Místo koule jako proutek: Jak si do léta udržet motivaci ke cvičení

Místo koule jako proutek: Jak si do léta udržet motivaci ke cvičení
Zdroj: Pixabay
Vysoký obsah vlákniny vám totiž dodá pocit sytosti a navíc nijak neohrozí proces hubnutí.Hubněte zdravě a dodržujte určitá pravidla.Madla lásky dnes už nejsou sexy.Zelený čaj je nejen skvělým pomocníkem při hubnutí, ale je velmi bohatý na antioxidanty.+ 12 fotek+ 13 fotek

Boj s jarní únavou, vlastní leností či nedostatkem motivace můžete překonat. Zkuste se řídit některými z tipů od našich předních odborníků na výživu a fitness. Skončete s výmluvami, pusťte se do toho a do léta máte postavičku jako lusk.

Petra Járková
Petra Járková 09. 04. 2019 16:00

Plánujte a lenost nebude mít šanci

Lenivost překonáte tím, že si začnete tréninky i jídlo plánovat. Plánujte alespoň týden dopředu, ale nebojte se ani sestavení plánu na celý měsíc. Určete si dny a hodiny v týdnu, které věnujete nějaké sportovní aktivitě. Předem určete, o jakou aktivitu se bude jednat. Plány slaďte s vašimi denními plány a temperamentem. Necvičte s odporem, jinak nebudete chtít pokračovat. „Plánování je ideální volbou pro lidi, kteří bojují s nedostatkem pevné vůle a často odolávají různým pokušením,“ dodává hlavní nutriční specialistka Světa zdraví ing. Monika Bartolomějová, proto doporučuje plánovat si i jídelníček: „Pokud si jídlo předem naplánujete a připravíte, nutkání na nezdravé jídlo se bude postupně snižovat.“

Odhalte pravou podstatu motivace

Motivace a inspirace se nacházejí všude kolem nás, zejména však v nás. „Motivace stojí za každým naším činem. Každý z nás má nějakou pohnutku k tomu, aby udělal tu nebo onu věc. Třeba když se rozhodnete jít do posilovny, je v tom skrytá motivace k dalšímu tréninku a snaze se díky této motivaci posunout zase o kousek dál. Překonat sám sebe,“ říká fitness trenérka Katka Hollerová. K tomu, abyste sami sebe překonali, je pak důležité během tréninku přemýšlet nad prováděnými cviky, plně se koncentrovat. Být sám sobě motivací. Kromě toho vás ale mohou motivovat i vnější podněty – hudba, motivační video, nové oblečení nebo třeba přítomnost člověka, který vás podporuje.

Mějte vedle sebe podporu

Nejlepší motivací k lepším výkonům ve sportu a při snaze zhubnout je mít vedle sebe někoho, kdo vás bude maximálně podporovat. Může to být životní partner, nejlepší kamarád či kamarádka, sourozenec, rodiče nebo třeba trenér. Sparingpartner dá vašemu tréninku úplně jiný rozměr. Budete se vzájemně motivovat. Může se stát tím, kdo bude udávat intenzitu tréninku. Společné sdílení vám bude přinášet radost a výsledky. Podle nutriční specialistky Moniky Bartolomějové má podobný význam i sdílení nových stravovacích návyků. Když se pustíte do změny jídelníčku třeba společně s kamarádkou, půjde vám jeho dodržování snadněji a bude to větší zábava. Navíc se nebudete vzájemně pokoušet dortíkem, když spolu půjdete posedět do kavárny.

Naučte se jíst v návaznosti na trénink

Dalším krokem na cestě za štíhlým a zdravým tělem je naučit se jíst co nejefektivněji v návaznosti na vaše sportovní aktivity. Když se vydáte na trénink s plným nebo naopak zcela prázdným žaludkem, bude pro vás cvičení spíše utrpením. „Nejednou jsem se setkala s tím, že ke mně na trénink přišly klientky hladové, což se promítlo nejen na jejich fyzickém výkonu, ale i psychické pohodě. Celou dobu myslely na jídlo,“ popisuje své zkušenosti trenérka Katka Hollerová. Je důležité, abyste byli během cvičení ve fyzické i psychické pohodě, jinak budou výsledky z tréninku spíše negativní, a to z hlediska pálení tuku, tak i z hlediska nových svalových přírůstků. Ideální variantou jídla cca hodinu před cvičením je například celozrnné pečivo s plátkem šunky a sýra, ovesná kaše nebo lehčí třetinový oběd.

Hydratujte a zlepšíte tím svůj sportovní výkon

Pokud se chcete v tom, co děláte, zlepšovat, nesmíte polevit. Avšak nejen těžká dřina a odhodlání jsou zodpovědné za lepší výkony ve sportu. Výkon ovlivňuje správná strava, čas vyhrazený odpočinku a v neposlední řadě množství tekutin, které přijmete během tréninku. „Při cvičení přicházíme pocením o tekutiny. Už velmi malý úbytek vody v těle vede k výraznému snížení intenzity cvičení, křečím ve svalech nebo zažívacím potížím. Dehydratace organismu podle výzkumů také ovlivňuje náladu. Způsobuje bolest hlavy a únavu, zhoršuje soustředění, vyvolává úzkost a napětí,“ varuje nutriční specialistka Monika Bartolomějová a dodává, jak ideálně doplnit tekutiny v průběhu a po výkonu: „Zkuste se zvážit bez oblečení před výkonem a poté po ukončení pohybové aktivity. Váhový rozdíl je ztráta tělesné vody, který je třeba doplnit. V případě, že vážíte více, pak jste pili více, než bylo třeba. Tekutiny doplňujte podle aktuální teploty, intenzitě zátěže a podle toho, jak moc se potíte. Poslouchejte své tělo.“

Čas od času tělo restartujte

Důležitou součástí zdravého životního stylu je odpočinek – fyzický i duševní. Naučte se pravidelně regenerovat, což neznamená, že se musíte válet celý den u televize. Regenerace těla probíhá u každého jinak a liší se i tím, po jaké aktivitě regenerujete. Například po běhu se nejčastěji doporučuje strečink, ledové koupele, zábaly nebo třeba jóga. Skvělým pomocníkem při regeneraci je i pravidelné saunování. Co se týká jídla, nebojte se občas zhřešit. Při důkladném a dlouhodobém dodržování zdravého jídelníčku si můžete bez výčitek zamlsat či navýšit příjem jídla. Vyvarujte se však nesmyslného přejídání. Zvažte, co vám dané jídlo přinese a jestli se po něm budete opravdu cítit dobře a spokojeně.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články