Náušnice z použité PET lahve, kabelka z autoplachty: Najdete odvahu si je vyzkoušet?

Náušnice z použité PET lahve, kabelka z autoplachty: Najdete odvahu si je vyzkoušet?
Zdroj: Zzaspas
Tyhle šperky nezatěžují životní prostředí. Lehoučký náramek je důmyslně spletený z PET pásků.Překrásné náušnice, kterými by nepohrdla nejedna nevěsta. A nikdo by nehádal, že jsou vyrobené z odpadu. Prsten pro Šípkovou Růženku také vznikl z použitých PET lahví. Souprava broží je tvořená kroužky z recyklovaného plastu, které splynuly, prolnuly se a vytvořily nové hravé tvary.+ 3 fotky+ 4 fotky

Narůstá vám hromada věcí, které už nepotřebujete, ale je vám líto je vyhodit? Vyzkoušejte upcyklaci, originální způsob, jak proměnit staré věci v nové.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 08. 09. 2020 10:00

Inspiraci najdeme všude kolem sebe, stačí se jen dobře dívat. Ne nebojte se, nebudeme vás přesvědčovat, že jediné správně je žít stylem „bio“ nebo dokonce zero waste (bez odpadu), myslíme si, že každý z nás si vybere svoji cestu. Přesto ale bychom některé zásady mohli aplikovat i do našeho běžného života.

Nekonečná inspirace

Chvíli trvalo, než jsme se naučili recyklovat a už je tu další pojem – upcyklace. Myšlenka pracovat s použitými materiály se překvapivě ujala a dnes už je samozřejmé pracovat s použitými materiály. Na přehlídkových molech vídáme neuvěřitelné šaty a nejmódnější kabelky vyrobené z ústřižků látek a starších oděvů, architekti a výtvarní umělci prozkoumávají možnosti vyplavenin, odpadu a věcí z druhé ruky, aby z nich vytvořili jedinečné návrhy a umělecká díla. Příležitosti jsou nekonečné a výsledky unikátní.

Recyklace není upcyklace

Upcyklace neznamená totéž co recyklace. Při recyklování znova zpracováváte použité (nebo vyhozené) materiály. Při upcyklaci přeměníte staré materiály v nové užitečné věci tím, že s nimi provedete něco kreativního o originálního. Takto vdechnete věcem nový život, který kolikrát může být i lepší než ten původní. Jako typický příklad poslouží například dřevěné palety.

Móda s příběhem

Při upcyklaci se využívají použité materiály, které jsou stále kvalitní a funkční. Představte si třeba bezpečnostní pásy z aut. Pevný a krásný materiál, který je škoda nevyužít, i když auto dojezdilo. A teď si představte takovou tašku přes rameno z barevných (nebo klidně černých) pásů. Mohla by se vůbec někdy prošoupat nebo protrhnout?

Produkty, které díky upcyklaci vznikají, mají na rozdíl od výrobků z nového materiálu často zajímavý příběh. Třeba výrobce, který šije tašky, pouzdra nebo třeba obaly na iPad z autoplachet, si tento materiál k tvorbě vybral proto, že autoplachty se v okolí jeho bydliště tradičně vyrábí.

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články