Maruška z pohádky Byl jednou jeden král: Role ve filmu jí otevřela nevídané obzory. V dospělosti ji však čekalo peklo s vlastní dcerou

Maruška z pohádky Byl jednou jeden král: Role ve filmu jí otevřela nevídané obzory. V dospělosti ji však čekalo peklo s vlastní dcerou
Zdroj: se souhlasem České televize
Byl jednou jeden král: Já I. (Jan Werich) má tři dcery. Když se jich jednoho dne zeptá, jak ho mají rády, Maruška řekne, že jako sůl...Původní záměr byl, že se pohádka Byl jednou jeden král ponese ve vážnějším duchu. S příchodem Jana Wericha se ale vše změnilo. Autor scénáře Jiří Brdečka vycházel při psaní ze zahraničních verzí tohoto příběhu. Vypráví se totiž hned v několika kulturách.Kostýmy pohádky Byl jednou jeden král byly stylizovány do období renesance.
+ 3 fotky+ 4 fotky

Kdo by neznal klasickou českou pohádku Byl jednou jeden král a princeznu Marušku, kterou si zahrála Milena Dvorská. Během natáčení zažila perné (nebo možná také peprné) chvilky, které jí však otevřely dveře do světa filmu a zajistily hereckou kariéru. To ale ještě netušila, že o pár let později přijde o dceru, kterou lapí nebezpečná sekta.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 11. 2020 16:00

Na pohádku Byl jednou jeden král se můžete podívat dnes ve 20:00 na CS Film. Sůl nad zlato? Ano, skutečně. Král Já první by mohl vyprávět. Ale než se tak stalo, musel z království vyhnat dceru Marušku, která mu řekla, že ho má ráda jako sůl. Jenomže život bez soli je pěkná lapálie. Zvlášť když v celé zemi nenajdete ani jednu špetku.

Všiml si jí Werich

Sympatické Mileny Dvorské si všiml sám Werich, a to na estrádním představení v Prostějově. Milena si tehdy za ním přišla pro autogram. On se jí rovnou zeptal, zda by si nechtěla zahrát ve filmu. Šokovalo ji to a nemohla tomu vůbec uvěřit. Co se dělo pak? Věci nabraly rychlý spád.

Doma ji o něco později navštívil hledač talentů, který jí na zkoušku přinesl šaty pyšné princezny. Pak nastalo delší napjaté očekávání. Až těsně před Vánocemi se Milena dozvěděla, že roli Marušky přiklepli právě jí. Rodiče jí dopis z produkce dali jako dárek pod stromeček. V té době ještě netušila, že ji čeká během natáčení i „erotika“.

Polibek jako vrchol erotiky

„Kdybych s tím začala o pár let později, asi bych se na to vykašlala,“ svěřila se herečka. Řeč je o tom, co není na kameře vidět. Než se začal točit nějaký záběr, muselo se vše do detailu vyladit. „Říkali mi, abych šla dva kroky sem, pak dva kroky tam. Kdy se smát, kdy se dívat do kamery, kdy zase ne a podobně. Tehdy mě to velmi bavilo, ale nebýt tak mladá, tak nevím,“ dodala.

Nejhorší pro herečku bylo líbání s Vladimírem Rážem. Velmi se styděla, když jí štáb řekl, že se líbá opravdu hrozně. Klaplo to až na dvacátý pokus. Nezkušená Milena považovala polibek za vrchol erotiky. Když se ale dozvěděla, že její herecký kolega začíná být naštvaný, dala do toho úplně vše. A nakonec to vyšlo.

Nebezpečná sekta

Pohádka Byl jednou jeden král jí zajistila hereckou kariéru. Byl o ni velký zájem. Nad osobním životem se však začala stahovat mračna. Dcera Lucie se jí narodila v době, kdy dostala angažmá v Divadle E. F. Buriana. Kvůli kariéře se tak musela dcery na čas vzdát a dát ji ke svým rodičům. Toto rozhodnutí se jí ale později krutě vymstilo.

Lucie se v devatenácti letech seznámila se studentem scenáristiky Jaroslavem Dvorským, který se po seznámení s učením vizionáře Oskara Bernhardta tak trošku zbláznil. Přejmenoval se na Imanuela Parsifala a založil sektu s názvem Imanuelité. Její členové měli odevzdat veškerý majetek a žít se svým vůdcem na samotě na Hořovicku. K jídlu měli prý denně jeden rohlík a odvar z dubové kůry.

Dcera Mileny měla v té době se svým milovaným již tři děti. Herečka, zoufalá z toho, že nemůže vidět své vnuky ani vlastní dítě, podala na Parsifala trestní oznámení kvůli ohrožení výchovy nezletilých. Policie nelenila a vydala na povedený pár zatykač. Ti ale i se svými potomky utekli do zahraničí, kde také končila jejich stopa. V roce 2013 se vrátili zpět. Žili na Slovensku a na několik dní se ukázali také v Česku. Obvinění je zbavila advokátka Klára Samková. V současnosti by měli žít v Praze ve vile obehnané vysokou zdí.

Zdroje textu:

Wikipedia.cz: Byl jednou jeden král, Milena Dvorská a Imanuelité

Česká televize: Byl jednou jeden král

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články