Nejlepší vánoční vůně: Rádce, jak si je jednoduše uvařit v hrnci!

hřebíček, skořicce
Zdroj: archiv

Stromy obtěžkané dekoracemi všech tvarů, koledy, křehké vanilkové rohlíčky... Vánoce útočí na všechny lidské smysly, čich nevyjímaje. Vůně lesa či františků ale nemusí být jedinými prostředky pro sváteční zútulnění domova. Už jste si zkusili aroma uvařit?

Jana Jánská
Jana Jánská 20. 11. 2016 22:29

Stačí do hrnce vložit jen ovoce a koření, přelít vodou a pomalu celou směs zahřívat. Ano, až takhle prostý může být způsob, jak provonět útočiště a přitom neutratit desítky, stovky a v případě elektrických osvěžovačů vzduchu až tisíce korun. Podle autorky tipů Elsie Larson, jedné ze dvou zakladatelek lifestylového blogu A Beautiful Mess, navíc „voňavý hrnec“ vydrží na rozdíl od parfémovaných svíček až několik dní. A intenzivním aromatem zhypnotizuje každého návštěvníka vašeho domova.

Nač tedy čekat – otevřete spíži a zalovte v míse s ovocem i v nádobě s kořením. Následující 3 aromatické směsi umícháte z 9 základních ingrediencí, které má každá hospodyňka před Vánoci zaručeně doma.

1. S vůní citrusů

Syrové a povařené citrusy jsou jako nevlastní bratři. Zatímco první zkřiví úsměv, ty druhé vynikají svou jemností. I proto se následující směs doporučuje milovníkům svěžích, lehkých vůní.

Umístěte do hrnce plátky citronu a limetky, přidejte 2 celé skořice, bobkové listy a nakonec ještě půlku citronu, do jehož kůry jste předtím zapíchali hřebíček. Naplňte hrnce zpola vodou a pomalu zahřívejte.

Máte-li pocit, že vaše čichové buňky na vůni příliš nereagují, vmíchejte do směsi několik snítek blahovičníku (eukalyptu) a ještě jednu celou skořici.

2. S vůní jablečného cideru

Pamatujete na ty blažené letní pocity, kdy jste smáčeli rty v něčem tak lahodném, jako je vychlazený jablečný cider? Nevzpomínejte a nechte jím provonět byt i o Vánocích! Zahřátá směs čerstvých brusinek, citronové kůry vcelku, rozpůleného pomeranče dozdobeného hřebíčkem a 3 kousků celé skořice dodá vašemu domovu aroma jablečného cideru.

3. S vůní borovice

Když borovicová šiška (byť v kombinaci se skořicí a plátky jablek) dokáže vykouzlit vůni jablečného koláče, není to něco, co by člověk čekal. Inu, nechte se překvapit sami. Šťastné a voňavé!

Cukrářská hvězda Besky o toxickém prvním manželství: Otřesná životní zkušenost probíhala i během MasterChefa

Cukrářská hvězda Besky o toxickém prvním manželství: Otřesná životní zkušenost probíhala i během MasterChefa

Související články

Další články