20 nejlepších pohádkových čertů historie: Od Lucia přes Janka až po Bonifáce

20 nejlepších pohádkových čertů historie: Od Lucia přes Janka až po Bonifáce
Zdroj: Česká televize, Filmové studio Barrandov / koláž Lifee.cz
František Filipovský jako „starý čert“ v pohádce Hrátky s čertem (1956).Josef Vinklář jako čert Lucius svádí princeznu Dišperandu (Alenu Vránovou) v pohádce Hrátky s čertem (1956).V Dalskabátech žije zapomenutý čert Trepifajksl (1976).Karel Heřmánek jako Lucifer v jedinečné pohádce S čerty nejsou žerty (1984).+ 10 fotek+ 11 fotek

Čerti patří k českému folkloru od nepaměti. Vyskytují se nejenom v pohádkách, ale také v lidových písních, pověstech a pořekadlech. O čertech vypráví Božena Němcová, Jan Drda, a dokonce i Jan Werich. Staré i mladé čerty půvabně a s radostí maloval Josef Lada. Čerty se hemží i moderní filmové pohádky, ale strach z nich jde jen málokdy.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 05. 12. 2020 09:00

Čert ví, čím to je, že pohádky, ve kterých se vyskytují pekelné bytosti, jsou u nás tak oblíbené. Možná proto, že naši čerti jsou víc lidé než děsivé bytosti. Mají většinu našich vlastností, jsou panovační i popletení a jen málokdy to s nimi dopadne dobře.

Lidové pohádky s čerty

V pohádce Hrátky s čertem z roku 1956 na motivy příběhu Jana Drdy a v dekoracích inspirovaných Josefem Ladou potkáme hned několik čertů. V roli Lucia Josefa Vinkláře, staré čerty si zahráli František Filipovský a Stanislav Neuman a doktora Solferna Vladimír Ráž. František Filipovský později hrál znovu čerta, tentokrát Blekotu v seriálu Arabela.

Vynechat nesmíme ani pohádku z roku 1976 Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert. Čerta Trepifajksla objevila v jeho chalupě prostořeká Plajznerka. Pohádka je hereckým koncertem Jaroslava Moučky a Jiřiny Bohdalové. Do jejich osudů neustále intrikami zasahuje poťouchlý Dr. Ichturiel Josef Větrovec.

Nejhezčí čertovské pohádky

Skvěle zahrál Lucifera Karel Heřmánek v dnes už kultovní pohádce S čerty nejsou žerty. Partnerem mu byl Ondřej Vetchý, a to jako zbrklý Janek, čert s hodností vraníka, vlastně vlka. Peklo se ale hemžilo i spoustou dalších umouněných čertů.

Malej, ale šikovnej čertík, kterého si v obou dílech pohádky Princezna ze mlejna zahrála Yvetta Blanarovičová, byl spíš k zulíbání, než aby někoho děsil. To Karel Gott v druhém dílu pohádky Z pekla štěstí vypadal v roli Lucifera opravdu ďábelsky, ztvárnil ale současně i roli boha.

Pohádkové komedie plné čertů

V dnes už klasických vánočních pohádkách Anděl páně a Anděl páně 2 si poťouchlého čerta Uriáše s gustem zahrál Jiří Dvořák. Ve veselé pohádce Peklo s princeznou mají čerti zřejmě problém se svojí identitou, protože stále řeší, jak je to vlastně s jejich ocasem, který má přece každá kráva, to oni mají hůňku. Nebo ne? Krále pekel přesvědčivě hrál Martin Stránský a jeho žárlivou pekelnou snoubenku Alžběta Stanková.

Moderní pohádky s čerty

Protože královna v pohádce Čertova nevěsta moc touží po dítěti, neváhá se kvůli tomu ani upsat čertu, kterého hrál Karel Zima. Netuší však, že ji tímto zaslíbí Luciferovi v podání Františka Němce. Poněkud zapomenutá je pohádka Čert ví proč, přitom Lucifera zde skvěle hrál herec maďarského původu Csongor Kassai a jeho pobočníka Zdeněk Suchý.

Čertoviny jsou další českou filmovou pohádkou inspirovanou tvorbou Jana Drdy, Josefa Lady a dalších spisovatelů. Lucifera zde ztvárnil Karel Dobrý. A ani nejnovější pohádka s pekelnými bytostmi nás nevyděsí, protože popleteného čerta Bonifáce, kterému se v pekle moc nedaří, a to nejspíš proto, že je napůl člověk, si zahrál Jan Cina a jeho otce Lucifera Ondřej Vetchý.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články