Pavel Berky a jeho partner Matěj Pardus si s magazínem Lifee.cz v pořadu Vítejte popovídali o tom, jak se stalo, že se ocitli ve vesnici s 27 obyvateli - a pak nás pozvali i do své kuchyně. Ačkoli je zatím provizorní, vaří se v ní ostošest. A rozhodně v ní nechybí exotické ingredience ani sbírka pořádně ostrých nožů.
Ve své kuchyni na statku nám v pořadu Vítejte magazínu Lifee.cz kuchař Pavel Berky s přítelem Matějem Pardusem prozradili, že často točí všelijaké recepty na sociální sítě a uvařená či upečená jídla sníst ve dvou není možné. „Jedna sousedka nám navrhla, že by bylo dobré dát před naši bránu lednici a - vezmi si, co chceš. Tak to asi uděláme!“ smějí se Pavel s Matějem. A myslí to vážně!
Dlouhá historie statku Pavla Berkyho
Na vesnici lidé spolu hodně komunikují, jak je to tady?
Žije tu skvělý manželský pár s dětmi, který o sobě tvrdí, že je taky „náplava“
– stejně jako my. A právě tyhle náplavy drží pohromadě, snaží se lidi semknout,
pořádají rozsvícení stromků a další krásné akce, třeba letos na jaře to byly
čarodějnice. Jsou rády, když se lidé zapojují – a my si toho moc vážíme, takže
se vždy rádi připojíme. Třeba nedávno nám bouchali na okno a: „Kluci, zmaturovala nám holka, pojďte si dát pivko k jezírku!“ Tak jsme šli.
Zmínili jste se, že se chystáte dům rekonstruovat. Jsou tu nádherné klenuté stropy. Víte, z jakého roku váš dům pochází?
Pátrali jsme a opravdu hodně. Na úřadě jsme zjistili, že už v roce 1820 ten dům
stál! Ještě musíme nakouknout do nějakých kronik – to je ale úplně jinde,
myslím že v Třeboni – a tam jsme se zatím nedostali. Ale víme jistě, že náš dům
tu stojí už přes 200 let.
Nevíte, kdo byl původní majitel? Třeba jaké měl povolání?
Leccos napovídá stodola, ve které je dodnes seno. To seno má možná taky sto let…
Ale bez legrace – máme seznam lidí, kteří tu bydleli před námi, ale čím se
živili, to nevíme. Asi šlo o nějaké zemědělství. Víme, že předchozí majitel byl
redaktor BBC – to je zajímavé, protože my jsme tři roky žili v Londýně. A ten
muž – Čech, který žil v Anglii – se sem přistěhoval.
Sousedská spolupráce ve vsi funguje
Vyrostli jste na venkově, proto se vám zase chtělo se na venkov zase vrátit?
Ano, oba dva jsme z vesnice, já jsem z jižního Slovenska a Matěj bydlel
kousek od Prahy, takže asi jsme k tomu tak nějak směřovali.
No a když máte takhle zahrádku, takové minipolnosti, tak co takhle – slepičky, králíčky... a co pes? Neměl by vaši usedlost hezky hlídat?
Pokud jde o psa, tak to je pro nás náročné – často cestujeme a jsme hodně mimo
domov, a proto máme kočky, které nejsou tak náročné jako pes. Ale myslíme si,
že k tomu asi jednou dojde a že bude běhat po zahradě i pes.
A co slepičky?
Slepičky? Uvidíme. Tady je dobré to, že každý náš soused
něco nabízí, když chci domácí vajíčka, tak jdu k sousedce, jiný má maso,
další sýry, a i mléko máme kousek. A my jim můžeme nabídnout nějaký ten dort
nebo koláč, které upečeme. Je to skvělá spolupráce.
Čtyři roční období vaření
Máte tady v kuchyni všelijaké dózy, co je například tohle? Vypadá to jako čaj...
To je speciální čaj. Ještě od Matějovy babičky. Hodně
zahrádkařila, připravovala různé směsi, loni zemřela a tohle je poslední zbytek
od ní… Snažíme se na to přijít, zkoušíme dát podobnou směs dohromady sami,
leccos nám roste na zahradě. Tohle je takový náš artefakt, památka na babičku.
Vidím, že jste vydali kuchařku, to musela být perná práce!
Je v ní všechno možné, buchtičky s vanilkovým krémem, krkovice na houbách,
párance s česnekem. Párance, to je moje specialita. Nebo moje... je to taková
slovensko-romská záležitost. Těsto je jenom mouka a voda, ze kterého se dělají
párance, vaří ve vodě, pak se smíchají s česnekem a je to.
Kolik je ve vaší kuchařce receptů?
Přes sto. Rozdělili jsme ji do čtyř ročních období a v každém ročním období je
kolem nějakých 25–30 receptů – od základních předkrmů po polívky, hlavní jídla,
dezerty, pak i nějaké nápoje, například domácí limonády. Řekli jsme si, že do
kuchařky dáme maximum, připravovali jsme ji víc než rok, každý recept jsem
musel uvařit, a třikrát! Aby byl opravdu vyzkoušený. Většinu znám z domova, nebo
jsem je už roky dělal, ale všechny ingredience jsem do nich dával od oka, takže
bylo třeba je vyladit, aby gramáže úplně přesně seděly.
Co dalšího ve videoreportáži z domu Pavla Berky a jeho partnera ještě uvidíte a uslyšíte:
- Co všechno předchozí majitelé v domě nechali
- Kde plánují vybudovat novou kuchyň
- Co všechno mají ve skleněných dózách na polici
- Kdo kreslil obrázky do jejich kuchařské knihy
- Jaký recept ze své kuchařky by doporučili
Na snímky ze statku Pavla Berkyho a Matěje Parduse se podívejte v naší galerii.








