Jak na nejlepší bramborový salát: Kouzlo spočívá v surovinách a v načasování

Jak na nejlepší bramborový salát: Kouzlo spočívá v surovinách a v načasování
Zdroj: Freepik

Bramborový salát patří mezi stálice na českých stolech. Existuje na něj řada zaručených receptů. Skutečné kouzlo ale spočívá v základních surovinách. Přečtěte si, jak na nejlepší bramborový salát, který hned zmizí z vašich talířů.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 18. 12. 2020 11:00

Co všechno byste si měli připravit, aby se bramborový salát v míse dlouho neohřál? Hlavně začněte s jeho přípravou den dopředu. Všechny suroviny totiž vyžadují čas, aby se vzájemně propojily.

Klíčem jsou suroviny

Při výběru brambor vsaďte na pevné a lojovité kusy, sáhněte po varném typu A. Brambory mají vypadat celistvě, pokud byste zvolili typ C, nedopadlo by vše podle představ. Brambory by se neměly vařit zcela doměkka, šetrnější možnost pak představuje vaření nad párou. Myslete při dochucování na to, že brambory nejsou solené. Druhou možností svěží podoby je přidání trochy octa do vody. Nejenže brambory neztmavnou, ale ani se nerozvaří.

​Bramborový salát s kořenovou zeleninou

Budeme potřebovat: 400 g brambor, 50 g celeru, 50 g petržele, 25 g cibule, 200 g sterilovaného hrášku, 3 velké sterilované okurky, 2 vejce uvařená natvrdo, plnotučnou hořčici, olej, sůl, pepř. Případně na ozdobení petrželku, uvařené vejce a červenou papriku na proužky.

Brambory uvaříme zvoleným způsobem a nakrájíme na kostičky (nebo je protlačíme přes kolečko na brambory) a dáme do mísy. Pak je přelijeme třemi lžícemi láku ze sterilovaných okurek. Doplníme předem uvařenou zeleninou – celerem a petrželí. Nakrájíme na kostičky okurky, přidáme nasekanou cibulku ze sterilované zeleniny a uvařená vejce, která také protlačíme přes kolečko na brambory.

Opepříme, osolíme, přidáme lžičku kvalitního oleje, lžíci plnotučné hořčice a lžíci majonézy. Dobře promícháme se směsí a podle potřeby dochutíme. Pro teď máme hotovo. Připravený salát překryjeme třeba pokličkou od hrnce nebo potravinovou fólií a necháme na chladném místě uležet přes noc. Druhý den před přípravou zkontrolujeme, do jaké chuti se salát rozležel, a případně dochutíme.

Salát vložíme do salátové mísy, uděláme z něj kopeček a můžeme ho dozdobit vajíčkem rozkrájeným na čtvrtiny. Proužky červené papriky a snítky petrželky doplní barevnost.

Tip: Jestliže dáváte přednost pikantnějším jídlům, můžete místo vařené zeleniny dát sterilovanou. Takováto směs by měla obsahovat celer, petržel, cibuli, hrášek a papriku. Ta se pak dá využít k dozdobení salátu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články