Jak si vyrobit domácí přírodní parfém: Budete potřebovat 3 základní ingredience

parfémy
Zdroj: Pixabay.com

I když nejste vysloveně bio žena a nemelete si doma vlastní pohankovou mouku, možná přijmete pozvání na malé čarování s vůněmi. Zkusme si vyrobit svůj vlastní osobní parfém, který nemá nikdo jiný na celém širém světě.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 09. 10. 2020 10:00

Také máte problém, že vám žádná vůně nabízená v parfumérii nevyhovuje? To nejste sami, protože intolerance na pachy a vůně je poměrně rozšířená a přesto se každý z nás rád čas od času navoní, ať už je to z důvodu společenské události anebo jen pro vlastní dobrý pocit. Vůně ale nemusíte používat jen na své tělo, můžete si jimi ovonět šátek anebo doma polštářek.

Než se z vás stane specialista

Výroba parfémů je hotová věda a studuje se celé roky, takže nespoléhejte na to, že se z vás po přečtení několika řádků článku stane specialista. Je ale možné, že probudíme váš zájem o voňavkářství a že budete pokračovat dál, až opravdu jednou vyrobíte svůj jedinečný parfém, který odráží vaši osobnost. Doporučujeme začít s vůněmi bytovými a s osobním parfémem ještě chvilku počkat. Nejprve si načerpejte informace o teorii a principech, se kterými voňavkářstí pracuje.

Vůně na míru

Každý parfém či vonná voda obsahuje dvě složky – vonnou kompozici a médium. Kompozice je to, co opravdu cítíme, a skládá se ze tří složek, o kterých jste již určitě slyšeli: hlava, srdce a báze. Každá z nich má svoji funkci a žádnou nelze vynechat. Médium je nosič a závisí na něm intenzita vůně. Bývá to alkohol či olej a jejich množství určuje intenzitu od parfému až po nejslabší kolínskou vodu.

Vlastní parfém

Překvapivě nebudete potřebovat nic moc složitého. Stačí vhodná lahvička například s rozprašovačem anebo s kuličkou, esenciální oleje, což jsou vysoce koncentrované oleje extrahované například z aromatických bylin a nakonec samozřejmě médium. I oleje si můžete vyrobit sami, o tom ale až jindy.

Parfém krok za krokem

Potřebujete: denaturovaný alkohol, destilovanou vodu a oblíbené éterické oleje (začněte například s jednoduchými citrusovými nebo květinovými).

Postup: Vytvořte vonnou kompozici, jestliže si nejste jisti výběrem, zkuste se inspirovat u vašeho oblíbeného parfému. Hlavně si pohlídejte, abyste měli zastoupené všechny tři úrovně, tedy hlavu, srdce i bázi ve správném poměru.

Namíchejte si médium: Destilovanou vodu a alkohol smíchejte v poměru 1:3 a množství média určíte podle toho, jak silnou chcete výslednou vůni.

Nakonec spojte obě složky dohromady a celou směs důkladně protřepejte. Hotový parfém pak přelijte do lahvičky. Doporučujeme směs nechat několik dnů uležet, aby se vůně mohla dobře rozvinout.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články