Připravte se na nápor stresu i cukru: 3 rady, jak se dočkat svátků a nezbláznit se

Připravte se na nápor stresu i cukru: 3 rady, jak se dočkat svátků a nezbláznit se
Zdroj: Freepik.com

Čekají nás nejkrásnější svátky roku – Vánoce. Jenomže často máme pocit, že pro to, abychom si je opravdu užili, musíme vysmýčit každý kout v domácnosti, napéct ještě víc cukroví než loni a nakoupit hromady dárků. Nakonec zcela vyčerpaní usedáme ke štědrovečerní večeři s pocitem, že vše je snad tak, jak má být.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 24. 11. 2021 11:00

Opravdu je to tak ale správně? Neměli bychom se spíš v poklidu těšit z toho, že se můžeme vidět s blízkými, usednout spolu k jednomu stolu a prostě se jenom mít rádi? Nepodléhejme tlaku reklam, které nás přesvědčují, co všechno bychom měli mít a kolik peněz si ještě můžeme půjčit. Mnohem důležitější je přece úsměv a pohoda v kruhu rodiny.

Nedovolte stresu, aby vás ovládnul

Před Vánocemi se toho nahromadí opravdu hodně. V zaměstnání jde rok do finále (mezi svátky už se nic nestihne), čekají vás tedy uzávěrky, porady a roční hodnocení. K tomu různé večírky s přáteli i kolegy. To všechno vás obírá o energii a čas, který byste nejradši strávili doma pečením cukroví. Vaše malé děti se s blížícím Štědrým dnem stávají čím dál tím neposednější a maminka si usmyslí, že začne organizovat plán rodinných návštěv. Co na tom, že na podobné organizace zatím nemáte ani pomyšlení. Je čas všechno zastavit a začít jednat racionálně a vše si zorganizovat.

Plánováním předejdete stresu

Věřte, že nakonec vůbec nikomu nebude vadit, že jste nestihli umýt okna a čistě vymalovat. Ježíšek k vám i tak najde cestu. Zapomeňme na to, že všechno musí být do detailu sladěné. Mnohem důležitější je poklidná atmosféra, které váš stres určitě neprospěje.

Proto psychologové doporučují všechny přípravy si dopředu v klidu naplánovat, rozepsat si denní harmonogram úklidu, pečení i nákupů a ten opravdu dodržovat. Když uvidíte na papíru nebo monitoru nekonečné soupisy všech povinností, určitě nás napadne, že některé se dají s lehkým srdcem vyškrtnout.

Jen dva vánoční dárky

Sepište si jména osob, které chcete obdarovat, a ke každému připište, co si myslíte, že by mu udělalo největší radost. Tímto předejdete impulzivnímu nakupování nesmyslných drobností. V mnoha rodinách se dodržuje rozumné pravidlo „dvou dárků“. To znamená, že každý dospělý dostane jen dva dárečky. Stačí se jen domluvit, kdo koho obdaruje, podobně jako tomu bývá při firemním večírku.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články