Staročeské medvědí tlapky vonící kořením: Přidejte škvarky a cukroví bude hned měkké

Staročeské medvědí tlapky vonící kořením: Přidejte škvarky a cukroví bude hned měkké
Zdroj: Profimedia.cz

Bez praciček, medvědích tlapek nebo také pracen by asi české Vánoce nemohly začít. Kolik pro oblíbené křehké cukroví máme názvů, tolik existuje i různých receptur. My jsme vyzkoušeli staročeskou variantu se škvarky.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 04. 12. 2020 11:00

Rychlé a jednoduché cukroví, které známe z našeho dětství, kdy je pekly babičky i maminky. Proto i my pokračujeme v tradici a každý rok je znovu pečeme také. Výhodou tlapek je, že se nemusí ničím plnit ani zdobit, jen je upečené vyskládáme do krabice a uložíme na chladné místo. Hlavně z dosahu členů rodiny, kteří by chtěli chodit ochutnávat.

Aby se těsto na formičku nepřilepilo

To je docela věda. Základ úspěchu není ani tak v naplnění, ale ještě mnohem dřív. Chybu totiž uděláte, když svoje formičky před plněním pečlivě umyjete vodou a saponátem. Nebo ještě hůř, dáte je do myčky. Doporučujeme je po upečení jenom umýt vodou a utřít utěrkou nebo nechat uschnout. Pak je už nemusíte složitě vymazávat, cukroví se vyklopí docela snadno.

Jak správně vyklopit z formičky

Upečené cukroví musíte co nejdříve vyklopit. Ve formičkách nesmí vychladnout. Abyste si nepopálili prsty, pomůžete si jednoduchým fíglem – vypůjčíte si z domácího nářadí kleště (nejlepší jsou ploché elektrikářské), kterými formičku uchopíte za okraj. Poklepnutím hranou o prkénko cukroví vyklopíte.

Cukrový obal

V mnoha rodinách je zvykem tlapky na závěr obalit v moučkovém cukru. Je to o zvyklostech každého z vás, ale myslíme si, že bohatě postačí, když před podáváním tlapičky na podnose jen zlehka pocukrujete, nebudou tak moc sladké. Místo cukrového obalu můžete tlapky polít ledovou polevou z bílku a cukru.

Medvědí tlapky

Potřebujete: 170 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 120 g dvakrát pomletých škvarků, 120 g sekaných lískových oříšků, 1 lžíci kakaa, 1 celé vejce, 1 lžičku citronové šťávy, trochu strouhané citronové kůry, špetku skořice, 1–2 mleté hřebíčky.

Postup: Na vál nasypejte mouku, přidejte vychlazené škvarky i všechny ostatní přísady včetně koření. Rukama vypracujte vláčné těsto, které zabalte do fólie a nechte do druhého dne v chladničce uležet. Na druhý den těsto vyndejte z chladničky a nechte alespoň hodinu v pokojové teplotě změknout. Potom z něj vyválejte váleček, který nakrájíte na menší kousky, kterými naplníte formičky. Můžete také z těsta vyválet placku a vykrájet tvary. Cukroví vyrovnejte na plech a vložte do trouby vyhřáté na 180 ºC. Pečte zhruba 10 minut. Hotové tlapky z formiček ihned vyklopte a vyrovnejte do krabice. Vykrajované tvary můžete ještě dozdobit ledovou polevou.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články