Ingredience v parfémech ovlivňují naši náladu: Jaké vznikají ve žlázách kabara pižmového nebo trávicím traktu vorvaně?

Ingredience v parfémech ovlivňují naši náladu: Jaké vznikají ve žlázách kabara pižmového nebo trávicím traktu vorvaně?
Zdroj: Pixabay
Květ pomerančovníku má vzbuzovat lásku.V trávicím traktu vorvaně se tvoří ambra, která se používá do parfémů.Do luxusních vůní santalové dřevo patří.Růže jsou oblíbené pro širokou škálu vůní.+ 6 fotek+ 7 fotek

Chcete omámit osudového muže nebo třeba navodit vnitřní pocit harmonie? Nejen s tím vám mohou pomoci určité složky v parfémech. Například takový pomerančový květ působí jako afrodiziakum a oudový olej jako klasický oblbovák. Co si do svého parfému přidáte vy?

Petra Járková
Petra Járková 26. 03. 2019 16:00

Cedr

Pokud si vzpomínáte na vůni školních pomůcek, především pak penálu, tak přesně tak voní cedrové dřevo. Vůně lesa a pryskyřice se navíc často přidává do pánských parfémů, aby jim dodala energii, náboj a styl.

Růže

Tuto květinu najdete v mnoha parfémech. Je oblíbená pro své rozličné typy vůní - od pudrové po ovocnou. Voňavka díky růži působí něžně a žensky. Nejdražší jsou parfémy s růží damašskou.

Santalové dřevo

Exotické vonné dřevo se získává nejčastěji ze stromu santalovníku bílého. Používá se v podobě oleje a má vysoký obsah vonných silic. Má orientální nádech a vydrží vonět neuvěřitelně dlouho.

Jasmín

Jasmín a růže patří mezi nejvyužívanější ingredience do parfémů. Má intenzivní a ženské aroma. Jasmínu existuje přes 200 druhů a ten nejdražší pochází z Grasse.

Pižmo

Pižmo patří k nejluxusnějším ingrediencím, většina vůní ho ve větším či menším množství obsahuje. Parfém totiž díky němu déle vydrží. Tvoří se ve žlázách samce kabara pižmového. Vůně pravého pižma je vysoce návyková, tak pozor.

Ambra

Tato pevná a voskovitá substance vzniká v trávicím traktu vorvaně. Čerstvá ambra nepříjemně zapáchá, ale stářím získává na příjemnosti a zemitosti. Ambrové vůně ve finále patří mezi nejsmyslnější.

Levandule

Aromatická vůně této rostliny je velmi často využívána v dámských i pánských parfémech. Existuje mnoho druhů levandule a ta nejdražší stejně jako jasmín pochází z Grasse.

Květ pomeranče

Vůně těchto malinkých bílých kvítků je prý afrodiziakální, proto se často přidává do svatebních kytic. Má kouzelné, šťavnaté a svěží aroma, které vám má navodit pocit štěstí a radosti.

Oudový olej

Omamná, dřevitá a hořce sladká vůně často dominuje luxusním parfémům a vytváří tajemnou náladu. Získává se ze vzácného stromu jménem agarwood. Patří mezi nejdražší oleje a jeho cena převyšuje téměř dvakrát cenu zlata.

Kosatec

Jeho jemné pudrové aroma je častou součástí ženských luxusních parfémů. Mezi nejznámější a nejdražší kosatce patří ten florentinský.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články