Britská královna Alžběta II. kupuje přes 600 vánočních dárků. Utratí za ně 900 tisíc korun

Britská královna Alžběta II. kupuje přes 600 vánočních dárků. Utratí za ně 900 tisíc korun
Zdroj: Wikimedia Commons, OGL 3, Joel Rouse (Ministry of Defence), nagualdesign
Rok 1949 - se synem Charlesem, když mu bylo asi 8 měsíců.Rok 1961 - při tanci s prezidentem Kwame Nkrumahem během návštěvy Ghany.Rok 1953 - Královna s princem Philipem po korunovaci.Rok 1972 - s nizozemskou královnou Julianou a princem Bernhardem.+ 11 fotek+ 12 fotek

Vánoce klepou na dveře a lidé začínají panikařit. Také vám ještě v hlavě běží seznam dárků, které je třeba dokoupit? Pokud už vám dochází fantazie, tak věřte, že třeba britská královna Alžběta II. je na tom daleko hůř. Každý rok totiž nakupuje v průměru více než 600 vánočních dárků.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 12. 12. 2019 10:22

Vánoce jsou pro královnu Alžbětu mimo jiné příležitostí k tomu, aby mohla poděkovat zaměstnancům, kteří se o ni a další členy královské rodiny po celý rok starali. Britská panovnice proto kupuje okolo 620 dárků a většinu z nich osobně rozdává v průběhu prosince. Královna zároveň posílá lidem do celého světa přání, která podepisuje sama. A odhadem jich pošle úctyhodných 750!

Tučný účet

Dárek od královny dostanou všichni - od služebných přes pěšáky až po pomocníky. Alžběta II. si věrné členy personálu pozve do jedné z místností v Buckinghamském paláci, kde se zaměstnanci seřadí a čekají, co si pro ně královna vymyslela.

Pokud se některý ze zaměstnanců nemůže ve stanovený den dostavit, přijde mu dárek domů poštou. Nejedná se přitom o levnou záležitost. Uvádí se, že, částka, kterou královna za dárky utratí, se každoročně pohybuje okolo 30 tisíc liber, v přepočtu tedy více než 900 tisíc korun.

Po dárcích na vánoční pudink

Většinou se jedná o dárky v podobě knižního poukazu nebo kousku porcelánu z obchodů se suvenýry. Královna zároveň všem nezapomene poděkovat za práci, kterou její zaměstnanci během celého roku odvedli. "Královně jsou tiše našeptávána jména všech příjemců stejně tak, jako to v paláci bývá během slavnostních vyhlašování," prozradil královnin pomocník.

Po předání dárků si personál může vychutnat tradiční vánoční pudink. V této tradici Alžběta II. pokračuje po vzoru svého otce, krále Jiřího VI., a jejího dědečka - Jiřího V. Královna se ke svým zaměstnancům zkrátka chová s pokorou a vděkem. Kéž by si z ní vzali příklad i jiní zaměstnavatelé.

NA UNIKÁTNÍ SNÍMKY ZE ŽIVOTA ALŽBĚTY II. SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články