Vyrobte si vlastní jerky: Sušené maso vám dodá energii a zabaví u televize

Vyrobte si vlastní jerky: Sušené maso vám dodá energii a zabaví u televize
Zdroj: pixabay.com

Pochoutka z libové svaloviny s minimem tuku a bez konzervantů je skvělá zásobárna energie a dokáže vás perfektně nakopnout, když už vám docházejí síly. Hodí se i jako zdravé mlsání k televizi.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 17. 09. 2020 12:00

Sušení různých potravin je nejstarší způsob zpracování za účelem jejich dlouhodobého uchování. Sušené maso znali severské národy, Afričané a samozřejmě také indiáni, kteří právě pro nasolené a nasušené plátky masa používali označení jerky.

Co nesníme, nasušíme

Ani v naší středoevropské domovině není sušení neznámý pojem. Předkové odedávna sušili ovoce, bylinky, houby a pečivo, sušené maso dalo přežít mnoha kmenům a umožnilo daleké výpravy, aniž by lovci trpěli hlady.

Naše moderní jerky jsou tence nakrájené plátky libového očištěného masa, marinované a následně sušené, případně někdy i zauzené.

Pomůže sušička

Jerky můžete samozřejmě pomalu sušit v horkovzdušné troubě. Mnohem snadnější a efektivnější je použít sušičku potravin. V ní kromě masa nasušíte prakticky celou úrodu ze zahrádky, sadu či lesa, od jablek a hrušek přes rajčata, bylinky až po houby. Většinou má několik pater a lze do ní naskládat opravdu velké množství surovin.  Výhodou je, že při sušení v sušičce potraviny prosychají rovnoměrně.

Domácí jerky

Potřebujete: 500 g masa (hovězí zadní), 1 lžičku soli, 2 lžíce cukru, 4 lžíce sójové omáčky, 1 stroužek česneku, 2 lžíce worcestrové omáčky, 3 lžíce jablečného octa a koření podle chuti: čili, uzená paprika, med, bylinky, hořčičné semínko, zázvor…

Postup: Maso důkladně okrájejte od veškerého tuku, zabalte do potravinářské fólie a dejte na chvíli do mrazáku. Nesmí promrznout úplně, ale jen ztuhnout, aby se lépe krájelo.

Maso nařežte přes vlákna na plátky silné maximálně 5 mm. Tenké plátky se rychleji usuší, moc silné by byly po vysušení tvrdé a špatně by se žvýkaly. Také hlídejte, aby plátky byly stejně silné – usuší se rovnoměrně. Nejlepší je nakrájet maso na kráječi.

Smíchejte všechny suroviny na marinádu a kousky masa v ní hezky obalte. Naložené nechte marinovat minimálně 24 hodin. Poté maso vyjměte a nechte okapat. Plátky vyskládejte na síta sušičky a sušte při 70 °C asi 5 až 7 hodin.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články