10 ikonických kabelek světa, které vynesla princezna Diana, Audrey Hepburn nebo Sarah Jessica Parker

10 ikonických kabelek světa, které vynesla princezna Diana, Audrey Hepburn nebo Sarah Jessica Parker
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain/Unsplash.com/koláž Lifee.cz
Louis Vuitton, SpeedyChanel, 2,55Chloé, PaddingtonBalenciaga, Motorcycle+ 6 fotek+ 7 fotek

Není to tak dávno, kdy si ženy vystačily s jednou kabelkou po mnoho let. Dnes si představíme ikonické tašky, které jsou spíš otázkou prestiže své nositelky, sběratelské vášně anebo na ně můžeme pohlížet jako na artefakt, jelikož jejich cena je srovnatelná s plastikami či obrazy umělců zvučných jmen.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 08. 10. 2020 10:00

Vydejme se na poznávací okruh za deseti bestsellery mezi kabelkami od nejznámějších módních značek, které spojují své dobré jméno s precizním zpracováním a špičkovým designem. Za posledních 70 let si tyto tašky vysloužily svoji pozici, obstály v čase i zájmu zákaznic. Stále jsou žádané a doznaly jen minimum změn oproti prvnímu výrobku, definovaly éru anebo svoji objevitelku.

1. Louis Vuitton, Speedy

Asi nenajdete nic více ikonického, než je taška Louis Vuitton, Speedy, která byla vytvořena pro filmovou hvězdu  Audrey Hepburn. Traduje se, že Audrey požádala Vuittona, aby zmenšil svou obrovskou cestovní tašku Keepall na něco, co se snáze přenáší, a tak vznikla kabelka pro denní nošení  Speedy. Jakmile ji Hepburn vynesla poprvé, poptávky se jen hrnuly a tak Louis Vuitton nasadil tento původně zakázkový model do sériové výroby.

2. Chanel, 2,55

Madam Gabrielle Coco Chanel vděčíme za spoustu revolučních novinek, které dodneška nosíme, obouváme je i se jimi voníme.  Hlavní příspěvek do světa kabelek přišel na svět v roce 1955, kdy vytvořila  Chanel 2,55, jíž můžete znát také jako Chanel Classic Flap Bag.  Vzhledem k tomu, že značka Chanel vždy hleděla za pohodlí, rozhodla se Coco vytvořit tašku, která ženám umožní mít při nošení volné ruce. Před 50. lety totiž ženy obvykle nosily kabelky v ruce, a toto bylo poprvé, co si ji mohly pověsit na rameno. Dodnes je 2,55 jedním z nejprodávanějších typů kabelky značky.

3. Chloé, Paddington

Vytrvalá péče o prestiž značky Chloé vložila během padesátých let kabelku Paddington do rukou největších celebrit své doby. To vyvolalo zájem i běžných zákaznic a poptávka trvá dodnes.

4. Balenciaga, Motocykl

Měkká a rozměrná kabelka s visícími střapci a viditelně umístěnými cvočky je mezi ostatními skvěle rozpoznatelná, výrobce se ani nesnaží nápadně upozorňovat na značku. Tu nenajdete ani na vnější straně ani uvnitř kabelky. Provedení a vzhled hovoří samy za sebe.

5. Givenchy, Antigona

Givenchy Antigona je jedna z nejnovějších kabelek našeho seznamu. Navrhnul ji v roce 2010 Riccardo Tisci jako odezvu na snahu potlačovat rozdíly mezi pánskou a dámskou módou.

6. Céline, Luggage

Předtím, než se z kabelky Céline stal bestseller, ležela tahle rozměrná taška vcelku nepozorována v regálech obchodů. To vše se ale změnilo, když ji objevila dvojčata Ashley a Mary-Kate Olsenovy a vyrazila s ní do newyorských ulic. Přes noc se kabelka úplně vyprodala a dodneška si i největší celebrity počkají až půl roku, než se té svojí dočkají.

7. Fendi, Baguette

Někteří odborníci soudí, že první Baguette vynesla Carrie Bradshaw (hraje Sarah Jessica Parker) ve filmu Sex ve městě. Původní tvar a styl kabelky Baguette Fendi nijak přísně nedrží a tak mnohokrát změnila materiál i tvar, přibyly různé dekorace a detaily.

8. YSL, Muse

Společnost YSL představila v roce 2005  kabelku Muse, a pro mnoho slavných se rychle stala nejoblíbenějším kouskem této značky. Tahle rozměrná brašna se sofistikovaným vzhledem se od té doby stala nepostradatelným doplňkem každé celebrity, političky nebo dámy, která si dává na svém postavení a vzhledu záležet.

9. Dior, Lady Dior

V roce 1995 francouzská první dáma Bernadette Chirac obdarovala princeznu Dianu okouzlující prošívanou koženou kabelkou s přívěsky. Prošívaný čtvercový vzor byl údajně inspirován židlemi Napoleon III., které Dior použil při své vůbec první módní přehlídce v roce 1947. Ačkoli se původně jednalo o dárek na zakázku pro princeznu Dianu, kabelka brzy upoutala pozornost veřejnosti, která chtěla svoji vlastní verzi. Dior poté pojmenoval tašku „Lady Dior“ na počest princezny Diany.

10. Hermès, Birkin

Je pravděpodobné, že legendu o vzniku téhle neikoničtější kabelky světa znáte, ale pro případ, že jste uplynulých třicet let strávili cestou na Měsíc a zpátky, osvěžíme si paměť. V roce 1981 seděla Jane Birkinová na letišti a bojovala s nepraktickým příručním zavazadlem. Sledoval ji při tom generální ředitel společnosti Hermès Jean-Louis Dumas, který se Jane zeptal, jak by si představovala, že by měla správná kabelka vypadat. A o tři roky později už byla první „birkinka“ na světě.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články