Vítejte na statku u kuchaře Pavla Berkyho: Ve 200 let starém domě našel spoustu pokladů a s přítelem plánuje velkou rekonstrukci

Pohled na usedlost Pavla Berkyho a jeho partnera Matěje ParduseStudna na statku nesmí chybět!Posezení před stodolouVchod do domu hlídají kočičky, neživé, ale najdou se tady i dvě skutečné+ 42 fotek+ 43 fotek

Pavel s Matějem odešli z Prahy na vesnici, kde se rozhodli začít nový život, a my jsme s pořadem Vítejte magazínu Lifee.cz rádi přijali jejich pozvání. Společnost dvěma sympatickým mužům dělají zatím jen dvě kočky, možná ale přibude pes a slepičky. Ačkoli mají s rekonstrukcí starého domu práce dost, skvěle nás pohostili, všechno ukázali a Pavel přidal i skvělý recept na osvěžení v horkých letních dnech.

Šárka Schmidtová
Šárka Schmidtová 15. 07. 2025 06:00

S pořadem Vítejte magazínu Lifee.cz jsme měli možnost vidět dům Pavla Berkyho a jeho přítele Matěje Parduse ještě v nedbalkách, ale prý se určitě máme vrátit, až bude vše hotové. Z bydlení ve vsi jsou nadšeni, se smíchem nám prozradili, že: „… je tady jenom 29 obyvatel, není to skvělé?“ a pochvalují si, že tak unikli z přelidněného velkoměsta.

Pavel Berky se na vesnici zabydlel

Zmínili jste se, že se chystáte dům rekonstruovat. Jsou tu nádherné klenuté stropy. Víte, z jakého roku tohle stavení pochází?
Pátrali jsme a opravdu hodně. Na úřadě jsme zjistili, že tady už v roce 1820 tenhle dům stál! Ještě musíme nakouknout do nějakých kronik – to je ale úplně jinde, myslím, že v Třeboni – a tam jsme se zatím nedostali. Ale víme jistě, že náš dům tu stojí už přes 200 let.

Na vesnici lidé spolu hodně komunikují, jak je to tady?
Žije tu skvělý manželský pár s dětmi, který o sobě tvrdí, že je taky „náplava“ – stejně jako my. A právě tyhle náplavy drží pohromadě, snaží se lidi semknout, pořádají rozsvícení stromků a další krásné akce, třeba letos na jaře to byly čarodějnice. Jsou rádi, když se lidé zapojují – a my si toho moc vážíme, takže se vždy rádi připojíme. Třeba nedávno nám bouchali na okno a: „Kluci, zmaturovala nám holka, pojďte si dát pivko k jezírku!“ Tak jsme šli.

Vydali jste spolu kuchařku, kolik je v ní receptů?
Víc než sto. Rozdělili jsme ji do čtyř ročních období a v každém ročním období je kolem nějakých pětadvacet až třicet receptů – od základních předkrmů po polívky, hlavní jídla, dezerty, pak i nějaké nápoje, například domácí limonády. Řekli jsme si, že do kuchařky dáme maximum, připravovali jsme ji víc jak rok, každý recept jsem musel uvařit třikrát! Aby byl opravdu vyzkoušený. Většinu jich znám z domova, nebo jsem je už roky dělal, ale ingredience jsem do nich dával od oka, takže bylo třeba je vyladit, aby gramáže úplně přesně seděly.

Pavel Berky měl možnost oblékat první dámu

Pavle, zeptala bych se i na vaši historii návrháře, všichni vás známe jako kuchaře, ale co návrhář?
Vystudoval jsem Střední uměleckou školu oděvní v Trenčíně, pak jsem přišel do Prahy na Umprum, do ateliéru Módní tvorba k panu Ťapťuchovi. Móda byla mojí láskou už od dětství, stejně jako vaření, ale u módy jsem tak nějak věděl, že mě baví opravdu hodně, že to je to povolání, kterému se chci věnovat a kterému se chci úplně odevzdat. Takže jsem se vydal na takovou tu klasickou profi dráhu – studium, pak přehlídky, tvoření kolekcí… Móda je něco, co zbožňuju, a mrzí mě, že ji momentálně nemůžu dělat trochu víc.

Koho jste třeba oblékal? Určitě nám řeknete nějaké slavné jméno.
Tak například paní Evu Pavlovou, naši první dámu. Barva jejích šatů byla daná mnou, předložil jsem jí několik návrhů, ze kterých si vybrala, a co se týká barvy, neprotestovala. I když je pravda, že jsem na jedny šaty vybral trochu zvláštní smaragdovou zelenou a s tou trošku váhali, jestli to není moc smutný, tmavý. Ale nakonec je paní Pavlová vynosila.

Oblékáte i sám sebe a svého partnera?
To je trochu případ kovářovy kobyly, jak se říká. Patřím k návrhářům, kteří oblečení sice navrhují, ale u sebe to moc neřeší. Moje priorita to není. Mám radost, když někoho skvěle obléknu a vidím, že mu to sluší, ale na sebe tak trošku kašlu

Letní recept Pavla Berkyho pro všechny

Vzadu jsem na vaší zahradě viděla švestky. Máte švestky?
Máme. Je tam šest stromů, ale už tam byly, když jsme ten dům kupovali. Zvláštní je, že loni na stromech nebyla ani jedna švestka – máma našla jen jednu zkaženou. Ale letos jsou všechny úplně obsypané! Takže švestky máme. Asi z nich budou povidla, nebo slivovice? Možná že to budeme muset vyzkoušet. Jsme takoví statkáři-začátečníci, jsme tu natrvalo teprve první rok, takže uvidíme, jak to celé proběhne.

Všechno na zahrádce se v kuchyni hodí. Jak jste se k vaření, Pavle, vůbec dostal?
U nás doma se hodně vařilo. Kuchyně a jídlo byly takovým středobodem naší domácnosti. A když se vařilo a stolovalo, vždycky se sešla celá rodina. Bylo to krásné – máma i táta vaří skvěle. Vyrůstal jsem na jejich kuchyni, která byla takový mix české, romské, slovenské a i maďarské, protože pocházím z jižního Slovenska u maďarských hranic. Vždycky jsem koukal mámě i tátovi pod ruce. Táta byl víkendový kuchař a máma vařila přes týden.

Poradíte nám nějaký letní recept?
Tak třeba tady tenhle – výborný, jednoduchý letní recept. Potřebujete cherry rajčátka – musí být krásně zralá, slaďoučká. Dáte je na pánev nebo na gril, podlijete kvalitním balzamikovým octem, třeba dvanáctiletým, přidáte olivový olej, sůl, trošku třtinového cukru. Pomalu se to peče, ale musí to pořád držet tvar – nesmí se to úplně rozpadnout. Na grilu je to lepší, protože chytí krásnou vůni. K tomu pak patří buratta, to je takový krémový sýr ve smetaně. A na závěr je třeba talíř posypat čerstvým oreganem. A máte nádherný letní recept.

Co dalšího se ještě ve videoreportáži z návštěvy Pavla Berkyho a Matěje dozvíte:

  • Co všechno v domě, když ho koupili, zůstalo
  • Co bylo pro Pavla zlomové v kariéře návrháře
  • Jestli navrhuje i zástěry pro kuchaře
  • Jestli Pavel s Matějem pěstují bylinky
  • Jak se stalo, že šel Pavel do soutěže MasterChef

Na snímky z kouzelného stavení Pavla Berkyho a jeho přítele Matěje se podívejte v naší galerii.

Související články

Další články