Jak na plíseň v domácnosti: Stačí jen pár kroků a je po problému

Jak na plíseň v domácnosti: Stačí jen pár kroků a je po problému
Zdroj: Pixabay.com

Lepší než s plísní bojovat je účinně jí předcházet. Pomineme-li stavební úpravy, tak pomoci si můžete i odpovědným chováním. Ale když už selže prevence a plíseň na zdi přece jenom vykvete, je třeba neprodleně zakročit.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 14. 11. 2020 12:00

Plíseň může vyrůst téměř kdekoliv, stačí jí ideální teplota a vlhké místo. Této mikroskopické houbě se výborně daří všude tam, kde je vlhkost a teplota okolo 20 až 25 °C. Ze začátku se objeví jen malé černé tečky či skvrny, které se později rozrůstají do velkých ploch. Vidět je často na zdi v koupelně, ve spárových liniích ve sprše či v kuchyni.

Dostatečné a kvalitní větrání

Hlavně v zimních měsících je tendence šetřit topení a větrání omezit na minimum. To je ale zásadní chyba! Právě nedostatečné větrání je jedním z nejčastějších důvodů vzniků plísně. Postačí rychlé šokové otevření okna, případně krátký průvan.

Nesušte prádlo v obytné místnosti

Jistě, pokud nemáte samostatnou prádelnu nebo krytý balkon, jen stěží se sušení prádla v bytě vyhnete. Popřemýšlejte proto o řešení pomocí sušičky prádla. Investice, kterou vynaložíte se vám vrátí nejenom ve formě úspory času, ale také výrazného zkvalitnění bydlení a pochopitelně předcházení výskytu plísní.

Pozor na rybičky

Jestliže máte doma větší počet pokojových rostlin nebo akvárium, nevyhnete se odpařování vody do místnosti. Neradíme odstranit je, ale pořiďte si kvalitní odvlhčovač vzduchu, který účinně sníží vlhkost v bytě. Vlhkost v bytě stoupá také s větším počtem členů domácnosti. Pokud se vám bez zjevné příčiny začnou objevovat ložiska plísně, zkuste jako první pomoc použít odvlhčovač.

Sledujte vlhkost vzduchu

I když nepodceňujete prevenci, přesto může občas vlhkost vzduchu v místnosti překročit i 70 %, což je podobné, jako byste pobývali v deštném pralese. Tyto krátkodobé výkyvy pomůže zaregistrovat meteostanice, která dokáže vlhkost vzduchu v místnosti zaměřit. Měli byste zakročit, pokud naměřené hodnoty ukazují více jak 50 až 60 % vlhkosti.

Najděte příčinu

Jestliže je důvodem vysoká vlhkost vzduchu, stačí větrat nebo použít odvlhčovač, ale v případě, že tomu tak není, je na vině špatná izolace zdi či střechy, chyba konstrukce, případně tepelné mosty. Tehdy je lepší poradit se s odborníkem a zvolit optimální stavební úpravu či sanaci.

Nespoléhejte na chemii

Na rozsáhlé plochy nakažené plísní nepoužívejte chemické přípravky. Plíseň na povrchu sice zmizí, ale rychle a ještě ve větším rozsahu se vrátí zpět. Kromě toho se vám při častém používání začne loupat malba a prostor si zamoříte chemikálií, kterou vyvětráte obtížně. Zde je opět třeba zamyslet se nad příčinou tak velkého rozsahu plísní a řešit problém komplexně.

Jestliže se zamoření plísní většího rozsahu dlouhodobě nemůžete zbavit, nepomáhají ani penetrační nátěry, ani větrání či jiné postupy, oškrábejte malbu. Mechanické odstraňování však provádějte jen v krajním případě a velmi opatrně. Obecně se totiž nedoporučuje, protože je náročné zcela zabránit šíření spor do prostředí. Možností je i ozařování postiženého místa UV, gama nebo mikrovlnným zářením, ale tuto metodu již svépomocí pravděpodobně nezvládnete.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články