Vánoční hvězda: Jak se o ni starat, aby kvetla déle než do Nového roku

Vánoční hvězda: Jak se o ni starat, aby kvetla déle než do Nového roku
Zdroj: Pixabay.com

Nejkrásnější ozdobou českého adventu je nepochybně pryšec nádherný neboli vánoční hvězda. Je nepostradatelnou součástí výzdoby našich domovů a její nádherně zbarvené listy nám připomínají, že Vánoce jsou opravdu již za dveřmi.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 25. 11. 2021 14:00

Vánoční hvězda Poinsettia si naše srdce získala nejen coby nádherná dekorace, ale i jako symbolický dárek, jejž svým blízkým předáváme při adventních návštěvách.

Krásné barvy vánoční hvězdy

Většinou známe klasickou variantu Poinsettie s červenými listy. V obchodech jsou ale k mání i další kultivary, a to například růžové, šarlatové, bílé, jasně žluté či panašované (žíhané). Ani listy nebývají u všech stejné, některé mají okraje zakulacené a jiné vykrojené a špičaté. Můžeme mít velkou a rozložitou květinu anebo roztomilou miniaturu.

Hvězda je oblíbená i ve světě

Poinsettia je doslova mezinárodním vánočním symbolem a vyhledávaná je napříč snad všemi zeměmi světa, kde se Vánoce slaví. O oblibě svědčí také množství názvů. Každý stát si ji pojmenoval podle svého. A tak, kromě u nás používaného označení hvězda, se můžete setkat také s názvy Ježíšova hvězda, Atatürkova květina, Adventsstern, Christmas Star nebo také Stella di Natale. Pryšec nádherný dokonce patří i k oslavám čínského Nového roku a chanuky.

O hvězdu pečujte a pokvete dlouho

Vánoční hvězdy milují polostín a teplo, nejlépe se jim daří při pokojové teplotě od 15 do 22 °C. Neprospívá jim ale přímý sluneční svit, průvan a stanoviště v bezprostřední blízkosti topného tělesa. Poblíž ovoce a zeleniny rostliny mnohem rychleji odkvetou a jejich barevné listy opadají.

Hlídejte, aby substrát v květináči byl stále trochu vlhký, hvězdu ale není potřeba zalévat každý den, stačí jen zlehka zhruba dvakrát do týdne dolít vodu. Přelitá rostlina začne žloutnout a později i shazovat listy. Proto nenechávejte přebytečnou vodu stát v misce, ale radši ji hned slijte. Kvetoucí Poinsettii dopřejte jednou měsíčně hnojivo, prodloužíte tím dobu květu.

Kupujte jen kvalitní rostliny

V obchodě vybírejte zdravé a silné rostliny a kontrolujte, zda jim neopadávají nebo nežloutnou listy. Nechte si vybranou hvězdu dobře zabalit, aby při přenosu chladným venkovním prostředím neutrpěla teplotní šok. Snažte se pobyt vánoční hvězdy venku zkrátit na minimum. Doma ji ihned z obalu vyjměte a umístěte na světlé a teplé místo.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články