Slavná krkavčí pověst varuje před rozpadem Velké Británie. Připomínají ji před brexitem

Slavná krkavčí pověst varuje před rozpadem Velké Británie. Připomínají ji před brexitem
Zdroj: Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0 C User Colin
Londýnský Tower je jednou z nejvýznamnějších památek Velké Británie. Podle legend jde o tajemné místo nasáklé královskou krví.Smrt tu nalezl mladý král Eduard V., který údajně zemřel rukou svého strýce Richarda III.Královna Anna Boleynová tu byla popravena za cizoložství, incest a čarodějnictví. Pravdou je jen to, že nedala králi syna. Byla druhou manželkou Jindřicha VIII.V Toweru žili odpradávna krkavci, se kterými se časem spojila zajímavá pověst. Pokud odletí, bude to znamenat pád pád velké bílé věže a následně i celého království. Král Karel II. Stuart tomu uvěřil. Nechal proto ptákům pro jistotu přistřihnout křídla.+ 5 fotek+ 6 fotek

Zatímco Velká Británie a vlastně i celá Evropa řeší brexit, milovníci tajemna připomínají slavnou pověst o krkavcích v londýnském Toweru. Chovají je tu už stovky let a legenda říká, že pokud uletí, bude to znamenat konec království.

Kateřina Niekurzáková
Kateřina Niekurzáková 20. 09. 2019 14:00

Odpůrci brexitu nahlížejí na počínání britského premiéra Borise Johnsona s nevraživostí, milovníci legend zase se zájmem vzhlížejí ke střechám Toweru. Zdejší krkavci, které tu chovají už stovky let, totiž nejsou jen obtloustlými černými opeřenci. Na jejich přítomnosti prý závisí osud celé monarchie. Jejich odlet by totiž znamenal pád towerské Bílé věže, která byla postavena roku 1078 za vlády Viléma Dobyvatele, a s ní i celé Velké Británie.

Krvavá historie

V prostorách okouzlujícího hradu se v minulosti nacházelo popraviště. V tzv. Bloody Tower (Krvavé věži) byl údajně svým strýcem Richardem zavražděn mladičký Eduard V. Za manželskou nevěru tu popravili královnu Annu Boleynovou, jednu z žen krále Jindřicha VIII. Popravy příslušníků královské rodiny v pevnosti probíhaly proto, aby byli aristokrati ušetřeni ostudy v podobě veřejné exekuce.

Když odletí krkavci

K uším krále Karla II. Stuarta (vládl v letech 1660 až 1685) se doneslo temné proroctví, podle něhož by odlet krkavců z Toweru zapříčil pád hradu i celého království. Toto neštěstí nemohl panovník dopustit, proto nechal všem místním krkavcům zastřihnout křídla. Legenda však pravděpodobně vznikla až během 2. světové války, kdy byl Londýn bombardován a celá historka měla posílit britské vlastenectví.

Strašidelné kulisy

Původ krkavců na hradě je připisován strážcům Toweru, tzv. Yeomen Warders, kteří je chovali jako domácí mazlíčky. Za romantických časů viktoriánské Anglie byli krkavci pasováni do pozice zlověstných kulis pro účely vyprávění hororových historek o popravě královen Jany Greyové a Anny Boleynové.

Krkavci dnes

Úprk krkavců nemohou obyvatelé spojeného království připustit. Všichni krkavci tak mají zastřižená křídla a je jim věnovaná mimořádná péče. Denně dostávají 170 gramů syrového masa a speciální granule nasáklé krví. Tower má správně střežit sedm krkavců, kvůli strachu z legendy je jich ale o jednoho více, tedy osm.

Tower dnes patří k nejnavštěvovanějším památkám Londýna a jeho černí opeření obyvatelé jsou pro turisty lákadlem.

PODÍVEJTE SE DO GALERIE NA KRKAVCI, KTEŘÍ Z TOWERU NESMĚJÍ ODLETĚT:

 

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články