Křehká krása bramboříků: Jak se o ně postarat, aby vydržely déle než do Vánoc

bramboříky, kos
Zdroj: Pixabay.com
Na okenním parapetu se bramboříkům daří vysloveně dobře.Díky neustálému šlechtění jsou vedle velkokvětých odrůd také moderní mini a dokonce i mikro květy.Bramboříky jsou vděčné pokojové rostliny, kterým sluší nápadité aranže, jež můžete průběžně proměňovat podle sezony.Stačí přidat jen několik větviček s podzimními bobulemi a rázem máte překrásnou dekoraci. + 4 fotky+ 5 fotek

Něžně kvetoucí bramboříky si spojujeme především s vánoční dekorací, ale těšit se jejich křehkou krásou můžeme už od začátku listopadu. Nevadí jim chlad a statečně zdobí okenní parapety až do prvních mrazíků.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 23. 10. 2020 14:30

Co bylo dřív: kuře, nebo vejce? Pokud jde o bramboříky, není pochyb, nejprve tu byla rostlina, Cyclamen persicum, a od ní potom odvozena barva cyklámen, jíž popisujeme nádherné odstíny květů. V dnešní době se však vyskytují i jiné kultivary - od sněhobílé přes jemně růžovou až po tmavě fialovou. A mnohdy má střed květu jinou, tmavší barvu než zbytek okvětí.

Maličké, střapaté i elegantní

Díky neustálému šlechtění jsou vedle velkokvětých odrůd také moderní mini a dokonce i mikro květy. Nejmenší bramboříky se produkují křížením velkokvětých kultivarů s původním divokým druhem. Některé z bramboříků mají dokonce i vonné květy, jiné se pyšní velmi krásnými listy se stříbrně šedou kresbou.

Jak správně pěstovat brambořík

Dobře se postarat o bramboříky není žádná věda a zvládnete to bez větších obtíží a speciálních hnojiv a pomůcek. Stačí držet se několika více méně logických pravidel:

  • Zeminu udržujte stále vlhkou, ale rostlinu určitě nepřelévejte vodou.
  • Hnojivo doplňujte zhruba při každém třetím zalévání během vegetačního období.
  • Bramboříku se nejlépe daří na světlém místě, ale nesnáší přímé slunce.
  • Rostlinku, která vám přežije vánoční svátky i Nový rok, můžete na začátku jara umístit do zimní zahrady nebo později na jaře ji i s květináčem postavit na polostinné místo na terase nebo zahradě.
  • Na podzim se bramboříkům daří venku na okenním parapetu chráněném před silným větrem.
  • Jakmile nastanou mrazíky, přemístěte je i s květináčem do místnosti.

Kvete dlouho a krásně

Zpravidla máme tendenci odkvetlé bramboříky vyhodit. To je škoda, protože při správné péči vás zase časem potěší svými květy.

Stačí je jen pečlivě zalévat a přihnojovat až do počátku léta, kdy zálivku utlumte a nechte listy zaschnout. Rostlině dopřejte odpočinek, a ona během srpna začne růst znovu. To je nejlepší čas na přesazení a nové zavlažování. Nezapomeňte ale, že hlíza by měla být jen napůl ponořená do zeminy.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články