Speciál: Hubněte s námiTestovánísoutěže

Jedlý vánoční dárek: Domácí hořčice, která je hotová raz dva

Jedlý vánoční dárek: Domácí hořčice, která je hotová raz dva
Zdroj: Albert ČR
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Výroba domácí hořčice? Kdo by ji ještě dnes vyráběl, když se v obchodech najde tolik druhů? Odpověď na obě otázky je zcela jednoduchá. Domácí hořčici připravíte snadno a rychle a navíc ji vyladíte podle chuťových preferencí. Když použijete hezkou skleničku, poslouží i jako oblíbený jedlý dárek.

Jana Jánská 12. prosince 2020

Hořčice není vynález nový, v kuchyni ji používali již staří Římané. Pěstovala se také ve starém Egyptě, Číně a v Indii. Říká se o ní, že stimuluje chuť k jídlu, prokrvuje organismus a funguje jako prevence proti toxinům. Její léčivou moc uvádí ve svých spisech i samotný zakladatel lékařství Hippokratés z Kósu. Mimochodem, Římané jí údajně přisuzovali také afrodisiakální účinky.

7 rad, jak správně skladovat cukroví: Linecké patří do krabice, pusinky do sucha
Mohlo by Vás zajímat:

7 rad, jak správně skladovat cukroví: Linecké patří do krabice, pusinky do sucha

Podstata hořčice

Základ hořčice tvoří hořčičné semínko, a sice bílé, černé a hnědé. Bílá hořčice má jemnou chuť a je součástí plnotučné varianty. Do hořčic francouzského typu, tedy těch pálivějších, se přidává černá hořčice, která má ostřejší chuť. Štiplavá je i hnědá varianta této rostlinky.

Na prášek

Kromě klasické se dá pořídit i tzv. suchá hořčice, tedy hořčičný prášek, který se používá při přípravě nakládané zeleniny, různých marinád, ale také pomazánek nebo při výrobě domácí hořčice. Původně se suchá hořčice vyráběla pouze z bílé a černé hořčice, která se semlela dohromady. Dnes se prášek různě dochucuje, případně dobarvuje.

Jak na nejkřupavější trojobal: Do strouhanky přimíchejte tajnou přísadu
Mohlo by Vás zajímat:

Jak na nejkřupavější trojobal: Do strouhanky přimíchejte tajnou přísadu

Recept na domácí hořčici

Budete potřebovat: 100 g hořčičných semínek, 150 ml suchého bílého vína, 100 ml 3% jablečného octa, 1 lžičku soli, 2-3 lžičky cukru, špetku kurkumy
Postup: Hořčičná semínka zalijte vínem a octem a nechte přes noc nabobtnat. Pak rozmixujte – buď dohladka, nebo nechte hrubší strukturu. Chuť dolaďte solí a cukrem a pro barvu přidejte kurkumu. Naplňte do skleniček a uchovávejte v chladu.

Tři nejlepší jedlé dárky: Jak na domácí pečený čaj, paštiku nebo vaječný koňak
Mohlo by Vás zajímat:

Tři nejlepší jedlé dárky: Jak na domácí pečený čaj, paštiku nebo vaječný koňak

zdroj receptu: www.albert.cz

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články