Jak prostřít nejkrásnější štědrovečerní tabuli: Letos vsaďte na přirozenost a tradice

Jak prostřít nejkrásnější štědrovečerní tabuli: Letos vsaďte na přirozenost a tradice
Zdroj: Freepik.com

I když se nás každý rok výrobci, floristé i designéři snaží přesvědčit o nejnovějších barevných trendech, my máme stejně nejradši naše tradiční vánoční barvy a styl. Hodně záleží i na rodinných zvyklostech a možnostech. Jsou ale pravidla, která se hodí každému.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 05. 12. 2020 12:00

Nejkrásnější svátky roku se tradičně nesou v barvě zelené, o níž se postará stromeček a snítky chvojí, dále červené, to jsou zpravidla drobné textilie, například prostírání, stužky, běhouny a polštářky, a samozřejmě zlaté, kterou sice šetříme, ale vidět by měla být hlavně na ozdobách a dekoracích. Celou tu nádheru dotváří sněhobílý, čerstvě vypraný a perfektně vyžehlený ubrus.

Sváteční servis a sklo

V každé domácnosti by měly být alespoň dvě sady talířů – všední a sváteční pro výjimečné příležitosti. Takový porcelán se mnohdy dědí i po generace. Bývá elegantní, jemný, bílý a s decentním zdobením.

Pro sváteční prostírání byste nádobím na stole neměli šetřit. Hlavně by mělo být vše připravené tak, abyste nemuseli od stolu odbíhat. Takže kromě mělkého hlubokého a dezertního talíře prostřete všechny příbory, přidejte naleštěné poháry na vodu či pivo, víno i sekt. Pro každý typ nápoje, který se chystáte při večeři nalévat, mějte pokud možno originální sklenku.

Sváteční osvětlení

Pomocníky při vytváření sváteční atmosféry jsou světla a vůně. Na stůl postavte malé svícny na čajové svíčky. Jestli nemáte, nevadí, stačí vinná sklenka, do níž nasypete sůl a vsadíte čajovou svíčku. Neměla by být parfemovaná, u večeře byste totiž měli cítit jen vůni servírovaných dobrot. Další svíčky můžete rozmístit všude kolem, atmosféra bude dokonalá.

Květinové dekorace

Na stole by samozřejmě neměly chybět čerstvé aranžované květiny. Při výběru dávejte pozor, aby nezabíraly moc místa anebo nebránily ve výhledu. Velikost květinové dekorace vybírejte úměrnou k velikosti tabule.

Tradice při sváteční tabuli

Věděli jste, že by se na Štědrý den mělo servírovat 9 až 12 chodů? Kromě polévky se podává houbový kuba a většinou nějaký rybí pokrm s přílohou. Aby souhlasil počet chodů přidejte topinky s česnekem (můžou být i v podobě krutonů do polévky), které prý ochrání proti zlým silám. Dalším chodem je mléčná kaše s ovocem, čerstvé ovoce, ořechy a cukroví.

U stolu by měl sedět lichý počet hostů a mělo by být prostřeno i jedno místo pro náhodného příchozího. A nezapomeňte každému pod talíř položit šupinku pro štěstí a dostatek peněz v nadcházejícím roce. Samozřejmě nikdo, a to včetně hospodyně, by neměl během štědrovečerní večeře vstávat od stolu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články