvědích tlapek nebo také pracen by asi české Vánoce nemohly začít. Kolik pro oblíbené křehké cukroví máme názvů, tolik existuje i různých receptur. My jsme vyzkoušeli staročeskou variantu se škvarky.

Jana Šulcová 4. prosince 2020

Rychlé a jednoduché cukroví, které známe z našeho dětství, kdy je pekly babičky i maminky. Proto i my pokračujeme v tradici a každý rok je znovu pečeme také. Výhodou tlapek je, že se nemusí ničím plnit ani zdobit, jen je upečené vyskládáme do krabice a uložíme na chladné místo. Hlavně z dosahu členů rodiny, kteří by chtěli chodit ochutnávat.

Cukroví sladké jako sen: Recept na pomerančové makronky
Mohlo by Vás zajímat:

Cukroví sladké jako sen: Recept na pomerančové makronky

Aby se těsto na formičku nepřilepilo

To je docela věda. Základ úspěchu není ani tak v naplnění, ale ještě mnohem dřív. Chybu totiž uděláte, když svoje formičky před plněním pečlivě umyjete vodou a saponátem. Nebo ještě hůř, dáte je do myčky. Doporučujeme je po upečení jenom umýt vodou a utřít utěrkou nebo nechat uschnout. Pak je už nemusíte složitě vymazávat, cukroví se vyklopí docela snadno.

Jak na dokonalé vánoční cukroví? 12 jednoduchých triků, díky kterým napečete jako profesionál
Mohlo by Vás zajímat:

Jak na dokonalé vánoční cukroví? 12 jednoduchých triků, díky kterým napečete jako profesionál

Jak správně vyklopit z formičky

Upečené cukroví musíte co nejdříve vyklopit. Ve formičkách nesmí vychladnout. Abyste si nepopálili prsty, pomůžete si jednoduchým fíglem – vypůjčíte si z domácího nářadí kleště (nejlepší jsou ploché elektrikářské), kterými formičku uchopíte za okraj. Poklepnutím hranou o prkénko cukroví vyklopíte.

Perníčky, které jsou hned měkké: Tipy a triky, díky nimž se nemusí nechat rozležet
Mohlo by Vás zajímat:

Perníčky, které jsou hned měkké: Tipy a triky, díky nimž se nemusí nechat rozležet

Cukrový obal

V mnoha rodinách je zvykem tlapky na závěr obalit v moučkovém cukru. Je to o zvyklostech každého z vás, ale myslíme si, že bohatě postačí, když před podáváním tlapičky na podnose jen zlehka pocukrujete, nebudou tak moc sladké. Místo cukrového obalu můžete tlapky polít ledovou polevou z bílku a cukru.

Kdy péct vánoční cukroví: Velký přehled, abyste byla za královnu svátků
Mohlo by Vás zajímat:

Kdy péct vánoční cukroví: Velký přehled, abyste byla za královnu svátků

Medvědí tlapky

Potřebujete: 170 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 120 g dvakrát pomletých škvarků, 120 g sekaných lískových oříšků, 1 lžíci kakaa, 1 celé vejce, 1 lžičku citronové šťávy, trochu strouhané citronové kůry, špetku skořice, 1–2 mleté hřebíčky.

Postup: Na vál nasypejte mouku, přidejte vychlazené škvarky i všechny ostatní přísady včetně koření. Rukama vypracujte vláčné těsto, které zabalte do fólie a nechte do druhého dne v chladničce uležet. Na druhý den těsto vyndejte z chladničky a nechte alespoň hodinu v pokojové teplotě změknout. Potom z něj vyválejte váleček, který nakrájíte na menší kousky, kterými naplníte formičky. Můžete také z těsta vyválet placku a vykrájet tvary. Cukroví vyrovnejte na plech a vložte do trouby vyhřáté na 180 ºC. Pečte zhruba 10 minut. Hotové tlapky z formiček ihned vyklopte a vyrovnejte do krabice. Vykrajované tvary můžete ještě dozdobit ledovou polevou.

Bezlepkové vánoční cukroví: Variace klasických oblíbených receptů pro celiaky
Mohlo by Vás zajímat:

Bezlepkové vánoční cukroví: Variace klasických oblíbených receptů pro celiaky

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články