Pořádek musí být: Jaké nejčastější chyby děláme při úklidu?

Používejte vhodné čistící prostředky
Zdroj: Pixabay
Úklid je nepřítelem většiny ženNa podlahu velmi opatrně a zlehkaPodlahu můžete přetřít i mopem v dlouhým vlasem nasuchoPoužívejte vhodné čistící prostředky+ 1 fotka+ 2 fotky

V čem se při úklidu nejvíce chybuje, proč nám pořádně uklidit tak dlouho trvá a jak si máme vše rozvrhnout, abychom si zbytečně nepřidělávali práci?

Redaktor
Redaktor 18. 09. 2018 10:31

Přečtěte si pár fíglů, jak mít domácnost vždy čistou, uklizenou a jak nad tím nestrávit celý víkend. Ten raději věnujte partnerovi nebo rodině.

V čem se v úklidu nejvíc chybuje?

Lidé nakupují příliš mnoho čisticích prostředků za hodně peněz. Ve skutečnosti stačí úplné minimum, když víte, které jsou ty správné. Například v Řecku uklízejí jednoduchými prostředky, jako je olivové mýdlo nebo ocet.

Jak vypadá správný úklid?

Nejdříve vyžehlíte a uklidíte věci. Pak vám zbudou plochy. Byt si rozdělte na čtyři zóny, od záchodu (červená) přes koupelnu (žlutá), ložnici a pokoje (zelená) až po kuchyni (modrá). Podle zón si rozdělte barevně i utěrky.

Jak se správně pracuje s mikrovláknovou utěrkou?

Musíte ji několikrát přeložit. Tím vznikne osm či šestnáct menších ploch. Stíráte vždy jednou plochou, a až se tato zašpiní, utěrku otočíte a stíráte další plochou. Teprve až systematicky použijete všechny plochy, opláchnete celou utěrku vodou a jednou za měsíc vyperete. Čisticí přípravek neaplikujete na materiál, ale na suchou utěrku a tou pak utíráte. Vymácháte ji v čisté vodě a otřete plochu znovu. Pak plochu utřete dosucha viskózovou utěrkou, aby na ní nezůstaly kapičky.

Jak si poradit s čistotou v kuchyni?

Nejdřív umyjete nádobí a uklidíte ho. Utřete prach a z desky odstraníte hrubé nečistoty pomocí papírových utěrek. Na fleky a nečistoty v kuchyni potřebujete na rozdíl od koupelny zásadité (alkalické) prostředky, které rozpouštějí tuky a bílkoviny. Univerzální čisticí prostředek je prostě nesmysl. Na nerezový dřez použijete cídič nerezu. Kuchyň máte perfektně uklizenou za čtvrt hodiny. V každé místnosti je přitom třeba postupovat shora dolů a ve směru hodinových ručiček.

Jak na plovoucí podlahu?

Můžete ji nejdřív vyluxovat nebo setřít na sucho mopem s dlouhými chlupy. Jednou za týden pak podlahu umyjte na vlhko. Ale pozor! V žádném případě ne hadrem a kýblem s vodou, to by vám začala hnít. Velmi jemně zředěný čisticí prostředek rozprašovačem nastříkáte na podlahu a mopem vytřete.

Co si počít s koberci?

Vysává se pouze jedním směrem, a to proti chlupům koberce. Nejlepší vysavač je sáčkový s HEPA filtrem. Vodní jsou zbytečně drahé a nestojí za moc. Bují v nich plísně a roztoče.

Zdroj: Helena Frantová

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články