Mýty o zdravém životním stylu: K budování svalů jezte maso, po sacharidech se tloustne

Ořechy jsou zdrojem nezbytných vitaminů, vlákniny a bílkovin. Mandle kupříkladu upravují hladinu cholesterolu. Jedna studie prokázala, že konzumace vlašských ořechů může snižovat aktivitu v těch oblastech mozku, které jsou zodpovědné za pocity touhy po jídle, což by mohlo dobře vysvětlit jejich pozitivní účinky na metabolické zdraví.
Zdroj: Instagram
Bobule – zejména borůvky – jsou často označovány za tzv. superpotravinu, protože jsou bohaté na antioxidanty. Borůvky jsou dokonce jako jediné ovoce doporučovány vědci, kteří se zabývali studiem mozku. U ostatního ovoce pořád není zcela jasné, kolik bychom ho měli jíst, a to proto, že obsahuje vysoké množství cukru.Luštěniny – zejména fazole, čočka, hrách – by ve vašem jídelníčku neměly chybět. Obsahují vysoké množství bílkovin a vlákniny i další živiny, jako je zinek, železo a hořčík. Jejich konzumace je spojována se snižováním krevního tlaku, koronárních onemocnění srdce, obezity a cukrovky. Nejsou však vhodné pro žlučníkáře.Kurkuma, která je hlavní složkou kari, je spojená se sníženým výskytem Alzheimerovy choroby, pravděpodobně díky svým protizánětlivým a antioxidačním vlastnostem. Také bylo prokázáno, že slouží jako prevence vzniku nádorů.Ořechy jsou zdrojem nezbytných vitaminů, vlákniny a bílkovin. Mandle kupříkladu upravují hladinu cholesterolu. Jedna studie prokázala, že konzumace vlašských ořechů může snižovat aktivitu v těch oblastech mozku, které jsou zodpovědné za pocity touhy po jídle, což by mohlo dobře vysvětlit jejich pozitivní účinky na metabolické zdraví.+ 1 fotka+ 2 fotky

Pod pojmem zdravý životní styl si většina z nás představí jedení zdravých potravin v té nejlepší kvalitě, pravidelné provozování sportu, absenci cigaret a ideálně také alkoholu. Jenže je to opravdu tak jednostranné a jednoduché? Jaké jsou nejčastější mýty o zdravém životním stylu?

Petra Járková
Petra Járková 17. 08. 2019 12:00

Mýtus 1: Tělo musíme pravidelně detoxikovat

Detox je slovo, které oklamalo tisíce lidí a stále se mu to daří. Lidské tělo je vybaveno pokročilým systémem na vylučování toxinů a díky biochemickým procesům je různým buňkám v těle umožněno, že samy zlikvidují mikroorganismy a jiné škodlivé látky. Enzymy v buňkách jater pomocí dalších procesů vyloučí nežádoucí látky do ledvin a odpadní látky jsou pak vylučovány močí. Stejně tak se o detoxikaci těla starají játra, plíce a potní žlázy. Při hubnutí je důležité zbavit se nechtěného tuku, což se ale nerovná ztrátě hmotnosti. Trvale zhubnout je možné pouze tehdy, když se začnete stravovat takovým způsobem, který vám bude příjemný, budete mít dostatek energie a hlavně se takto dokážete stravovat celoživotně.

Mýtus 2: Po sacharidech se přibírá, zvlášť po páté večer

Současným trendem je dehonestovat sacharidy, které jsou některými označovány za příčinu obezity a vznik různých chorob. „Ačkoliv jsem příznivcem nižšího podílu sacharidů a vyššího podílu tuku ve stravě, nelze označit jednu složku ve stravě za viníka všech problémů. Přibírá se z energetického nadbytku. Stejně tak se nepřibírá více ve večerních hodinách. Přibírání do tuku závisí na tom, kolik toho sníte během celého dne a pak samozřejmě na dalších okolnostech – nedostatečný pohyb, špatný výběr potravin, stres, přejídání se,“ vysvětluje nutriční specialistka Monika Bartolomějová a dodává, že sacharidy jsou důležité palivo a zároveň kvalitní výživa pro aktivní sportovce, bez kterého se těžko obejdou.

Mýtus 3: Snídaně je základ dne

Dlouhodobě je nám vštěpováno, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne. Ve skutečnosti je mnohem důležitější a pro zdraví i štíhlou figuru prospěšnější, když budete poslouchat své tělo. Nechcete snídat? Nesnídejte. Když ráno vynecháte snídani, neznamená to, že budete bez energie, hladoví, zpomalíte si tím metabolismus a začnou se vám rozpadat svaly. Ztráta svalů i hmotnosti je efektem celkového kalorického deficitu nebo nízkého příjmu bílkovin. Není způsobena tím, že vynecháte snídani. Udělejte si ráno přesně takové, jaké vašemu tělu vyhovuje.

Mýtus 4: Cvičením nalačno se spálí více kalorií

Pokud jste ranní ptáče nebo se vám lépe cvičí před snídaní, klidně si jděte zaběhat. Jestli děláte kardio či jiné cvičení nalačno jen proto, protože jste někde četli, že je to pro hubnutí efektivnější, nemá to smysl. Neplatí, že cvičení nalačno je pro hubnutí efektivnější. Dokonce to může být přesně naopak. Budete-li cvičit hladoví, i váš sportovní výkon bude nižší a kromě toho vás to nebude bavit. Hodně záleží i na tom, jaký sport se chystáte dělat. „Vhodným cvičením ještě před snídaní je lehká jóga. Krátké cvičení jógy ráno nalačno a s koncentrací na dech vás nastartuje, zbaví stresu, ztuhlosti, bolesti a pomůže vám i při formování postavy. Jednoduché pozice ásan, které můžete provádět i v posteli, navíc podpoří trávení a ranní vylučování,“ doporučuje instruktorka jógy Věra Vojtěchová.

Mýtus 5: Je možné hubnout lokálně

Máte štíhlou postavu, ale trápí vás přebytečný tuk na bříšku? Bylo by příjemné, kdyby šlo hubnout lokálně, ale nic takového jako lokální hubnutí bohužel neexistuje. I když se zaměříte na konkrétní partii, tak se vám nepodaří spálit z této partie přebytečný tuk. Můžete dělat třeba 200 sklapovaček denně, ale krásné bříško vám to nezaručí. Konkrétně při budování břišních svalů hraje nejdůležitější roli procentuální zastoupení tělesného tuku a mimo jiné i genetická predispozice.  Nejdůležitější ze všeho je v tomto případě správná strava, nikoliv počet sklapovaček za den.

Mýtus 6: Chcete být úspěšní? Musíte cvičit každý den

Abyste zhubli, nebo naopak nabrali svalovou hmotu, nemusíte strávit cvičením každý den. Ke štíhlému a zdravému tělu se musíte projíst a žádá si i pravidelný pohyb, ale stejně tak potřebuje regeneraci. Cvičení i hubnutí budou podstatně efektivnější, pokud nebudete tělo dlouhodobě přetěžovat. Zároveň vyvrací mýtus o tom, že krátké cvičení nemá žádný efekt. Žádný pohyb není zbytečný. Dvacetiminutová procházka pro vás bude mít rozhodně větší přínos než sledování televize z gauče. V obou případech každopádně platí, že je důležité poslouchat své tělo.

Mýtus 7: K budování svalů musíte jíst maso

Při budování svalů i při hubnutí má významnou roli příjem kvalitních bílkovin. Mylné je ovšem tvrzení, že vypracovanou postavu získáte pouze při konzumaci masa. Svalnatou postavu a dostatečné množství energie můžete mít i při rostlinném stravování. Důležité je jíst rostlinné bílkoviny, jako jsou tofu, tempeh, cerie, ďobáčky, dále pak luštěniny a řadu dalších potravin. Rostlinné stravování člověka nepřipraví o svaly, naopak může významně zlepšit jeho zdravotní stav. Důležité je, aby byl jídelníček plnohodnotný.

JAKÉ POTRAVINY PROSPÍVAJÍ ZDRAVÍ, UVIDÍTE V GALERII:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články