Nové vánoční pohádky 2020: Podvodní svět jako od Spielberga a další úžasné triky

Nové vánoční pohádky 2020: Podvodní svět jako od Spielberga a další úžasné triky
Zdroj: se souhlasem České televize
O vánoční hvězdě: Učitel Václav se seznámí s hvězdou Deničkou, kterou na zem svrhla žárlivá Proxima...
...v hlavních rolích uvidíme Vojtu Kotka, Terezu Rambu a Aňu Geislerovou.
Hodinářův učeň: Pohádka o lidské hlouposti, ale také odvaze a laskavosti...
...i negativní sudba může skončit štěstím.
+ 4 fotky+ 5 fotek

Česká televize si pro diváky připravila čtyři nové vánoční pohádky 2020: O vánoční hvězdě, Hodinářův učeň, O léčivé vodě a pro neslyšící pak Loupežnickou baladu. O čem budou, kdy je vysílají a čím jsou zajímavé?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 11. 2020 09:30

Česká televize si pro své diváky připravila hned několik premiér. Těšit se můžeme na štědrovečerní příběh O vánoční hvězdě, výpravný film Hodinářův učeň, pověst O léčivé vodě s Lindou Rybovou a pohádku pro neslyšící s názvem Loupežnická balada.

O vánoční hvězdě (Štědrý den)

Na Štědrý den se můžeme těšit na pohádku O vánoční hvězdě s Vojtou Kotkem v hlavní roli. Režie se ujal Karel Janák.

Děj pohádky: Příběh se odehrává v malebné vesničce v podhůří Západních Tater, kde žije učitel Václav, jenž se seznámí s hvězdou Deničkou, kterou na zem srazila žárlivá Proxima. „Natáčení mám spojeno s hromadou emocí, byla to první větší práce po porodu,“ zavzpomínala Denička Tereza Ramba. „Zatím jsem se mihla jen v Princezně Fantaghiro a Andělu Páně. Proximu jsem tak brala všemi deseti,“ dodala její představitelka Aňa Geislerová.

Zajímavost: Zaměřte se na scény s dokonale rozzářenou noční oblohou. Česká televize si poprvé vyzkoušela technologii využívanou pro videomapping.

Kdy vysílají: 24. prosince 2020, 19.00, ČT 1

Hodinářův učeň (Boží hod)

Na první svátek vánoční odvysílá Česká televize výpravný příběh Hodinářův učeň.

Děj pohádky: Příběh o hrách osudu, lásce, hamižnosti, lidské malosti, ale také odvaze a dobrotě. Pro navození správné atmosféry si filmaři vybrali lokality jako Panskou skálu, Luční boudu v Krkonoších, jihomoravské Podyjí či zámek v Uherčicích. „Jde samozřejmě o klasický boj dobra se zlem, ale bez přehnaných klišé,“ popsal zápletku producent filmu Pavel Berčík. „Hlavní zápornou postavou je zlá sudička Lichohradka, jež chce svým bratrům překazit dobrou sudbu, kterou vyřkli u kolébky malého Urbana.“

Zajímavost: Neodcházejte během titulků, po nich následuje ještě jedna zajímavá scéna. Kochejte se nádhernými filmovými lokacemi, natáčelo se například v Lednici, kde se nachází skvostné královské město, kam přijel cirkus.

Kdy vysílají: 25. prosince 2020, 20.10, ČT 1

O léčivé vodě (Druhý svátek vánoční)

Na Štěpána se můžete těšit na pohádku O léčivé vodě s Lindou Rybovou, která se vtělila do postavy Paní vod a pramenů.

Děj pohádky: O princeznu Hanku se po smrti královny stará její otec král Juraj. Jednoho dne však jeho dcera těžce onemocní. Uzdravit mu ji pomůže laskavá Paní vod a pramenů, avšak nezapomene ho varovat, že pokud bude chtít někdo pramen léčivé vody zneužít pro bohatství a moc, navždy vyschne.

Zajímavost: Užijte si dokonale natočené scény podvodního světa. Při jejich tvorbě bylo využito technologie virtual set. Jedná se o průlomovou technologii, kterou využívají americké sci-fi filmy.

Kdy vysílají: 26. prosince 2020, 20.05, ČT 1

Loupežnická balada

Česká televize samozřejmě nezapomíná ani na neslyšící diváky. Těm nabídne Loupežnickou baladu, za jejíž realizací stojí Televizní klub neslyšících.

Děj pohádky: Život loupežníků se změní ve chvíli, kdy mezi sebe přijmou Bertu, která kvůli zlému kupci přišla doslova o vše. Rozhodne se tak své nové přátele přesvědčit o tom, že je potřeba začít brát bohatým a dávat chudým.

Zajímavost: Všechny role ztvárnili neslyšící herci ve znakovém jazyce. Nechybí skryté titulky ani dabing našich předních umělců.

Zdroje informací:

Česká televize: O vánoční hvězdě, Hodinářův učeň, O léčivé vodě a Loupežnická balada

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články