Horko a špatně upravené maso: Jak se zachovat, odnesete-li si z koupaliště střevní chřipku?

Horko a špatně upravené maso: Jak se zachovat, odnesete-li si z koupaliště střevní chřipku?
Zdroj: freepik.com

Grilované maso láká téměř všechny. Dejte pozor na jeho přípravu.
Při průjmech je potřeba dbát na pitný režim.
Průjem pomůže zastavit i kousek hořké čokolády.
Horká láhev na břicho také pomáhá zmírnit bolesti.+ 1 fotka+ 2 fotky

Horké letní dny lákají k návštěvě nejrůznějších koupališť a bazénů, na nichž většinou strávíme celý den. Kromě koupání si obvykle kupujeme u stánků s jídlem i něco k snědku. Právě v tomto případě je však potřeba si dát důkladný pozor. Z krásného dne si totiž domů snadno odnesete pořádný břichabol.

Petr Jirsa
Petr Jirsa 09. 08. 2020 10:00

Párky v rohlíku, grilované maso i takový kebab jsou pokrmy, které na nás křičí z tabulí snad na každém koupališti. Jejich příprava i špatné skladování dokáže způsobit řadu nepříjemností. Ostatně, zdravotní problémy nás mohou postihnout i po domácím grilování. Jak se zachovat, když si z koupaliště odneseme kromě opálení i střevní potíže?

Hydratace

Průjmová onemocnění způsobují silnou dehydrataci těla. V takovém případě se dá doporučit jen pít, pít a pít. Ideálně neslazenou vodu, která by měla být dobře vychlazená. Pozor však dejte u perlivých vod, ty mohou zbytečně dráždit žaludek. Pokud má navíc viróza vážnější průběh a pití vody vyvolává pocity na zvracení, zkuste ji pít po menších douškách. Na průjmy také působí hořká čokoláda a staré známé živočišné uhlí.

Nabírání síly

Byť to může být v danou dobu naprosto nemyslitelné, je stále důležité alespoň něco sníst. Je však potřeba se vyhnout jakýmkoliv tučným a mastným jídlům. Ideální jsou „suché” potraviny, jako jsou například suchary a určité druhy pečiva.

Studené obklady

K virózám se nejčastěji pojí také horečky. Na ty nejlépe platí dobře známý ibuprofen či paralen. Nemocného je také nutné postupně ochlazovat. Pomůže studený obklad na čelo či namočené prostěradlo, které se omotá kolem jeho těla.

Jak problémům předejít?

Největší riziko číhá ve špatně upraveném kuřecím mase či mořských plodech. Připravené maso by se zároveň nemělo nechávat stát na přímém slunečním světle a z lednice by se mělo dostat přímo na rozpálený gril. V případě, že nejste schopni ohlídat řádné skladování a přípravu, a to právě v restauračních zařízeních, je možné na místě sáhnout po pokrmech, které představují nižší riziko - salát, smažený sýr, grilovaná zelenina.

Se spoustou obtíží souvisejících s pozřením kontaminovaného masa si během pár dnů lehce poradíte doma, pokud se však situace zdá být nezvladatelná, je rozhodně důležité vyhledat lékařskou pomoc.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články