10 nejlepších pohádek na Vánoce 2020: Závist, kouzelné oříšky i démonický černokněžník

10 nejlepších pohádek na Vánoce 2020: Závist, kouzelné oříšky i démonický černokněžník
Zdroj: Česká televize, TV Nova
Nesmrtelná teta: Dokáže získat ruku princezny prostý chasník, který dostal rozum? Ano, pokud se mu podaří porazit Závist.
Šíleně smutná princezna: Svatba ano, ale ne na základě vybraného partnera a aktuální politické situace.Byl jednou jeden král: Sůl nad zlato. Co dodat...
Tři oříšky pro Popelku: Hodné děvče, macecha a její dcera. A ve středu všeho dění princ hledající nevěstu. 
+ 6 fotek+ 7 fotek

Které pohádky patří mezi vaše nejoblíbenější? Tři oříšky pro Popelku, Princezna se zlatou hvězdou či Císařův pekař? Podívejte se na žebříček deseti nejlepších klasických pohádek, které poběží o Vánocích 2020, a na časy jejich vysílání. Najdete tam i tu vaši?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 12. 2020 09:30

Mezi nejočekávanější televizní počiny Vánoc 2020 bezesporu patří tři nové pohádky: O vánoční hvězdě (ČT 1, 24. 12. 2020, 19.00), Hodinářův učeň (ČT 1, 25. 12. 2020, 20.10) a O léčivé vodě (ČT 1, 26. 12. 2020, 20.05). My jsme pro vás připravili přehled deseti nejlepších klasických pohádek, jež jsou již po generace neodmyslitelnou součástí svátků.

Nesmrtelná teta (Štědrý den)

Děj: Veselá pohádka o chasníkovi Matějovi, který náhle zmoudří a rozhodne se usilovat o ruku princezny Pavlínky, jejíž otec přišel o rozum. Než se ti dva dají dohromady, bude se muset Matěj utkat s nesmrtelnou tetou Závistí, která se rozhodně nehodlá vzdát svých nekalých plánů.

Zajímavost: Natáčení stálo čtyřicet pět milionů korun, což byl tehdy absolutně nejvyšší rozpočet u českého filmu.

Kdy vysílají: 24. 12. ve 12:30 na ČT 1

Šíleně smutná princezna (Štědrý den)

Děj: Člověk by měl mít možnost vybrat si svého partnera sám. A to si myslí i princ a princezna ze spřátelených zemí, které jejich rodiče nutí ke sňatku z politických důvodů. Královské děti chtějí však o svém životě rozhodovat samy a neřídit se tím, co po nich chtějí králové a jejich rádci.

Zajímavost: Role královských dětí byla od začátku určená pro Václava Neckáře a Helenu Vondráčkovou. Pro ni to byla navíc úplně první filmová role.

Kdy vysílají: 24. 12. v 15:55 na ČT 1

Byl jednou jeden král (Štědrý den)

Děj: Sůl nad zlato? Ano, skutečně. Král Já první by mohl vyprávět. Ale než se tak stalo, musel z království vyhnat dceru Marušku, která mu řekla, že ho má ráda jako sůl. Jenomže život bez soli je pěkná lapálie. Zvlášť když v celé zemi nenajdete ani jednu špetku.

Zajímavost: Milenu Dvorskou si do role Marušky vybral samotný Jan Werich.

Kdy vysílají: 24. 12- v 17:20 na ČT 1

Tři oříšky pro Popelku (Štědrý den)

Děj: Popelka je hodné děvče nechané napospas své maceše a její dceři. Obě usilují o to, aby jí zabránily zúčastnit se plesu, na kterém by si měl princ konečně vybrat svou nevěstu. Osud naštěstí Popelce přeje, což nezmění ani dvě zlé ženy. Ty totiž nemají tři kouzelné oříšky.

Zajímavost: Během natáčení byl tak silný mráz, že se po každém záběru musela kamera nechat „ohřát“ v přistaveném autobusu, jinak by přestala fungovat.

Kdy vysílají: 24. 12. ve 20:30 na ČT 1

Nebojsa (Štědrý den)

Děj: Dřevorubec Ondra, kterému říkají Nebojsa, jde do světa, aby se naučil bát. Při svém putování se utká s bandou loupežníků, vyžene zlé síly ze mlýna, a hlavně se utká s mocným černokněžníkem, který na zámku vězní krásnou princeznu.

Zajímavost: Zlého čaroděje, který se snaží Nebojsu všemožně zviklat, si zahrál skvěle namaskovaný Václav Knop.

Kdy vysílají: 24.12. v 17:05 na TV Nova

Princezna se zlatou hvězdou (Štědrý den)

Děj: O krásnou princeznu Ladu, která má na čele zlatou hvězdu, se uchází hromotluk Kazisvět. Lada ho pochopitelně nechce, a tak mu dává různé úkoly a podmínky. Když Kazisvětovi dojde trpělivost a začne vyhrožovat válkou, prchne princezna, přestrojená v myším kožíšku, do sousedního království, kde se nechá zaměstnat v kuchyni na zámku prince Radovana.

Zajímavost: Kazisvět a jeho družina měli dle režisérova záměru připomínat nacistické pohlaváry.

Kdy vysílají: 24. 12. v 18:40 na TV Nova

Pyšná princezna (Boží hod)

Děj: Když pyšná princezna Krasomila odmítne krále Miroslava, nenechá si to líbit a v přestrojení za zahradníka nastoupí do služby na jejím zámku. Nejprve pro ni vypěstuje zpívající květinu a pak ji pomocí práce a lásky napraví. Záhy však musí oba uprchnout, otec princezny totiž zakáže ve svém království zpěv.

Zajímavost: Když se manžel Aleny Vránové dozvěděl o jejím románku s Vladimírem Rážem (Miroslavem) začal oběma vyhrožovat.

Kdy vysílají: 25. 12. v 15:10 na TV Prima

O princezně Jasněnce a létajícím ševci (Druhý svátek vánoční)

Děj: Švec Jíra si z jemné kůže vyrobí křídla a naučí se s nimi létat. Pomocí svého vynálezu osvobodí z vysoké věže princeznu Jasněnku, kterou do ní uvrhl její otec, neboť se bojí kletby, která visí nad mladou dívkou. Jíra se tak musí utkat s čarodějnicí a její dcerou Černavou a jednou provždy skoncovat s jejich čáry.

Zajímavost: Helena Růžičková (čarodějnice) si během natáčení mohla zajít na toaletu pouze před nebo po natáčení, jindy by jí to její kostým a dlouhé nehty nedovolily.

Kdy vysílají: 26. 12. v 16:25 na TV Nova

Císařův pekař (Druhý svátek vánoční)

Děj: Císař Rudolf II., pekař Matěj a Golem. Toto jsou hlavní postavy z historické veselohry režiséra Martina Friče. Rudolfa vladaření moc nezajímá, svůj čas raději věnuje alchymii, umění a ženám. Nejvíce touží po elixíru mládí a bájném Golemovi. Jeho nepozornosti využijí dvořané a spojí se s jeho bratrem Matyášem, který má zálusk na trůn. Díky shodě okolností se vlády ujme Rudolfův pekař Matěj, který mu je velmi podobný, akorát je o čtvrt století mladší. Podaří se mu vypořádat se s falešnými dvořany a ochránit tak císařovu pozici?

Zajímavost: Kostým Jana Wericha se šil dlouhých šedesát hodin.

Kdy vysílají: 26. 12. v 17:55 na TV Nova

Sedmero krkavců (Druhý svátek vánoční)

Děj: Dobrodružný příběh o statečné Bohdance, která podstoupí mnohé zkoušky, aby vysvobodila svých sedm bratrů, které jejich matka ve slabé chvilce proklela v krkavce. Podaří se jí to?

Zajímavost: Pohádka se natáčela na jižní Moravě, v Lednicko-valtickém areálu a také na hradě Pernštejn.

Kdy vysílají: 26. 12. ve 13:50 na TV Prima

Zdroje informací:

Česká televize: Nesmrtelná teta, Šíleně smutná princezna, Byl jednou jeden král, Tři oříšky pro Popelku

TV Nova: Nebojsa, Princezna se zlatou hvězdou, O princezně Jasněnce a létajícím ševci, Císařův pekař

TV Prima: Pyšná princezna, Sedmero krkavců

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články