Jak si vyrobit domácí přírodní parfém: Budete potřebovat 3 základní ingredience

parfémy
Zdroj: Pixabay.com

I když nejste vysloveně bio žena a nemelete si doma vlastní pohankovou mouku, možná přijmete pozvání na malé čarování s vůněmi. Zkusme si vyrobit svůj vlastní osobní parfém, který nemá nikdo jiný na celém širém světě.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 09. 10. 2020 10:00

Také máte problém, že vám žádná vůně nabízená v parfumérii nevyhovuje? To nejste sami, protože intolerance na pachy a vůně je poměrně rozšířená a přesto se každý z nás rád čas od času navoní, ať už je to z důvodu společenské události anebo jen pro vlastní dobrý pocit. Vůně ale nemusíte používat jen na své tělo, můžete si jimi ovonět šátek anebo doma polštářek.

Než se z vás stane specialista

Výroba parfémů je hotová věda a studuje se celé roky, takže nespoléhejte na to, že se z vás po přečtení několika řádků článku stane specialista. Je ale možné, že probudíme váš zájem o voňavkářství a že budete pokračovat dál, až opravdu jednou vyrobíte svůj jedinečný parfém, který odráží vaši osobnost. Doporučujeme začít s vůněmi bytovými a s osobním parfémem ještě chvilku počkat. Nejprve si načerpejte informace o teorii a principech, se kterými voňavkářstí pracuje.

Vůně na míru

Každý parfém či vonná voda obsahuje dvě složky – vonnou kompozici a médium. Kompozice je to, co opravdu cítíme, a skládá se ze tří složek, o kterých jste již určitě slyšeli: hlava, srdce a báze. Každá z nich má svoji funkci a žádnou nelze vynechat. Médium je nosič a závisí na něm intenzita vůně. Bývá to alkohol či olej a jejich množství určuje intenzitu od parfému až po nejslabší kolínskou vodu.

Vlastní parfém

Překvapivě nebudete potřebovat nic moc složitého. Stačí vhodná lahvička například s rozprašovačem anebo s kuličkou, esenciální oleje, což jsou vysoce koncentrované oleje extrahované například z aromatických bylin a nakonec samozřejmě médium. I oleje si můžete vyrobit sami, o tom ale až jindy.

Parfém krok za krokem

Potřebujete: denaturovaný alkohol, destilovanou vodu a oblíbené éterické oleje (začněte například s jednoduchými citrusovými nebo květinovými).

Postup: Vytvořte vonnou kompozici, jestliže si nejste jisti výběrem, zkuste se inspirovat u vašeho oblíbeného parfému. Hlavně si pohlídejte, abyste měli zastoupené všechny tři úrovně, tedy hlavu, srdce i bázi ve správném poměru.

Namíchejte si médium: Destilovanou vodu a alkohol smíchejte v poměru 1:3 a množství média určíte podle toho, jak silnou chcete výslednou vůni.

Nakonec spojte obě složky dohromady a celou směs důkladně protřepejte. Hotový parfém pak přelijte do lahvičky. Doporučujeme směs nechat několik dnů uležet, aby se vůně mohla dobře rozvinout.

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články