Šťastné a královské: Jak se na Vánoce těší potomci Williama a Kate a ovlivní pandemie tradiční oslavy?

Šťastné a královské: Jak se na Vánoce těší potomci Williama a Kate a ovlivní pandemie tradiční oslavy?
Zdroj: Showpix.cz

Nejkrásnější dny v roce se blíží. Kouzelného vánočního období se nemohou dočkat především děti, a to i ty královské. Ale ani urozené Vánoce se nevyhnou omezením kvůli koronaviru.

Lucie Růžičková
Lucie Růžičková 29. 11. 2020 08:30

Vánoce už klepou na dveře, a tak se všichni pomalu připravujeme na toto magické období. Tento rok nám však svátky klidu a míru trochu zahalí pandemie. Přesto doufáme, že je budeme moct strávit se svými blízkými a že světlo Vánoc alespoň trochu zažene všechny chmury, které koronavirus přinesl. Nejinak je tomu i v britské královské rodině.

Jestlipak jste nezlobily

Vánoce jsou oblíbenou částí roku dětí po celém světě a totéž platí i pro potomky prince Williama a vévodkyně Kate. Princ George (7), princezna Charlotte (5) a princ Luis (2) se už nemohou dočkat, a tak napsali dopisy Santovi a prosí své rodiče o vánoční stromek.

Jak je ale známo, dárky dostanou pouze hodné děti. Budou královská dítka na Santově seznamu? „George je slušně vychovaný. Všechny děti jsou, ale Charlotte a Luis jsou trošku drzejší. Luis se povahově podobá spíše Charlotte než Georgovi,“ přiznává královský zdroj.

Starší děti už mají i své koníčky. George je prý posedlý vrtulníky, letadly a mořskou biologií, takže se nemůže dočkat, až bude dost starý na to, aby se mohl potápět. Charlotte zase miluje gymnastiku, ale nedávno našla zalíbení i v dětské józe, které se věnuje mnoho dětí z její školy. Pozici stromu a psa hlavou dolů učí i svého mladšího bratra.

Dlouholetá tradice zrušena

Královská rodina obvykle tráví Vánoce pohromadě, což je doprovázeno mnoha tradicemi. Jestli se bude moct rodina sejít i letos, zatím jisté není, ale už se ví, že královské Vánoce budou o jednu tradici chudší.

Královna se nedávno rozhodla zrušit rodinou bohoslužbu v Kostele svaté Máří Magdalény, která se koná na Boží hod a je tradicí sahající až ke královně Viktorii. Tato událost však láká mnoho fanoušků, kteří nosí květiny a dárky pro královskou rodinu. To byl hlavní důvod zrušení, protože by tím stouplo riziko šíření koronaviru.

Urozené Vánoce

Co se vánočních hodů týče, dle bývalého královského šéfkuchaře Darrena McGradyho se rodina drží každý rok stejných pokrmů. Před odchodem na bohoslužbu si rodina dá vydatnou snídani. Po návratu z kostela usednou ke společnému obědu, samozřejmě opět honosnému. Na slavnostní tabuli nesmí chybět salát s krevetami či humrem, pečený krocan a tradiční přílohy jako pastinák, mrkev či růžičková kapusta. Sladkou tečkou na závěr je proslulý vánoční pudink.

Ve tři hodiny odpoledne pronese královna vánoční projev a po něm usedne rodina k odpolednímu čaji s ovocným dortem.

Boží hod je zakončen večeří v podobě bufetu. Nenechte se ale zmást. I tentokrát jde samozřejmě doslova o královské pohoštění. V nabídce je 15 až 20 různých pokrmů. Šéfkuchař před začátkem hostiny vejde do jídelny a naporcuje pečené žebro, krocana nebo šunku. Jakmile je hotov, královna mu nabídne sklenici whiskey a připijí si. „To je jediný případ, kdy šéfkuchař vejde do jídelny a dá si sklenku whiskey s královskou rodinou. Je to jedna z oblíbených tradic šéfkuchaře,“ vzpomíná Darren McGrady.

Zdroje informací:

Express.co.uk: Prince George and Princess Charlotte write sweet Santa list as Queen scraps HUGE tradition

Royal.uk: A Royal Christmas

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články