Bolesti břicha u dětí: Jaké jsou jejich příznaky a co znamenají?

Bolesti břicha u dětí: Jaké jsou jejich příznaky a co znamenají?
Zdroj: Photo by Henley Design Studio on Unsplash
Zeleninový vývar s čočkou

Suroviny:

80 g mrkve
30 g petržele
1 střední cibule
1 velká brambora
2-3 lžíce loupané červené čočky
1 vrchovatá lžíce másla
600 ml vody popř. zeleninového vývaru
kmín, sůl, pepř
petrželka, libeček 

Postup:

Na másle orestujeme nakrájenou cibuli, mrkev a petržel. Přidáme pepř, špetku nadrceného kmínu a zalijeme 600 ml vody nebo vývaru. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, snítku petrželky a libečku. Přivedeme k varu a po 10 minutách vsypeme červenou čočku. Vaříme dalších 10 minut. Polévku na závěr vaření osolíme a podáváme ozdobené petrželkou.Mrkvový vývar s rýží

Suroviny:

mrkev
hrstka rýže
1/2 lžičky olivového oleje

Postup:

Mrkev očistěte a nastrouhejte. Na trošce oleje nejprve lehce poduste s trochou vody. Zalijte další vodou a dejte vařit. Do vroucí vody s mrkví přidejte rýži. Jemně osolte. Můžete přidat například i bramboru, pokud se cítíte lépe.Zeleninový vývar s řasou

Suroviny:

mrkev, celer, petržel, rajčata, petrželka
cibule, česnek
kousek řasy wakame (dopředu namočené)
4 kuličky nového koření, 5 kuliček černého pepře, 3 bobkové listy, kmín, sůl

Postup:

Všechnu zeleninu omyjte a nakrájejte. Přidejte nakrájenou řasu a koření a v hrnci zalijte studenou vodou. Vařte na mírném plameni asi 1 hodinu. Nakonec sceďte a doplňte vložkou dle svého výběru.Zeleninová polévka s kedlubnou

Suroviny:

mrkev, celer, petržel, kedlubna
cibule
4 kuličky černého pepře, 4 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, sůl

Postup:

Očištěnou a nakrájenou zeleninu dejte do hrnce s vodou a přiveďte k varu. Přidejte koření a nechte probublávat asi 1 hodinu. Poté dosolte podle potřeby a přeceďte. Zeleninu můžete dokrájet a do vývaru vrátit, nebo můžete zeleninový vývar doplnit například krupicovými knedlíčky. Samozřejmě můžete zvolit navíc jakoukoli další zeleninu podle chuti. Skvělé jsou rajčata (dodají krásnou barvu), kapusta či brambory.+ 1 fotka+ 2 fotky

Mnoho lidí vnímá zdraví jako samozřejmost. Teprve, když onemocní jejich děti, pochopí, že zdraví je to nejdůležitější, co v životě máme. S příchodem miminka se mnoho věcí mění. Neumí mluvit nebo nám ukázat, co ho bolí, takže nám nezbývá než na to přijít. Díky tradičním radám je už ale nenecháte dlouho se trápit.

Petra Járková
Petra Járková 14. 02. 2020 10:00

Bolest bříška je u miminek bohužel tou nejčastější. Většina jich má totiž v prvních měsících života problém se zažíváním a tak je trápí zaražené prdíky i novorozenecké koliky. Příčin bolestí břicha může být však více, proto je nutné být v určování diagnózy dosti opatrný.

Pálení žáhy a stres

Bolesti v horní třetině břicha, těsně nad hrudním košem, většinou ukazuje na pálení žáhy. Příčin může být několik. Dítě snědlo příliš mnoho dráždivých nebo sladkých potravin, ale také mohlo zažít nějaký stres. Ten je charakteristický dlouhodobými bolestmi kolem pupíku. Nejčastěji se objevují po ránu, když si dítě uvědomí, že se setká se situací, která ho stresuje. Pokud jde o školu, bolesti jsou mírnější o víkendových dnech. Mohou za nimi však stát i problémy v rodině.

Plynatost

Oblast pupíku je oblastí plynů. Pokud vaši ratolest bolí právě tam, jde pravděpodobně o zvýšenou plynatost. Pokud je však tato bolest provázena zvracením a bolestmi při aktivním pohybu, navštivte raději lékaře. Ke zvýšení plynatosti vede u kojenců nadměrné polykání vzduchu. Většina z nich tímto problémem trpí díky nesprávnému složení stravy. Také to však může být začátek infekce, průjem nebo zácpa.

Podbřišek

Pokud vaše dítě bolí v podbřišku, může jít o několik nepříjemností. I zde je možnost plynatosti, ale také zduření nitrobřišních uzlin. Vždy však musíme mít na paměti, že se tam nachází slepé střevo, bolest bývá většinou vpravo. Tato bolest může také ukazovat na infekci močového měchýře, ta bývá uprostřed podbřišku. U mladých dívek však také může ukazovat na příchod měsíčků.

Slepé střevo

Slepé střevo je největší strašák maminek, co se týká bolesti břicha. Může totiž v těle nadělat pěknou paseku. Dítě, které trpí apendicitidou se nechce příliš hýbat, zůstává často v jedné poloze, v které je mu v dané situaci nejpříjemněji, také bolestivě kulhá a má vzedmuté bříško. Tento stav je často doprovázen teplotou a zácpou.

RECEPTY NA TY NEJLEPŠÍ DIETNÍ VÝVARY NAJDETE V GALERII:

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články