Spíte rádi nazí? Sice zhubnete rychleji, ale na druhou stranu riskujete astma

spaní, postel, žena
Zdroj: Pixabay
Spát bez pyžama je zdravé.Pokud chcete spát nazí, musíte se cítit komfortně.Pokud máte citlivou pokožku, spaní bez pyžama vynechte.Pokud vás může překvapit dítě nebo třeba spolubydlící, spaní naostro raději zvažte.+ 1 fotka+ 2 fotky

Statistiky ukazují, že asi 30 % z nás spí nahých. Zbytek upřednostňuje pyžamo nebo alespoň spodní prádlo a k tomu nějaké to tričko nebo noční košilku. Lidé, co spí bez oblečení, se tak prý cítí lépe. Dělají ale to nejlepší pro své zdraví?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 12. 09. 2018 22:08

Nejprve se podívejme na přednosti spaní bez pyžama.

Kvalita spánku

Vědci z Univerzity v Amsterodamu zjistili, že snížení teploty na pokožce zvyšuje kvalitu spánku a snižuje počet případů, kdy se probudíte během noci. Takže spát nahý je výborný způsob, jak si snížit teplotu pokožky. Pyžamo navíc omezuje pohyb, takže bez něj se vám bude spát pohodlněji.

Hubnutí

Spaní bez pyžama neznamená, že se stanete štíhlejší jen díky tomu. Musíte to zkombinovat s dietou a pravidelným cvičením, pak zhubnete rychleji. Podle výzkumníků z amerického Národního institutu zdraví spaní při nižších teplotách zrychluje metabolismus a zabraňuje vývoji cukrovky.

Touha po jídle

Kromě toho zde hraje roli i hladina stresového hormonu v krvi. V příliš teplé místnosti zůstává jeho hladina vysoká. To může vést ke zvýšené podrážděnosti či dokonce k touze po nezdravém jídle.

Zdravá pokožka

Celý den jsou naše nohy a intimní partie pokryté více vrstvami oblečení, co zvyšuje míru pocení. Tím, že budete spát nazí, umožníte svému tělu dýchat. Spánek při nižších teplotách navíc chrání kožní buňky a potlačuje jejich stárnutí. Za to vděčíme hlavně melatoninu, spánkovému hormonu, který chrání buňky před degenerací. V hlubším spánku se melatoninu vyloučí více.

Kvalita vlasů

Pot může vážně poškodit vlasy. Takzvaný suchý pot zanechává na pokožce množství soli, která ji dráždí a vlasy jsou pak mnohem náchylnější k lámání. Spaní při nižších teplotách snižuje míru pocení a podporuje tak krásné a silné vlasy.

Partnerský život

Podle průzkumu mezi tisíci respondenty se ukázalo, že lidé, kteří spí nazí, mají šťastnější vztahy a manželství. Může to být vysvětleno tím, že kontakt kůže na kůži způsobuje vyšší vylučování oxytocinu, kterému se také říká hormon dobrých pocitů. 

Náměsíčnost

I když je spaní "naostro" zdravé a příjemné, je nutné ale poukázat na situace, kdy se to nehodí. Jednou z nich je rozhodně to, pokud jste náměsíční. Asi by nebylo příjemné vám ani nikomu jinému, kdybyste se promenádovali po bytě v rouše Evině a ráno si to ani nepamatovali.

Citlivá pokožka

Pokud máte citlivou pokožku, nahé spaní není pro vás. V tomto případě pyžamo poskytuje potřebnou ochranu před možnými alergeny. Odhalená pokožka je více náchylná na podráždění. Hrozí také zvýšené riziko astmatu kvůli prachu a roztočům.

Stres

Pokud se nazí necítíte pohodlně nebo když máte obavy, že vám do pokoje vejdou vaše děti či spolubydlící, nazí nespěte. Mysleli byste na to a kvalita vašeho spánku by nebyla dostačující. 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články