Velký průvodce deštníky: Který si vyberou milenci a který se vejde do kabelky?

Velký průvodce deštníky: Který si vyberou milenci a který se vejde do kabelky?
Zdroj: Pixabay.com
Průhledný deštník oceníte při podzimní procházce i na ulici. Máte jistotu, že dobře uvidíte na cestu. Holový deštník je základní výbava každého automobilisty. Zachrání vás, když na cestě začne znenadání pršet. Barevné deštníky dokážou skvěle rozveselit jinak zachmuřený deštivý den.  Nebojte se červeného deštníku. Je prokázáno, že  dodá potřebnou energii. Navíc vás za šedého deštivého dne nikdo nepřehlédne. + 2 fotky+ 3 fotky

Deštník, věc natolik všední, že jí v běžném životě prakticky nevěnujeme pozornost. A přitom, jenom dobře vybraný deštník nás dostatečně ochrání nejenom před deštíkem i velkým lijákem. Kdy tedy sáhnout po skládacím a k čemu je dobré průhledné paraple?

Jana Šulcová
Jana Šulcová 01. 09. 2020 12:00

Tak, jako u každého nákupu, měli bychom si ujasnit, co od deštníku očekáváme, kde ho budeme nosit, případně vozit i kdo ho bude používat. A rozhodně nevystačíme jenom s jedním parapletem.

Skládací

Maličké pro dámy do kabelky, větší pánům do aktovky. Skládací deštníky jsou neodmyslitelnou součástí naší výbavy. Dlužno ale dodat, že zpravidla nejsou nejstabilnější, protože s ohledem na minimalizaci jejich rozměrů i hmotnosti mají dráty ztenčené a odlehčené. Některé mají z důvodu větší pevnosti a nižší hmotnosti konstrukci karbonovou.

Skládací deštník tedy slouží pro přeběhnutí a jako první záchrana když se znenadání rozprší. Naprosto nevhodné jsou ale ve chvíli, kdy začne foukat silný vítr. To se otočí naruby a v podstatě jsou k nepotřebě. Stejně tak nás moc neochrání za silného lijáku, jejich průměr totiž bývá kolem 80 cm, maximálně jeden metr, a to na ramena nestačí.

Holové

Klasické a elegantní holové deštníky známe z filmů pro pamětníky anebo si je představíme v ruce anglického gentlemana. Pravdou je, že tyto rozměrné a komfortní deštníky jsou stále populární a vozíme je například v autě na zadním okénku, jsou tak vždy k dispozici. Bývají robustní a mají i větší průměr zpravidla kolem jednoho metru až 120 cm, takže se pod nimi dobře schováme. Speciální vychytávkou pro náročné jsou holové deštníky se zabudovaným bluetooth reproduktorem.

Golfové

Opravdu velké deštníky s průměrem až jeden a půl metru jsou určené nejenom nadšencům golfu. Oceníme je při procházce ve dvou, i když se k sobě budeme trochu víc tisknout. Velká plocha deštníku je namáhaná větrem, a proto bývá jejich konstrukce zdvojená. Kvůli těžšímu otevírání bývají tyto deštníky vybavené vystřelovacím mechanismem.

Průhledné

Originální transparentní deštníky jsou oblíbené především mezi teenagery, protože je na první pohled osloví pestré a vtipné potisky. Jenomže průhledný deštník ocení i dospělí, když si uvědomí jeho přednosti v městských ulicích. Tyto deštníky mívají totiž zpravidla vejčitý tvar a můžeme se pod nimi bezpečně schovat až pod ramena. A v tom okamžiku poznáme pravou výhodu našeho průhledného paraplíčka – uvidíme na cestu, nezakopneme a ještě budeme v suchu.

Manuální

Nejjednodušší deštníky se otevírají i zavírají ručně. K manipulaci potřebujeme ale vždy obě ruce, a to si představte, že se rozprší a my za ruku vedeme dítě anebo v ní držíme tašku s nákupem. Jasnou výhodou je jejich nízká pořizovací cena. Manuální bývají zpravidla deštníky skládací, kde chybějící mechanismus odlehčí konstrukci.

Automatické

Holové, golfové i kvalitní skládací deštníky se otevírají automaticky stisknutím tlačítka, jež bývá umístěno na rukojeti anebo na spodní ploše držadla. K otevření pohodlně stačí jedna ruka. Zavírání se však děje opět mechanicky.

Když vám je i tohle málo, pořiďte si moderní deštník se systémem open&close. To už je opravdu špičkový servis. Jednou rukou a stisknutím toho samého tlačítka deštník nejenom otevřeme, ale i zavřeme a potom už jen zatáhneme do úplně složeného stavu.

A ještě jedno doporučení na závěr – nikdy nebalíme a neukládáme deštník vlhký, vždycky ho necháme v otevřené poloze úplně vyschnout.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články