Plodná zahrada u statku Pavla Berkyho a jeho muže: Pěstují plno bylinek a stromy mají obtěžkané švestkami

Pohled na usedlost Pavla Berkyho a jeho partnera Matěje ParduseStudna na statku nesmí chybět!Posezení před stodolouVchod do domu hlídají kočičky, neživé, ale najdou se tady i dvě skutečné+ 11 fotek+ 12 fotek

S pořadem Vítejte magazínu Lifee.cz jsme navštívili dva skvělé muže, partnery Pavla Berkyho a Matěje Parduse. Oba se rozhodli pro život na vesnici, který jim kromě ticha a pohody přinesl i povinnosti - rekonstrukci statku a především starost o rozlehnou zahradu, po které nás ochotně provedli.

Šárka Schmidtová
Šárka Schmidtová 29. 07. 2025 06:00

Jak jsme se v pořadu Vítejte magazínu Lifee.cz přesvědčili na vlastní oči, zahrada dá Pavlovi a Matějovi ještě zabrat. Ale bylinky, nezbytné v kuchyni, už krásně rostou a bude i nějaké to ovoce. Zato rajská jablíčka nám moc nejdou, možná je špatná půda a nebo je musíme přihnojit,“ svěřili se Šárce Schmidtové a po prohlídce zahrádky nás pozvali i ke stolu k malému pohoštění.

Bylinky jsou v kuchyni Pavla Berkyho nezbytné

Vzadu na vaší zahradě jsem viděla švestky. Máte švestky?
Máme. Je tam šest stromů, ale už tam byly, když jsme ten dům kupovali. Zvláštní je, že loni na stromech nebyla ani jedna švestka – máma našla jen jednu zkaženou. Ale letos jsou všechny úplně obsypané! Takže švestky máme.

Budou z nich povidla? Nebo slivovice?
Asi jo. Povidla. Slivovice? Možná že to budeme muset vyzkoušet. Jsme takoví statkáři-začátečníci, jsme tu natrvalo teprve první rok, takže uvidíme, jak to celé proběhne. Učíme se žít na zahradě, učíme se spolu komunikovat a pracovat. Máme nadšení, ale výsledky zatím ještě nevidíme.

A co bylinková zahrádka? Ta je pro kuchaře základ.
Ta u mě musí být vždycky. Bylinky používám úplně všude, byla to první věc, kterou jsme řešili. A vyřešili.

Jak se Pavel Berky dostal do MasterChefa

Bylinky se na zahradě rozhodně hodí, protože rád vaříte. Jak jste se k vaření vůbec dostal?
U nás doma se hodně vařilo. Kuchyně a jídlo byly takovým středobodem naší domácnosti. A když se vařilo a stolovalo, vždycky se sešla celá rodina. Bylo to krásné – máma i táta vaří skvěle. Vyrůstal jsem na jejich kuchyni, která byla takový mix české, romské, slovenské a i maďarské, protože pocházím z jižního Slovenska u maďarských hranic. Vždycky jsem koukal mámě i tátovi pod ruce. Táta byl víkendový kuchař a máma vařila přes týden.

A jak to bylo potom s tím MasterChefem? Matěj mi totiž říkal nějakou historku – Pavle, znáte ji? Že by ji Matěj převyprávěl?
Hodně jsme spolu sledovali různé pořady o vaření, i všelijaké reality show. Pavel to často komentoval a kritizoval – říkal třeba: „No, tohle fakt nechápu, jak to mohli takhle udělat, já bych na to šel úplně jinak...“ A já na to: „Tak tam běž, Pavle, ukaž jim to, přihlas se!“ No a Pavel se fakt přihlásil – a pak už to šlo ráz na ráz. A půl roku jsme se pomalu neviděli.

Dělají se na to nějaké zkoušky? Nemůže tam člověk asi jen tak přijít a říct: „Já chci půl roku vařit.“
Bylo několik kol castingů. A podmínkou bylo, že člověk nesmí pracovat v žádné kuchyni, nesmí být vyučený kuchař ani se kuchařinou živit. Takže žádní profesionálové. Měl jsem štěstí, že mě rovnou vybrali – asi jsem se jim nějak zalíbil.

Letní recept od Pavla Berkyho

Pamatujete si nějaký recept z MasterChefa, který byl pro vás oříšek?
Určitě je to všechno sladké. I když sladké miluju připravovat, je to úplně jiná disciplína než slaná kuchyně. Těsně před finále jsme pak dostali výzvu – Croquembouche.

Co to je?
To je taková věž z profiterolek – odpalované těsto, malé kuličky plněné krémem, obalené v karamelu. Z těch kuliček se staví vysoká věž, dělá se to často na svatby. Měli jsme jich udělat snad sto! Takže to byla výzva. Myslím, že se mi to povedlo, ale u toho pečení je potřeba čas – a to je právě to, co jsem tam postrádal. Já totiž rád vařím v klidu.

Tak na závěr – nějaký recept? To tam musíte dát.
Tak třeba tady tenhle – výborný, jednoduchý, letní recept. Potřebujete cherry rajčátka – musí být krásně zralá, slaďoučká. Dáte je na pánev nebo na gril, podlijete kvalitním balzamikovým octem, třeba dvanáctiletým, přidáte olivový olej, sůl, trošku třtinového cukru. Pomalu se to peče, ale musí to pořád držet tvar – nesmí se to úplně rozpadnout. Na grilu je to lepší, protože chytí krásnou vůni. K tomu buratta, to je takový krémový sýr ve smetaně. A posypat čerstvým oreganem. A máte nádherný letní recept!

Co dalšího ještě ve videoreportáži uvidíte a uslyšíte:

  • Zda mají na zahradě i jahody
  • Co čeká jejich vinnou révu
  • Jakou kuchyni vařila Pavlova rodina
  • Kolik kol má MasterChef
  • Kolik jídel během soutěže Pavel Berky navařil

V galerii k článku se můžete podívat na snímky bydlení a zahrady Pavla Berkyho a Matěje Parduse.

Související články

Další články