Jak na předvánoční úklid: Zapomeňte na chemii, vše zvládnete jen s několika běžnými surovinami

Jak na předvánoční úklid: Zapomeňte na chemii, vše zvládnete jen s několika běžnými surovinami
Zdroj: Freepik.com

Vánoce jsou na dohled a s ním i velký úklid domácnosti. Aby vám šel co nejrychleji od ruky a moc jste se nenadřeli, připravili jsme pro vás několik prověřených rad a nápadů, jak vše v pohodě zvládnout.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 02. 12. 2020 14:00

Dřív, než se vůbec do něčeho pustíte, sedněte si a rozmyslete si, co všechno opravdu potřebujete. Rozdělte si úklid na několik částí, tak získáte větší pohodu a nemusíte přece všechno stihnout v jeden den. Nejlepší je systém úklidu pokoj po pokoji a postupovat odshora dolů. A hlavně, čím dřív začnete, tím spíš si v klidu si pak užijete adventní čas.

Nepotřebné věci vyhoďte

Než začnete e samotným úklidem, udělejte si místo. Nezabývejte se tak žádným dlouhým probíráním se věcmi, musíte uklidit vše rychle a kvalitně. Pusťte si oblíbenou muziku, úklid vám půjde lépe a lépe od ruky. A až skončíte, nezapomeňte byt ozdobit čerstvými květinami, ať už v květináči nebo řezanými, udělají vám radost a krásně ho provoní.

Systematický úklid

Při úklidu pracujte systematicky od shora dolů, nejprve sundejte záclony. Vyperte je a po umytí oken, ještě vlhké pověste, vyhnete se žehlení a ušetříte čas. Umyjte stropní světla, rámy, žaluzie, okna a parapety. Vhodné je zaměřit se také na vyčištění postele a matrace. Utřete prach, umyjte dveře, sporák, lednici a kuchyňskou linku. Na závěr si nechejte koupelnu  WC, které potřebujete při úklidu nejvíce, a kde byste si mohli udělat nepořádek. Nakonec pečlivě vyluxujte, i pod postelí a pod gaučem a všechny plochy vytřete. Nevyplácí se vytřít jedním kýblem celý byt, natož dům.

Úklid se saponáty

U čištění pamatujte na to, že v případě použití saponátů je vhodné je nechat alespoň patnáct minut působit. Skvrny od vodního kamene pomůže odstranit silný odvápňovač (používá se například i do kávovarů), nechte ho působit 20 minut, a teprve poté omyjte a utřete do sucha.

Domácí úklidový prostředek

Na kohoutky a baterie, dřez, nerezové plochy v kuchyni i do WC zkuste osvědčený trik našich babiček. Připravte si směs 200 ml vody, do které přidejte 400 ml octa a vše tímto roztokem otřete. Pro jednodušší aplikaci přípravek nalijte do nádoby s postřikovačem. Uvidíte, jak vaše koupelna prokoukne.

Vyčistěte šmouhy na stěně

Některé šmouhy na stěně se dají poměrně snadno odstranit, takže není potřeba hned znovu malovat. Připravte si těsto z 1 l vody, 20 g modré skalice a 1 kg hladké mouky. Do směsi můžete přidat ještě 40 g glycerinu. Odeberte si část těsta a lehce jím přetírejte špinavé místo. Pracujte v ochranných rukavicích, modrá skalice škodí pokožce. Nejmenší šmouhy se dají vyčistit také měkkou chlebovou střídou.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články